Το Ρωμαίικο > Κοινοτισμός > Χειμωνιάτικα λαχανικά-χειμωνιάτικοι λαχανόκηποι / Φώτιος Μπλέτσος*

Χειμωνιάτικα λαχανικά-χειμωνιάτικοι λαχανόκηποι / Φώτιος Μπλέτσος*

Ο λαός μας λέει ΄΄από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα΄΄. Αυτό σημαίνει ότι τον Αύγουστο αρχίζει η καλλιέργεια των χειμωνιάτικων λαχανικών. Ο προγραμματισμός και η προετοιμασία για την καλλιέργεια αυτών των λαχανικών αρχίζει 2-2,5 μήνες νωρίτερα γιατί προϋποθέτει την παραγωγή των σπορόφυτων που θα μεταφυτευθούν στον αγρό.

Ο σπόρος των χειμωνιάτικων λαχανικών δεν σπέρνεται κατευθείαν στον αγρό γιατί ορισμένοι σπόροι δε φυτρώνουν ή δε φυτρώνουν ταυτόχρονα με συνέπεια να δημιουργούνται κενά στον αγρό και η καλλιέργεια να παρουσιάζει ανομοιομορφία στην ανάπτυξη και αργότερα δυσκολία στη συγκομιδή της παραγωγής. Γι’ αυτό σπέρνονται σε σπορεία όπου αναπτύσσονται τα σπορόφυτα τα οποία κατόπιν μεταφυτεύονται στον αγρό. Ο παραγωγός στο σπορείο μπορεί να φροντίσει πολλά φυτά στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους που είναι περισσότερο ευαίσθητα στις δυσμενείς συνθήκες του περιβάλλοντος, ώστε τα σπορόφυτα που θα μεταφυτευθούν στον αγρό ή στον λαχανόκηπο να είναι ομοιόμορφα, υγιή και εύρωστα.

Οι ερασιτέχνες λαχανοπαραγωγοί σπέρνουν τα λαχανικά σε ανοιχτά σπορεία ή σε δίσκους χωρισμένους σε θέσεις. Η διαδικασία της παραγωγής των σπορόφυτων ικανοποιεί την περιέργεια και το αίσθημα της δημιουργίας του λαχανοπαραγωγού γιατί παρακολουθεί την εξέλιξη του φυτού από τον σπόρο μέχρι το στάδιο της μεταφύτευσής του στον λαχανόκηπο. Οι ερασιτέχνες συνήθως καλλιεργούν τις παραδοσιακές ποικιλίες γιατί τις γνωρίζουν και τα προϊόντα τους ικανοποιούν τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Τα ανοιχτά σπορεία (αλίες ή τηγάνια) κατασκευάζονται στο έδαφος, συνήθως στην άκρη του λαχανόκηπου από τους καλλιεργητές. Εκεί σπέρνονται τα λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο κ.λπ.) και κατόπιν ποτίζονται. Οι σπόροι φυτρώνουν γρήγορα, δηλ. σε 3-4 ημέρες, και σ’ αυτές τις κατασκευές τα σπορόφυτα αναπτύσσονται μέχρι το στάδιο που μεταφυτεύονται στον αγρό ή στον λαχανόκηπο. Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 2 μήνες. Επειδή αυτή την περίοδο επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες συνιστάται να προστατεύουμε τα νεαρά φυτά με δίχτυ σκίασης. Τα σπορόφυτα ξεριζώνονται και μεταφυτεύονται γυμνόριζα στον αγρό ή στον λαχανόκηπο. Τα σπορόφυτα μεταφυτεύονται εύκολα, γρήγορα αναπτύσσουν νέο ριζικό σύστημα και ξεπερνούν το σοκ της μεταφύτευσης.

Σπορείο σε δίσκους χωρισμένους σε θέσεις. Οι δίσκοι αυτοί είναι πλαστικοί ή από φεριζόλ, γεμίζονται με μείγμα τύρφης και περλίτη σε αναλογία 3/1 κατ’ όγκο και σε κάθε θέση σπέρνεται ένας σπόρος. Μετά τη σπορά οι δίσκοι συνήθως σκεπάζονται με βερμικουλίτη, ποτίζονται και μεταφέρονται σε θερμοκήπιο όπου ελέγχεται η θερμοκρασία και τα σπορόφυτα προστατεύονται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Τα σπορόφυτα που αναπτύσσονται σε δίσκους μεταφυτεύονται με ανέπαφο το ριζικό σύστημα και ξεπερνούν γρήγορα τις δυσμενείς συνθήκες της μεταφύτευσης.

Οι επαγγελματίες παραγωγοί προτιμούν να αγοράσουν τα σπορόφυτα από εξειδικευμένες επιχειρήσεις παραγωγής σπορόφυτων. Στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται να αναπτυχθούν τα σπορόφυτα (περίπου 2 μήνες) παρατείνουν την περίοδο συγκομιδής της προηγούμενης καλλιέργειας. Η διαδικασία αυτή τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν την ποικιλία (υβρίδιο) που επιθυμούν να καλλιεργήσουν και να μεταφυτεύσουν στον αγρό ομοιόμορφα σπορόφυτα. Έτσι εξασφαλίζουν μεγάλη παραγωγή σε συγκεκριμένη περίοδο.

Η μεταφύτευση των σπορόφυτων στον επαγγελματικό αγρό γίνεται με μηχανή μεταφύτευσης λαχανικών, ενώ στον ιδιωτικό λαχανόκηπο με το χέρι.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο βιβλίο ΄΄Η λαχανοκομία στον 21ο αιώνα-σαλάτες, μικροφρούτα & νέα είδη΄΄.

 

*Δρ. Γεωπόνος-Λαχανοκόμος, Πρ. ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος