Αυτοάμυνα με όπλα στο σπίτι

Τι λέει η Ελληνική νομοθεσία, τι είναι Νόμιμη Αυτοάμυνα στο σπίτι …. κατά πόσο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει όπλο και, τι θεωρείται ΟΠΛΟ ανάλογα με τον ΝΟΜΟ

Όσον αφορά την Αυτοάμυνα με όπλα στο σπίτι και τον Νόμο, ανάλογα με την Ελληνική νομοθεσία, για να μπορεί να πει κανείς ότι έπραξε Νόμιμη Αυτοάμυνα στο σπίτι σημαίνει ότι το έκανε ΜΟΝΟ αν δεχτεί ο ίδιος ή μέλος της οικογένειας του ΕΠΙΘΕΣΗ και το έπραξε ΑΟΠΛΟΣ.

Και αυτό γίνεται κατανοητό αν δει κανείς τι θεωρείται ΟΠΛΟ ανάλογα με τον ΝΟΜΟ.

Είναι πολύ της μόδας να διδάσκεται η χρήση του μαχαιριού σε κάποιους αθλητικούς συλλόγους πολεμικών τεχνών. Συχνά, οι δάσκαλοι-προπονητές έχουν και χωριστό μάθημα για αυτό, με το οποίο εισπράττουν μέχρι και αμοιβές ιδιαίτερων μαθημάτων. Και όλα αυτά με το ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΜΥΔΡΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να αναγκαστεί κανείς να αμυνθεί εναντίων ενός επιτιθέμενου με μαχαίρι μέσα στο σπίτι του ή και από το «πουθενά!»!

Ατελείωτες «σπέσιαλ» τεχνικές που μόνο μεγάλοι «μάστερ» και κομάντο γνωρίζουν.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το αιχμηρό σημείο μπροστά είναι για μπήξιμο και η κοφτερή άκρη για κόψιμο. Τα μόνα άλλα που χρειάζεται κανείς είναι ΚΙΝΗΤΡΟ, ΕΥΚΑΙΡΙΑ και ΜΕΣΟ. Από αυτά το σημαντικότερο είναι ο ΚΙΝΗΤΡΟ που δίνει σε άνθρωπο την ΠΡΟΘΕΣΗ να κάνει όσα χρειάζεται. Τα υπόλοιπα είναι για εισπράκτορες ψευτομάστερ και φαντασμένους εισφορείς των προηγούμενων.

Βλέπουμε προπονητές να δείχνουν σωρεία τεχνικών αυτοάμυνας με όπλα για κάθε περίπτωση, ακόμη και μέσα στο σπίτι του αμυνόμενου.

Δεν λέμε ότι αυτό είναι αδύνατον να γίνει, επισημάνουμε όμως ότι οι δυνατότητες να συμβεί είναι τόσο μικρές σε σύγκριση με τον πληθυσμό, που είναι ΑΜΕΛΗΤΕΟ. Άρα, κατατάσσεται στις ΦΟΒΙΕΣ που έχει ένας άνθρωπος ή το στοιχείο του “SEXINESS” ότι και καλά είναι γνώστης μιας «τέχνης», άρα και «υπολογίσιμος» (κατά την άστοχη κρίση του).

Δηλαδή εν ολίγοις, δε φτάνει να ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ τα θύματα βάζοντάς το στα πόδια, αλλά πρέπει κατ’ αυτούς να κατασφάξουν τον επιτιθέμενο με έντεχνο τρόπο. Λες και είναι δύσκολο να μπήξει κανείς ένα μαχαίρι σε ένα σακί κρέας και κόκκαλα ή να το κόψει. Και το ΠΟΛΥ ΓΕΛΟΙΟ…, συχνά, δείχνοντας τέτοιες τεχνικές εναντίων ΑΟΠΛΩΝ ΕΠΙΤΙΘΕΜΕΝΩΝ.

Kαλός τρόπος να γνωρίσεις ομοϊδεάτες στη στενή.

Ώριμοι άνθρωποι, ώριμες απορίες

Η ίδια η πράξη της διδασκαλίας (και καλά) της χρήσης του μαχαιριού για να σφάζεις άλλους πολίτες είναι από μόνη της «αμφίβολη» για έναν αθλητικό, κατά τα άλλα, σύλλογο (αθλητής «μαχαιροβγάλτης» είναι γελοία εικόνα). Αλλά, υπάρχουν και βαθύτερα θέματα που πολλοί δεν γνωρίζουν καν ή πολύ βολικά δεν αναφέρουν. Ερωτήσεις που πρέπει να κάνει ένας ώριμος και μη φαντασμένος άνθρωπος για τον ίδιο τον προπονητή και τις εμπειρίες του σε πραγματικές συνθήκες με αυτό το αντικείμενο.

*Πού τα έμαθε;*

Από ποιον τα έμαθε;

Τι ιδίαν εμπειρία είχε αυτός που του τα δίδαξε;

Δηλαδή, τις ίδιες απορίες για τον δάσκαλο του δασκάλου…

Πως αλλιώς μπορεί κανείς να θεωρεί ότι γνωρίζει από αυτά εφόσον δεν τα έχει χρησιμοποιήσει ζωντανά;

Και αν τα έχει χρησιμοποιήσει σε ποιόν, πότε και γιατί;

Πως και δεν έμαθαν οι αστυνομικές αρχές και ένας εισαγγελέας για αυτό;

Και αν αυτό δεν αρκεί να κάνει κάποιον να σκεφτεί λογικά:

Πως είναι δυνατόν να μην αναλύονται λεπτομερώς τα ζητήματα των συνεπειών της χρήσης ενός μαχαιριού σε άλλον πολίτη;

Δεν αρκεί το να πει κανείς:

«Αυτά στην ανάγκη, έτσι παιδιά;»

Κατ’ εμάς, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κάθε ασκούμενός μας τι είναι νόμος και ποιες οι συνέπειες όταν τους αψηφά.

Για αυτόν τον λόγο είπα να εκθέσουμε λίγο περισσότερο το θέμα της αυτοάμυνας με όπλα στο σπίτι.

 

*Οι νόμοι περί Όπλων*

Σύμφωνα με τον *Ν. 2168/1993 – Άρθρο 1*

*«Όπλο είναι κάθε μηχάνημα, το οποίο εκ κατασκευής, μετατροπής ή τροποποίησης, με ωστική δύναμη που παράγεται με οποιονδήποτε τρόπο, εκτοξεύει βλήμα, βλαπτικές χημικές ή άλλες ουσίες, ακτίνες ή φλόγες ή αέρια και μπορεί να επιφέρει κάκωση ή βλάβη της υγείας σε πρόσωπα ή βλάβη σε πράγματα ή να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως και κάθε συσκευή, που μπορεί να προκαλέσει με οποιονδήποτε τρόπο τα ανωτέρω αποτελέσματα.*

Στην έννοια του όπλου περιλαμβάνεται οποιοδήποτε πυροβόλο όπλο και ιδίως πολεμικά τυφέκια, πολυβόλα, υποπολυβόλα, πιστόλια, περίστροφα, όπλα κρότου – αερίων, βαρέα όπλα, όπλα πυροβολικού και όπλα ευθυτενούς ή καμπύλης τροχιάς, καθώς επίσης χειροβομβίδες και νάρκες κάθε τύπου».

*Πρόσφορα καθημερινά αντικείμενα*

Και αν θεωρείτε ότι είστε καλυμμένοι νομικά με πρόσφορα καθημερινά αντικείμενα, σκεφτείτε ξανά!

*Παρ.4 άρθρο 1 Ν.3944/2011, ΦΕΚ Α 67/5.4.2011*

Όπλα θεωρούνται επίσης τα αντικείμενα που είναι πρόσφορα για επίθεση ή άμυνα και ιδιαίτερα:

α. Μηχανισμοί και κάθε μέσο εκτόξευσης χημικών ουσιών (Σπρέι ή πιστόλι πιπεριού) ή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (Stun-gun).

β. Μαχαίρια ΚΑΘΕ είδους, ΕΚΤΟΣ εκείνων που η κατοχή τους ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ για οικιακή ή επαγγελματική ή εκπαιδευτική χρήση, τέχνη, θήρα, αλιεία ή άλλη συναφή χρήση (Για τους φαντασμένους Δείτε – διατάξεις γ. δ.).

γ. Μεταλλικές γροθιές, αστυνομικές ράβδοι, ρόπαλα μεταλλικά ή μη και ρόπαλα συνδεδεμένα με αλυσίδα ή σχοινί (νουντσάκου).

δ. Σπάθες, λόγχες, ξίφη, ξιφίδια, ξιφολόγχες, στιλέτα, τόξα και βαλλίστρες.

ε. Αντικείμενα ή μέσα που χρησιμοποιούνται για εκτόξευση ουσιών που αναφλέγονται αυτόματα ή περιέχουν αναισθησιογόνες ή ερεθιστικές χημικές ουσίες και προορίζονται για επίθεση ή άμυνα.

στ. Τυφέκια αλιείας (δηλ. ψαροντούφεκο), που εκτοξεύουν αιχμηρό μεταλλικό αντικείμενο (καμάκι).

Απομιμήσεις (REPLICA) πυροβόλων όπλων, εφόσον μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικά όπλα.

Επίσης, πυροβόλα όπλα που δεν λειτουργούν, λόγω ουσιώδους βλάβης ή έλλειψης. Η απλή αφαίρεση εξαρτημάτων και μερών του όπλου ΔΕΝ συνιστά υλική ανεπάρκεια και, στην περίπτωση αυτή, τα όπλα θεωρούνται λειτουργικά.

*Και συνεχίζουμε…*

Ειδικά όπλα ή συσκευές εκτόξευσης ειδικού τύπου κροτίδων ή βολίδων κρότου–θορύβου, λάμψης ή συριγμού και κάθε είδους εφόδια βολής αυτών που χρησιμοποιούνται από φορείς διοίκησης και λειτουργίας αεροδρομίων για τον εκφοβισμό και την απομάκρυνση πτηνών από χώρους αεροδρομίων.

Περίστροφα και πιστόλια αφέσεως αγώνων, που λειτουργούν με αβολίδωτα φυσίγγια κρότου και από την κατασκευή τους προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτόν.

Οι παραβάτες των διατάξεων, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή πεντακοσίων χιλιάδων έως δέκα εκατομμυρίων.

Δραχμών βέβαια, γιατί αν ήταν με ευρώ, λύθηκε το δημόσιο χρέος.

Και μην ΝΟΜΙΖΕΤΕ ότι αν βρεθείτε σε αυτοάμυνα οπλισμένος έστω και με οπλισμένο εισβολέα την γλιτώσατε ΝΟΜΙΚΑ.

Ετικέτες:

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου