Το Ρωμαίικο > Ορθοδοξία > Με αφορμή ένα δημοσίευμα του πρ. Υπουργού κ. Κοντογιαννόπουλου / π. Κωνσταντίνος Χατζηαγγελίδης

Με αφορμή ένα δημοσίευμα του πρ. Υπουργού κ. Κοντογιαννόπουλου / π. Κωνσταντίνος Χατζηαγγελίδης

Αυτές τις ημέρες ως ορθόδοξοι χριστιανοί, βιώνουμε έναν ψυχικό και πνευματικό ονειδισμό…αυτόν της προσβολής του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας που αποτελεί και απόρριψή του.

Ο παλαιός και πρώην υπουργός Παιδείας κ. Κοντογιαννόπουλος (περίοδος 1990-91 όπου ήμουν μαθητής της Γ’ Λυκείου), δημοσίευσε ένα άρθρο με αναφορά στο επίκαιρο ζήτημα, του αν θα πρέπει να μεταδίδουμε τη Θεία Κοινωνία ή όχι.

Ο κος Υπουργός λοιπόν μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: ‘Η Αλήθεια της Εκκλησίας είναι η πίστη κι όχι το υλικό αντικείμενο που θεοποιείται’.

Εάν απομονώσουμε αυτή τη φράση, ο κος Υπουργός εμμέσως προτείνει μια προτεσταντικού τύπου ορθόδοξης θεολογίας, διότι αφήνει εκτός την παρέμβαση της Αγιαστικής Άκτιστης Θείας Χάριτος, που με την ευλογητική επενέργεια του Αγίου Πνεύματος αγιάζει την κτίση.

Η Αλήθεια είναι ο Χριστός…Και κατά το Ιωάννη Ευαγγέλιο κεφάλαιο 1, ο Λόγος είναι Θεός και έγινε…《σάρξ》….όπου σημαίνει, 《ψυχή και σώμα 》. Και γιατί ο Λόγος έλαβε σάρκα και έγινε ο Χριστός (με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου);….Μα για να σώσει τον άνθρωπο…Που σημαίνει;…αγιασμός του ανθρώπου…Που σημαίνει;…σωτηρία του ανθρώπου.

Αυτή η σωτηρία του ανθρώπου αποκαλύπτεται από τα λόγια  του Χριστού: 《Εγώ ειμί ο Άρτος ο καταβάς εκ του ουρανού (Ιωάν. 6,41) …Και αλλού:  Εγώ ειμί ο Άρτος της ζωής (Ιωάν. 6,48)…. Και παρακάτω:..Εγώ ειμί ο Άρτος ο ζων ο εκ του ουρανού καταβάς, εάν τις φάγη  εκ τούτου του άρτου,  ζήσεται εις τον αιώνα,  και ο άρτος δε ον εγώ δώσω, η σαρξ μου εστίν,  ην εγώ  δώσω υπέρ της του κόσμου ζωής (Ιωάν. 6,51)》..

Συνεπώς,  για τον Ορθόδοξο χριστιανό,  η Αλήθεια δεν βιώνεται μόνο διά της πίστεως,  αλλά και δια της γεύσεως, της βρώσεως και της πόσεως.

Ο Χριστός μας έδωσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας το βράδυ του Μυστικού Δείπνου…όπου εκτέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία!

Ανέβηκε στον Σταυρό για να πεθάνει και να Αναστηθεί…Για να γίνει το Σώμα Του πνευματικό και να μπορούμε να Κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα Του….άρα, κε Υπουργέ, η Αλήθεια της Εκκλησίας είναι και το υλικό αντικείμενο που θεοποιείται, κι αυτό είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

Ο Χριστός μας κε Υπουργέ, είπε ότι 《όσες φορές κοινωνάς καταγγέλετε την Ανάστασή Μου》…

Κι εμείς ζώντας σε έναν κόσμο παρασιτικό, απάνθρωπο,  καχύποπτο, αλλοτριωμένο και σηψητικό, έχουμε  το δικαίωμα να λατρεύουμε ελεύθερα την πίστη μας σε όλες τις εκφάνσεις της.

Διότι, εάν μεταδίδεται ασθένεια με το σάλιο,  να απαγορεύσετε διά νόμου και το φίλημα μεταξύ των ανθρώπων όπως και τους εναγκαλισμούς…να απαγορεύσετε και τη συνουσία…γιατί;…Από εκεί δεν μεταδίδεται ασθένεια;

Πόσο αντιφατικοί είναι όλοι οι πολέμιοι του Χριστού…λένε:  μεταδίδεται ασθένεια με τη Θεία Κοινωνία….βρε παιδιά,  άμα είναι Θεία Κοινωνία, από τον Θεό θα κολλήσεις;…Είναι δυνατόν;

Η πίστη στην ύπαρξη του Θεού, επιβεβαιώνεται με την πίστη του υπερβατικού και του μη προσβαλόμενου από στοιχεία του φθαρτού κόσμου τούτου…άρα;..Θείον = τέλειον,  άφθαρτον, αθάνατον. Κάθε άλλη κουβέντα περιττεύει και αφήνει τα περιθώρια να φιλοσοφούμε περί του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και όχι να θεολογούμε περί αυτού.

Κλείνοντας τον σχολιασμό μου: σέβομαι τον κάθε ένα που εκφράζει αντίθετη άποψη…Δεν μπορώ όμως να τη δεχθώ…ειδικά από ανθρώπους…άγευστους από τη Θεία Κοινωνία, ακαλλιέργητους πνευματικά και ανευωδίαστους από τη Χάρη των Μυστηρίων της Εκκλησίας.

Εύχομαι και προσεύχομαι ο Καλός Θεός να μας συγχωρέσει αυτήν την Εθνική βλαστήμια μας και να μας δώσει όλους μας φωτισμό και μετάνοια.

Αδελφοί μου, αν αξίζει κάτι σε αυτόν τον κόσμο,  είναι ο Χριστός!

Αν δεν ζεις τον Χριστό τότε είσαι ένα τίποτα.

《Συν Χριστώ πανταχού, φόβος ουδαμού》(Άγιος Πορφύριος).

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος