ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΤΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς οι πρόγονοί μας διατήρησαν μια ολόκληρη χειμερινή περίοδο με δυσανεξία στον παγετό; Η κονσερβοποίηση είναι μια χρήσιμη μέθοδος, αν και μια μεγάλη συγκομιδή μπορεί εύκολα να την μετατρέψει σε ένα φαινομενικά αδύνατο έργο. Η λύση που στράφηκαν πολλές γενιές πριν από εμάς ήταν η κατασκευή ενός κελαριού ρίζας.

Παρόλο που πολλοί δεν μπορούν να χτίσουν τα δικά τους παλαιά κελάρια λόγω ενοικιάσεων, επαρκούς χώρου ή αστικού περιβάλλοντος, λίγη κοινή λογική και σοφία θερμοκρασίας και υγρασίας θα επιτρέψουν σε οποιονδήποτε να φτιάξει ένα ιδανικό μέσο παράτασης της ζωής παραγωγής κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ένα συμβατικό κελάρι ρίζας, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα δωμάτιο θαμμένο σε λόφο ή υπόγειο, πληροί μόνο μια χούφτα κριτήρια.

Μόνωση: Η γη είναι ένας υπέροχος μονωτής. Ένα τυπικό κελάρι ρίζας του παλιού κόσμου θάφτηκε κυριολεκτικά σε όλες τις πλευρές εκτός από την είσοδο, αξιοποιώντας τις φυσικές μονωτικές ιδιότητες του εδάφους.

Εξαερισμός: Είναι σημαντικό να μπορεί να αναπνεύσει το κελάρι ρίζας του make-shift. Ο ζεστός μπαγιάτικος αέρας πρέπει να αιωρείται από την κορυφή του θαλάμου σας καθώς ο φρέσκος δροσερός αέρας περνάει από τον πάτο. Αυτό είναι σημαντικό για να διατηρηθούν τα επίπεδα υγρασίας υπό έλεγχο, ώστε να προληφθεί η σήψη λαχανικών ευαίσθητων στην υγρασία όπως οι κολοκύθες.

Σκοτάδι: Το φως επιταχύνει την αποσύνθεση φρούτων και λαχανικών. Ένα ιδανικό μέσο αποθήκευσης ενσωματώνει το απόλυτο σκοτάδι.

Σκεφτείτε τι μπορεί να έχετε στο χέρι αν θέλετε να κατασκευάσετε ένα πρακτικό αλλά μόνιμο κελάρι ρίζας:

Το θάψιμο ενός μονωμένου πλαστικού ή μεταλλικού κάδου απορριμμάτων με στενό καπάκι είναι μια δημοφιλής επιλογή. Άλλοι μπήκαν στον κόπο να ανακυκλώσουν ένα ολόκληρο σπασμένο ψυγείο βυθίζοντας το σε μια πλαγιά ενός λόφου. Μια άλλη επιλογή είναι να πλαισιώσετε μια γωνία του υπογείου σας με παράθυρο ή αεραγωγό. Μια πιο συντηρητική προσέγγιση είναι να βυθιστεί ένας μεγάλος ψύκτης στο έδαφος. Εάν επιλεγεί μία από αυτές τις λεωφόρους βεβαιωθείτε ότι αερίζεστε με λάστιχο ή σωλήνα.

Μια βαλβίδα έκρηξης ή παρόμοια συσκευή μπορεί να ενσωματωθεί για να αποτρέψει την είσοδο θερμοκρασιών κάτω από το μηχάνημα αποθήκευσης.

Το αγαπημένο μου περιλαμβάνει λίγο περισσότερο από ένα σωρό άχυρο, σανό, φύλλα ή βρύα και μια ελάχιστη ποσότητα λίπους αγκώνα. Είναι πιο αποτελεσματικό με πατάτες (Διαβάστε).

Ως κανόνας του αντίχειρα φροντίστε να μην πλένετε κανένα προϊόν πριν την αποθήκευση. Αυτό θα μειώσει κατά πολύ την ικανότητά του να διατηρεί. Αντ ‘αυτού δώστε αρκετό χρόνο στέγνωσης για να αφυδατωθεί η εξωτερική βρωμιά, στη συνέχεια διώξτε τυχόν μεγάλες συσσωματώσεις.

Τα μήλα μπορούν να είναι ένα επικίνδυνο φαγητό για να αποθηκεύσετε με άλλα προϊόντα. Το idiom ένα σάπιο μήλο χαλάει το βαρέλι είναι ακριβές. Καθώς τα μήλα γερνάνε απελευθερώνουν αιθυλένιο αέριο που προκαλεί και άλλα προϊόντα να σαπίσουν. Είναι σοφή πρακτική να τα απομονώνεις σε ρηχά δοχεία με καπάκια. Διατηρούν καλύτερα σε 80-90% σχετική υγρασία και προτιμούν θερμοκρασίες 32-40 βαθμών Κελσίου. Ελέγξτε τα συχνά και αφαιρέστε τυχόν σημάδια σήψης.

Τα παντζάρια προτιμούν το ίδιο εύρος θερμοκρασίας 32-40 βαθμών αλλά αντέχουν λίγο περισσότερη υγρασία. Η αποθήκευση σε εξωτερικό χώρο είναι μια εύκολη και αποτελεσματική μέθοδος εξάσκησης. Πριν αρχίσουν οι σκληροί παγετοί απλά βρωμιά πάνω από τους προεξέχοντες ώμους κρατώντας το φύλλωμα εκτεθειμένο. Καθώς ο χειμώνας αρχίζει να μουλώνει πάνω από τις σειρές με έως ένα πόδι (περισσότερο για ψυχρότερα κλίματα, λιγότερο για θερμότερα) φύλλα, άχυρο ή σανό.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε καρότα, παστινάκια, γογγύλια, σέλινο, ρουταμπάγα, λάχανα, πράσα, λάχανο και σπανάκι με κάποια επιτυχία επίσης. Όσον αφορά τη γεύση, όσο περισσότερο μπορείτε να διατηρήσετε ανεκτικά στο κρύο προϊόντα στο έδαφος, τόσο το καλύτερο. Οι δροσερές φθινοπωρινές θερμοκρασίες στην πραγματικότητα γλυκαίνουν πολλά λαχανικά όπως τα παντζάρια αυξάνοντας κυριολεκτικά την παρουσία ζάχαρης.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι κάπως ανθεκτικά στον παγετό και μπορούν να μείνουν στον κήπο μέχρι αργά το φθινόπωρο. Μπορεί να διατηρηθούν σε ένα κελάρι για κάποιο χρονικό διάστημα ωστόσο η έλλειψη υγρασίας θα μειώσει τη διάρκεια ζωής τους. Όπως τα παντζάρια προτιμούν εύρος θερμοκρασίας 32-40 βαθμών και υψηλή σχετική υγρασία 90-95%.

Το λάχανο μπορεί να αντέξει τον ελαφρύ παγετό όταν είναι νεαρό και μέτρια έντονο παγετό όταν ωριμάσει. Κάποιες ποικιλίες είναι για λίγο ανεκτικές σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο και 20 βαθμούς. Εδώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί η προαναφερθείσα μέθοδος για την αφαίρεση των τεύτλων. Το λάχανο προτιμά τις κρύες θερμοκρασίες από 32 έως 40 βαθμούς και υψηλή υγρασία περίπου 80-95% σχετική υγρασία καθιστώντας το καλό υποψήφιο κελάρι ρίζας. Ή κόψτε το κεφάλι ή βγάλετε ολόκληρο το φυτό (συμπεριλαμβάνονται οι ρίζες). Εάν οι ρίζες μείνουν πάνω μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο σε ένα κελάρι, ωστόσο αν το κούτσουρο μείνει στο έδαφος ένα μικρότερο φυλλώδες λάχανο θα προκύψει την επόμενη σεζόν.

Τα καρότα μπορούν να διατηρηθούν στον κήπο κάτω από λίπασμα όπως τα παντζάρια. Θυμηθείτε να καλύψετε τους ώμους με χώμα. Προτιμούν θερμοκρασίες 32-40 βαθμών και σχετική υγρασία 90-95% σε κελάρι ρίζας. Εάν αποθηκεύετε σε κελάρι, θερίστε πριν παγώσει το χώμα, κόψτε τα κοτσάνια κοντά στο καρότο και φυλάξτε σε έναν κουβά φύλλα ή πριονίδι με χαλαρό καπάκι.

Κουνουπίδι και Σέλινο προτιμούν ψυχρές θερμοκρασίες 32-40 βαθμών Φαρενάιτ και πολύ υγρή σχετική υγρασία 90-95%.

Το Celeriac είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά που διατηρούν τους χειμερινούς μήνες. Κόψτε τις μακρύτερες ρίζες φροντίζοντας να μην κόψετε πολύ κοντά στο κρέας. Αποθηκεύστε το σε υγρό πριονίδι, άμμο ή βρύα σε ιδανικό εύρος θερμοκρασίας 32-40 βαθμών και πολύ υγρή σχετική υγρασία 90-95%.

Τα ξηρά φασόλια μπορούν να συλλεχθούν αφού οι λοβόι έχουν σχεδόν στεγνώσει ενώ είναι ακόμα προσκολλημένοι στην κληματαριά. Απλώστε τις κάψουλες στις εφημερίδες για μια-δυο εβδομάδες μέχρι να στεγνώσουν εντελώς. Ένα παραγωγικό κόλπο για να ξεχωρίσετε τα φασόλια από τους λοβούς είναι να γεμίσετε μια τσάντα και να την χτυπήσετε με ένα ξυλάκι. Όταν μια τρύπα κόβεται στην κάτω γωνία τα φασόλια θα πέσουν έξω χωρίς κάψουλα. Τα ξερά φασόλια αποθηκεύουν καλά σε θερμοκρασίες μεταξύ 32-50 βαθμών αν και αντέχουν σε θερμοκρασίες παγετού. Είναι λιγότερο ανεκτικοί στην υγρασία σε ιδανικό εύρος σχετικής υγρασίας 60-70%. Φυλάσσεται σε στεγνά δοχεία με στενά καπάκια.

Το σκόρδο πρέπει να στεγνώσει στον αέρα σε ζεστή άγονη περιοχή για 2-3 εβδομάδες. Αφαιρέστε τις ρίζες και αποθηκεύστε στους ιδανικούς 32-50 βαθμούς με 60-70% σχετική υγρασία και καλή ροή αέρα.

Τα πράσα έρχονται σε ποικιλίες frost hardy που θα πρέπει να αξιοποιηθούν αν καλλιεργούνται για αποθήκευση. Αντέχουν λίγο χιόνι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι να παγώσει το έδαφος. Συγκομιδή με μερικές ρίζες ακόμα δεμένες και αποθηκεύστε σε ιδανικό 32-40 βαθμούς όρθιο, κατά προτίμηση σε υγρή άμμο. Αν και τα πράσα προτιμούν υψηλή σχετική υγρασία 90-95% φροντίζουν να μην βρέχουν τα φύλλα κατά την αποθήκευση.

Τα κρεμμύδια απαιτούν θεραπεία μέχρι να σφίξουν αρκετά οι λαιμοί πριν αποθηκευτούν. Για να θεραπεύσετε απλώστε τα σε στεγνή περιοχή με επαρκή ροή αέρα, ή κρεμάστε τα ανάποδα. Οι ιδανικές θερμοκρασίες αποθήκευσης κυμαίνονται από 32-50 βαθμούς με σχετική υγρασία 60-70%. Βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύονται σε ένα δοχείο που αναπνέει όπως κιβώτια ή σακούλες πλέγματος.

Οι παστινάκες αποθηκεύουν καλά σε ακάλυπτο έδαφος μέχρι να παγώσουν στερεά σε ποιο σημείο πρέπει να είναι λίπασμα. Ο παγετός βελτιώνει τη γεύση τους για μια παχύφυτη ανοιξιάτικη συγκομιδή. Αποθηκεύστε τις συγκομιδές παστινάκια σε υγρό πριονίδι σε ιδανικό 32-40 βαθμούς και υψηλή σχετική υγρασία 90-95%.

Οι πατάτες πρέπει να θεραπευτούν σε σκοτεινό μέρος για 1-2 εβδομάδες στους 45-60 βαθμούς. Μετά από αυτό προτιμούν ψυχρές θερμοκρασίες 32-40 βαθμών και υγρή σχετική υγρασία 80-90%. Ένα σπουδαίο μέσο αποθήκευσης εξωτερικού χώρου είναι η σωρό μονωτικού υλικού όπως άχυρο ή άχυρο πάνω σε αχρησιμοποίητο χώρο χειμερινών κήπων με μερικές ίντσες χώματος στην κορυφή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια τρύπα εξαερισμού, καθαρή από χώμα, στη μία πλευρά του σωρού και ένα χαντάκι αποχέτευσης γύρω από την περίμετρο εξοπλισμένο με ένα μικρό κανάλι απορροής.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα οι πεινασμένοι κηπουροί μπορούν να φτάσουν μέσα από την τρύπα εξαερισμού και να ψαρέψουν τα προϊόντα. Εάν έχετε ένα μουσαμά στο χέρι που καλύπτει την κορυφή του σωρού, αλλά όχι την τρύπα εξαερισμού, θα αποτρέψει τη διάβρωση της αποθήκευσης σας. Εάν πολλές πατάτες χρειάζονται αποθήκευση και περισσότερες από μία στοίβες δεν είναι επιλογή, ο σωρός με 4-6 ίντσες μονωτικού μέσου, ακολουθούμενη από μία στρώση πατάτας, ακολουθούμενη από 4 ίντσες χώματος. Επαναλάβετε τη διαδικασία layering.

Οι κολοκύθες πρέπει να θεραπεύονται όπως το κολοκύθα (βλέπε παρακάτω) με το κοτσάνι να μένει κολλημένο και να αποθηκεύεται γύρω στους 50-55 βαθμούς. Η σχετική υγρασία θα πρέπει να πέσει μεταξύ 60-75%

Οι Γλυκοπατάτες μπορούν να διατηρηθούν σε όλη τη διαδρομή μέχρι την άνοιξη εάν θεραπευτούν και αποθηκευτούν σωστά. Για να θεραπευτεί αφήστε τον αέρα να στεγνώσει σε ένα ζεστό υγρό περιβάλλον 80-85 βαθμών και 90% σχετική υγρασία για 10-14 ημέρες. Αυτό θα σκληρύνει το δέρμα και θα βελτιώσει τη γεύση. Το Sweet Potatoes αποθηκεύει καλύτερα σε ένα μη θερμαινόμενο δωμάτιο περίπου 50-60 βαθμών με μέτρια σχετική υγρασία 60-70% φροντίζοντας πολύ να μην τις αφήσετε να πέσουν κάτω από 50 βαθμούς.

Τα γογγύλια θα πρέπει να συλλέγονται πριν από τις βαριές παγετές, να αφαιρούνται τα κορυφαία και να αποθηκεύονται όπως θα κάνατε καρότα σε υγρό μονωτικό όπως πριονίδι, βρύα ή άμμος.

Το Winter Squash πρέπει να συλλέγεται πριν από έναν σκληρό παγετό όταν το δέρμα είναι αρκετά σκληρό για να αποτρέψει τη διείσδυση από ένα μέτρια πιεσμένο νύχι του αντίχειρα Η γεύση είναι καλύτερη όταν δίνεται η ευκαιρία στους σπόρους να αναπτυχθούν πλήρως. Φροντίστε να αφήσετε το κοτσάνι στον καρπό και να θεραπεύσετε για περίπου 10 ημέρες στους 75-85 βαθμούς, ιδανικά. Αποθηκεύστε τα σε ένα μέτρια στεγνό και ζεστό σημείο όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από 50 και κατά προτίμηση μένει κάτω από 60 βαθμούς. Η καλύτερη σχετική υγρασία για αποθήκευση κυμαίνεται μεταξύ 60-70%. Εξαιρετικές πληροφορίες από την Real Farmacy

 

THE SEED GUY

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου