Το Ρωμαίικο > Παιδεία > 12 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

12 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Να μη δίνουμε στα παιδιά μας ό,τι ζητάνε. Να τους χαλάμε μερικές φορές το χατίρι. Έτσι θα τα βοηθήσουμε, μεγαλώνοντας, να μη τα θέλουν όλα για τον εαυτό τους και ότι δεν έχουν μόνο δικαιώματα.

Όταν αρχίζουν να ξεστομίζουν βρισιές να τους δείχνουμε τη λύπη μας, να τα συμβουλεύουμε και να τα μαλώνουμε. Έτσι θα τα βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι κάνουν λάθος.

Ας τα βοηθήσουμε να μαθαίνουν από μικρά να πηγαίνουν στην εκκλησία. Ας χάσουν λίγο ύπνο. Μην περιμένουμε να φτάσουν 18 χρονών για να αποφασίσουν μόνα τους.

Ας τα δίνουμε το καλό παράδειγμα. Αν μας βλέπουν να προσευχόμαστε, να εκκλησιαζόμαστε, να εξομολογούμαστε, τότε περισσότερο θα τα παρακινήσουμε με το παράδειγμά μας και λιγότερο με τα λόγια.

Ας μην τσακωνόμαστε μπροστά τους. Αργότερα, όταν θα παντρευτούν, θα μας χρωστούν μεγάλη ευγνωμοσύνη.

Να μη συμμαζεύουμε ό,τι πετάνε αυτά, βιβλία, ρούχα, παπούτσια. Ας τα βοηθήσουμε πρώτα να μην πετάνε ή κι αν πετάνε, να τα συμμαζεύουν τα ίδια. Θα εξασκηθούν έτσι στην υπευθυνότητα και στην τάξη. Θα μάθουν να φροντίζουν τα ίδια τον εαυτό τους.

Μην τους δίνουμε όσο χαρτζιλίκι ζητάνε. Πρέπει κι αυτά να μάθουν να στερούνται μερικά πράγματα στη ζωή τους. Πρέπει κι αυτά να μάθουν στην άσκηση και στη φτώχεια, όπως μάθαμε κι εμείς. Η άνεση και η καλοπέραση δεν κάνει καλό σε κανένα.

Μην τα αφήνουμε να τρώνε ό,τι τους αρέσει, να πίνουν ό,τι τους αρέσει και να έχουν πάντοτε όλες τις ευκολίες. Ας παρουσιάσουμε στα παιδιά μας και τις δυσκολίες της ζωής, για να μάθουν να τις αντιμετωπίζουν από την παιδική τους ηλικία.

Μην παίρνουμε το μέρος τους μπροστά στους δασκάλους τους και στους γείτονες. Να δεχόμαστε πρόθυμα τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις των άλλων, που είναι για το καλό του παιδιού μας.

Να ζητάμε συγγνώμη μεταξύ μας και από τα παιδιά μας, για τα σφάλματα που διαπράττουμε. Έτσι θα μάθουν κι αυτά να ζητάνε συγγνώμη για τα δικά τους σφάλματα.

Να καθόμαστε όλοι μαζί στο κοινό οικογενειακό τραπέζι. Ας κάνουμε τον σταυρό μας, την προσευχή μας. Το κοινό τραπέζι ενώνει την οικογένεια και αφήνει βιώματα στην ψυχή του παιδιού μας.

Ας μάθουμε τα παιδιά μας να ζουν με τον ελληνορθόδοξο τρόπο ζωής. Ας βάλουμε εικόνες, θυμίαμα, καντήλι στα σπίτια μας. Ας χρησιμοποιήσουμε τα μέσα της Θείας Χάριτος.

ΑΣ  ΖΗΤΑΜΕ  ΔΙΑΡΚΩΣ  ΤΗ  ΒΟΗΘΕΙΑ  ΤΟΥ  ΘΕΟΥ!!!!!

 

Επιμέλεια: Παπαδόπουλος Θεόφιλος, Δάσκαλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος