Αποκρεωτριωδιοσαρακοστισμός! / π. Παντελεήμων

Λοιπόν ενώ όλη η χώρα κραδαίνεται στους ρυθμούς του κλισέ ερωτισμού, εγώ εδώ ενεθυμήθην τα ημέτερα. Έρχονται επικές ημέρες και κορυφαίες!Αποκρεωτριωδιοσαρακοστισμός!

Ακόμα και αυτή η ιδιαίτερη περίοδος, κατά την οποία η Εκκλησία μας καλεί να στραφούμε προς μέσα μας και να θέσουμε για κάποιο διάστημα σε δεύτερη μοίρα ό,τι μας αποσπά εκεί έξω και πιάνεται και οράται είναι μοιραία τόσο γήινη και ψηλαφητή! Όπως όλα στην ορθοδοξία μας είναι δυοφυσιτικά και όχι αφηρημένα και άυλα. Γεμάτη γεύσεις, χρώματα και αρώματα όλη η περίοδος.

Από τα κρέατα της Αποκριάς ως τα όμορφα και νόστιμα κόλλυβα των Ψυχών και από τα γαλατερά εδέσματα και γλυκίσματα της Τυρινής, ως τα λιτά και μυρωδάτα χορταρικά και λάχανα και όσπρια και θαλασσινά και τα αλαδωτα με τα μυρωδικά της Τεσσαρακοστής!

Αμάν τι σκέφτομαι ο χαλκηδόνιος χριστιανός!

Βρε όλα μέσα στην Εκκλησία έχουν άλλο νόημα και ουσία και τίποτα δεν είναι μιαρό αλλά ευχαριστία και ευλογία! Στην Εκκλησία δεν είσαι καταναλωτής και φαγητομηχανή, ιερουργείς το μυστήριο της τραπέζης, την οποία και αυτή την έθεσε ο Θεός προς τέρψη σου.

Η χαρά των ένδον και των έξω αισθήσεων!Τα πνευματικά υλικά και τα υλικά πνευματικά!

“Υπάγετε, φάγετε παχέα και πίετε γλυκάσματα”! Να όλη η ευωχία και η χαρά την οποία βρίσκουμε ακόμα και στα υλικά,τα οποία σήμερα είναι και αύριο αποβάλλονται.

Και συνεχίζει: ” Και αποστείλατε μερίδας προς τους μη έχοντας μηδέν ητοιμασμένον”! Να και η αρχοντιά και το χρέος να μην μείνει ο άλλος πεινασμένος και στερημένος, γιατί όπως ητοίμασε ο Θεός ουράνια τράπεζα για όλους τους αγαπημένους Του, έτσι και επίγεια για όλα τα πλάσματα Του και τίποτα δεν είναι ίδιον, αλλά κοινόν και όλοι έχουν μετοχή στην χαρά της δημιουργίας Του.

 

https://www.facebook.com/100000607693532/posts/pfbid0uxXUoHW1mh4pytZbTPAwusMGwznNgLHyryJrS1VrEYbXevCkcP7EFgZexYEV4vNDl/

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου