«αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων, μηδὲ γένος πατέρων αἰσχυνέμεν» -Όμηρος, Ιλιάς Ζ΄ 208-209

«Πάντα να αριστεύεις, να υπερέχεις των άλλων, να μη ντροπιάζεις το γένος των πατέρων σου (προγόνων σου)».

Με αυτά τα λόγια συμβούλεψε ο Ιππόλαχος το γιο του Γλαύκο, όταν τον έστειλε στην Τροία να πολεμήσει, ενώ πιο πριν διαβάζουμε:

«Τυδεΐδη μεγάθυμε, τίη γενεὴν ἐρεείνεις;

οἵη περ φύλλων γενεή, τοίη δὲ καὶ ἀνδρῶν.

φύλλα τὰ μέν τ᾽ ἄνεμος χαμάδις χέει, ἄλλα δέ θ᾽ ὕλη

τηλεθόωσα φύει, ἔαρος δ᾽ ἐπιγίγνεται ὥρη·

ὣς ἀνδρῶν γενεὴ ἡ μὲν φύει ἡ δ᾽ ἀπολήγει.»

«Την γενεά μου τι ερωτάς, ατρόμητε Τυδείδη;

Και των θνητών η γενεά σαν των φύλλων ομοιάζει·

των φύλλων άλλα ο άνεμος χαμαί σκορπά και άλλα

φυτρώνουν, ως η άνοιξη τα δένδρ᾽ αναχλωραίνει·

έτσι και των θνητών μια γενεά φυτρώνει και άλλη παύει.»

Όμηρος, Ιλιάς Ζ΄ 145-149

Αἰὲν ἀριστεύειν λοιπόν. Αυτά τα λόγια που διαβάζουμε στον Όμηρο και δημιούργησαν γενιές Ηρώων, ένδοξων ανθρώπων στην πατρίδα των Ελλήνων. Αυτή η φράση η οποία ζει στις μνήμες όλων μας, ή τουλάχιστον μέχρι σήμερα ζούσε μέσα μας, και μαχόμασταν ώστε να γίνουμε καλλίτεροι από τους προγόνους μας και αντάξιοι των Ηρώων μας. Τους είχαμε πρότυπα, τους θαυμάζαμε τους παππούδες μας, από τον Όμηρο μέχρι την Επανάσταση του 1821 και το έπος του 1940. Το πρότυπο του Ήρωα πρόγονου που ο Έλληνας γεννιόταν και είχε πάντα ως σκοπό να τον ξεπεράσει με σπουδαία έργα στη ζωή του.

Μέχρι που ήρθαν οι σκοτεινές σημερινές μέρες οι οποίες βαπτίστηκαν πρόοδος και κάθε μέρα οδεύουμε από το κακό στο χειρότερο. Ας μην επιστρέψουμε στον μεσαίωνα λένε. Γιατί μόνο αυτό σημαίνει παρελθόν για κάποιους. Μόνο τα χρόνια του μεσαίωνα υπάρχουν. Ας φτιάξουμε λοιπόν έναν κόσμο όπου ο Όμηρος θα είναι άγνωστος στους νέους, τα πρότυπα Ηρώων θα είναι ψεύτικα και ξένα, βλέπε Batman, Superman κ.α., οι νέοι θα έχουν για πρότυπα ηθοποιούς, τραγουδιστές και διάσημους ανθρώπους που δεν μπορούν να προσφέρουν καμία πνευματική εξέλιξη και ίσα ίσα σε εθίζουν στη μανιοκατανάλωση των υλικών αγαθών και του φαίνεσθαι, οι δάσκαλοι θα προωθούν τα ψυχολογικά τους και τις ιδεολογίες τους στα νεαρά παιδιά και θα είναι άσχετοι με την ψυχοσύνθεση του νεαρού, η ιστορία παραποιείται σε τρομακτικό βαθμό, ας διχαζόμαστε για τις πολιτικές ιδεολογίες και ας μεγαλώνουν γενιές με την αίσθηση και την άποψη πως το να αγαπάς την Πατρίδα σου και να είσαι περήφανος Έλληνας, αποτελεί κακή πράξη σωβινισμού και πως είσαι απειλή για τη δημοκρατία. Αυτή είναι η πρόοδος.

Η πρόοδος λοιπόν σήμερα, είναι όσο πιο μακρυά φύγει κάποιος από τη ρήση «αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων, μηδὲ γένος πατέρων αἰσχυνέμεν».

Να μην έχεις πρότυπα που θα σε κάνουν καλλίτερο, να μην έχεις οικογένεια και κυρίως να μην έχεις πατρίδα.

Κάποτε λέγαμε πρόοδος και όχι συντήρηση. Τώρα λοιπόν λέμε συντήρηση και όχι άλλη τέτοιου είδους “πρόοδο”. Συντήρηση των αξιών , συντήρηση του ήθους και συντήρηση της Ελληνικής συνέχειας και του πολιτισμού μας εις την αιωνιότητα. Πάντα με πρότυπα τους προγόνους μας, τους Έλληνες Ήρωες μας, που διαχρονικά τα ονόματά τους, χιλιάδες χρόνια ως τώρα, ζουν ως αθάνατοι και ακούγονται από στόματα όλου του πλανήτη. Αυτά τα ονόματα που σήμερα θέλουν να ξεφτιλίσουν και να παραποιήσουν ώστε να σβήσει η εθνική συνείδηση των Ελλήνων και να εξασθενήσει το φρόνημά μας το οποίο μετριέται με την Ψυχή μας. Μη τους κάνετε τη χάρη.

https://www.facebook.com/100006557793940/posts/pfbid05AwMtyUixHTDdU7MW6P9DAgwXBgYJBjnwbTFbxxonidHb95AwWK6d4qTwBGfGPyml/

 

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου