Άρατε πύλας, οι άρχοντες…

Αρατε πλας, ο ρχοντες μν, κα πρθητε, πλαι αἰώνιοι, κα εσελεσεται βασιλες τς δξης.

ς στιν οτος βασιλες τς δξης; 

– Κριος κραταις κα δυνατς, Κριος δυνατς ν πολμ… Κριος τν δυνμεων ατς στιν βασιλες τς δξης.

(23ος  Ψαλμὸς τῷ Δαυΐδ· τῆς μιᾶς Σαββάτων, 7-10)

Απόδοση στη νεοελληνική:

-Ανοίξτε τις πύλες, άρχοντες, που τις κρατάτε κλειστές από μέσα και σεις, πύλες, ανοίξτε διάπλατα και γίνετε ψηλότερες, για να μπει μέσα στον ναό ο δοξασμένος βασιλιάς.

– Ποιος είναι αυτός ο ένδοξος βασιλιάς;

-Αυτός είναι ο Θεός, ο κραταιός και δυνατός, ο Κύριος ο πανίσχυρος στους πολέμους…. Κύριος όλων των δυνάμεων του ουρανού και της γης. Αυτός είναι ο βασιλεύς της δόξης.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα με το κλείσιμο των Eκκλησιών ολοένα και περισσότερο τείνει να θυμίζει έντονα, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, την ώρα εκείνη που φοβισμένοι και τρέμοντας οι Αρχιερείς, οι ιερείς και οι κυβερνητικοί της εποχής των Αγίων και φρικτών Παθών του Ιησού Χριστού,  έσπευσαν να ασφαλίσουν τον τάφο του Χριστού,  «ο δ πορευθέντες σφαλίσαντο τν τάφον σφραγίσαντες τν λίθον μετ τς κουστωδίας»(Ματθ. 27,66) Δηλαδή: Εκείνοι πήγαν και ασφάλισαν τον τάφο, έβαλαν δηλαδή σφραγίδες στον λίθο που έκλεινε το μνημείο και τοποθέτησαν φρουρά.

Έγινε μάλιστα αυτό, μετά τη συμβουλευτική προτροπή που έκαναν οι Αρχιερείς και οι Φαρισαίοι προς τον Πιλάτο: «Κέλευσον ον σφαλισθναι τν τάφον ως τς τρίτης μέρας, μήποτε λθόντες ο μαθητα ατο νυκτς κλέψωσιν ατν κα επωσι τ λα, γέρθη π τν νεκρν· κα σται σχάτη πλάνη χείρων τς πρώτης.»( Ματθ. 27,64) Δηλαδή: Δώσε, λοιπόν, διαταγή να φρουρηθεί ο τάφος  μέχρι την τρίτη ημέρα, μήπως έλθουν οι μαθητές Του νύκτα, τον κλέψουν και πουν στον λαό: Αναστήθηκε από τους νεκρούς. Και τότε η τελευταία πλάνη θα είναι χειρότερη από την πρώτη, που μερικοί τον είχαν πιστέψει ως Μεσσία.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς βλέπουμε και στις μέρες μας, με πρόφαση τον φόβο του κορονοϊού να γίνονται παρόμοιες συσκέψεις και διασκέψεις και συμφωνίες από τους ιθύνοντες, προκειμένου να κλείσουν καλά τις πόρτες των ναών, να οριστεί η απαιτούμενη κουστωδία, να αποκλειστεί κάθε δίοδος, που οδηγεί στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία και να τιμωρηθούν οι όποιοι επίδοξοι παραβάτες. Μόνον, που όπως τότε, έτσι και τώρα, όσα εμπόδια ή μέσα και αν χρησιμοποιηθούν, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να εμποδιστεί η δύναμη της Αναστάσεως του Χριστού, η δύναμη της πίστεως, που εκπέμπει το εντός του Ποτηρίου Αναστημένο Σώμα του Χριστού είτε κοινωνείται είτε δεν κοινωνείται από τους πιστούς, λόγω της κουστωδίας. Διότι, οι πιστοί, ιδίως όταν διώκονται, λαμβάνουν δύναμη και χάρη από Εκείνον, που είναι Κραταιός, Δυνατός και Βασιλεύς της δόξης, και, έτσι, ανοίγονται κρυφές και άγνωστες στην όποια εξουσία πνευματικές δίοδοι και είσοδοι και πύλες, για να εισέρχονται ελεύθερα στην αναστάσιμη χαρά του Κυρίου και Σωτήρα Τους!!!

Παναγιώτη Τσαγκάρη, Θεολόγου

 

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου