Το Ρωμαίικο > Κοινοτισμός > Αμπελοφάσουλα / Φώτιος Μπλέτσος*

Αμπελοφάσουλα / Φώτιος Μπλέτσος*

Τα αμπελοφάσουλα (Vigna unguiculata Walp.) κατατάσσονται στην οικογένεια Fabaceae μαζί με τα κοινά φασόλια και ανήκουν στα πρώτα φυτά που εξημερώθηκαν. Το επιβεβαιώνουν ευρήματα στη Γκάνα που χρονολογούνται 2.000 χρόνια π.Χ. Από εδώ διαδόθηκαν στη νοτιανατολική Ασία, στις Μεσογειακές χώρες και το 17ο αιώνα δουλέμποροι από την Αφρική τα διέδωσαν στην κεντρική και στη βόρεια Αμερική. Σήμερα καλλιεργούνται ευρέως σε όλες στις τροπικές και υποτροπικές χώρες για τους τρυφερούς ανώριμους λοβούς και για τους ξερούς σπόρους. Οι ανώριμοι λοβοί τεμαχίζονται, μαγειρεύονται και καταναλώνονται ως φαγητό ή ως σαλάτα.

Στη χώρα μας άρχισαν να εμφανίζουν εμπορικό ενδιαφέρον τα τελευταία δύο χρόνια γιατί τα γνωρίζουν και τα καταναλώνουν Ασιάτες και Αφρικανοί που εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας. Στις λαϊκές αγορές φαίνεται ότι τα αγοράζουν και Ελληνίδες νοικοκυρές που έχουν την περιέργεια να δοκιμάζουν κάθε νέο προϊόν που παράγεται στη χώρα μας.

Τα αμπελοφάσουλα σπέρνονται κατ’ ευθείαν στο έδαφος σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 80-100 εκ. και φυτό από φυτό πάνω στη γραμμή 15-25 εκ.  Αναπτύσσονται σε αμμώδη και φτωχά εδάφη όπου λίγα φυτικά είδη αναπτύσσονται αλλά και σε όλους τους τύπους των εδαφών και εμπλουτίζουν το έδαφος με άζωτο που ευνοεί την επόμενη καλλιέργεια. Συνήθης πρακτική είναι και η συγκαλλιέργειά τους με το καλαμπόκι στο οποίο και αναρριχώνται.

Τα φυτά είναι πιο ευαίσθητα από τα φασόλια στις χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης και του φθινοπώρου και για να αναπτυχθούν χρειάζονται υψηλή θερμοκρασία εδάφους (>15οC) και περιβάλλοντος (25-35οC) και γι’ αυτό σπέρνονται όψιμα (Μάιο) δηλ. δύο μήνες αργότερα από τα φασόλια. Οι καλύτερες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη των φασολιών είναι από 18-25οC. Τα αμπελοφάσουλα μοιάζουν μορφολογικά με τα φασόλια δηλ. σχηματίζουν ίδια φύλλα, ταξιανθία και άνθη, αλλά σχηματίζουν λεπτούς και πολύ μακρύτερους λοβούς (30-110) εκ., ενώ οι λοβοί των φασολιών έχουν μήκος 16-24 εκ. Ανέχονται καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τα άνθη τους δεν πέφτουν τόσο εύκολα κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών των καλοκαιρινών μηνών, όπως στα φασόλια.

Φέτος αυτή τη χρονική περίοδο (2ο 15νθήμερο του Ιουλίου) δεν υπάρχουν στην αγορά χλωρά φασολάκια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες τα καλοκαίρια των επόμενων ετών, σίγουρα θα αυξηθεί η καλλιεργούμενη έκταση με αμπελοφάσουλα.

*Δρ. Γεωπόνος-Λαχανοκόμος, Πρ. ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ)

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος