Άνοια: Το τρόφιμο «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Στο ελαιόλαδο κρύβεται το μυστικό για γερό μυαλό κατά το γήρας, σύμφωνα με μελέτη που βρίσκεται στο στάδιο της προδημοσίευσης και διαπιστώνει ότι το έλαιο-πρωταγωνιστής στη μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σχετιζόμενου με άνοια.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Μέσα από τα στοιχεία για περισσότερους από 90.000 Αμερικανούς επαγγελματίες υγείας, διαπιστώθηκε ότι οι λάτρεις του ελαιόλαδου είχαν λιγότερες πιθανότητες θανάτου σχετιζόμενου με άνοια σε βάθος τριών δεκαετιών. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος ήταν κατά 28% μικρότερος με πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα, συγκριτικά με όσους το κατανάλωναν σπάνια.

Με βάση τις εκτιμήσεις των ερευνητών, μια μικρή αλλαγή στη διατροφή θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά: ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο αντί μαργαρίνης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σχετιζόμενου με άνοια έως και 14%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μελέτες όπως αυτή μπορούν μόνο να δείξουν συσχετισμούς και όχι αιτιώδεις σχέσεις ότι το ελαιόλαδο προστατεύει τον εγκέφαλο που γερνά.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο και πρώην πρόεδρο της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, Connie Diekman, το ελαιόλαδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Καθώς η επιστημονική θεωρία αναγνωρίζει εμπλοκή της φλεγμονής στη εκδήλωση της άνοιας, εξηγείται πώς η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να έχει τέτοια προστατευτική δράση, σύμφωνα με την Diekman.

Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με καλύτερη μνήμη και σκέψη καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας στους ηλικιωμένους. Στην προκείμενη έρευνα, το ίδιο το ελαιόλαδο ανεξαρτήτως διατροφικού μοντέλου, συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σχετιζόμενου με άνοια.

Έπειτα, μια εξήγηση των θετικών επιδράσεων του ελαιόλαδου θα μπορούσε να δοθεί μέσα από το σχήμα «ό,τι ωφελεί την καρδιά ωφελεί και τον εγκέφαλο», με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία να περιορίζει τον κίνδυνο άνοιας. Σύμφωνα με παλαιότερα ευρήματα, μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, πιθανώς μέσα από τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων κ.α.

Η καρδιαγγειακή υγεία εντούτοις δεν εξηγεί το τελευταίο εύρημα για το ελαιόλαδο και τον μειωμένο κίνδυνο θανάτου σχετιζόμενου με άνοια, διευκρίνισε η ερευνήτρια Anne-Julie Tessier, μεταδιδακτορική συνεργάτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Αντιθέτως, ανέφερε, η εξήγηση είναι πιθανότερο να αναζητηθεί στα μικροθρεπτικά συστατικά του ελαιόλαδου όπως οι πολυφαινόλες, μια σειρά από φυτικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

enallaktikos.gr

Πηγή: ygeiamou.gr

Ετικέτες:

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου