Χωριά φαντάσματα / Γράφει ο Νίκος Κελέσης

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ρημάξαν τα χωριά με τις πολιτικές τους.

Ελάχιστη η κίνηση στα ορεινά και ημιορεινά χωριά της ενδοχώρας εγκατάλειψη παντού, ελάχιστη κίνηση μόνο τα Σαββατοκύριακα, ίσως για κάποιο μνημόσυνο.

Δεκάδες τα εγκαταλειμμένα χωριά συνολικά 134 στον αριθμό με πρωτοπόρους τους νόμους Σερρών 34 !!! και Δράμας 28 !!! χωριά.

Η συγκέντρωση της οικονομικής ζωής στις μεγάλες πόλεις και κυρίως στην Αθήνα χωρίς μέτρα στήριξης της αγροτικής οικονομίας έχει ολέθρια αποτελέσματα στην οικονομία της επαρχίας αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Κανένα μέτρο για ενίσχυση της αποκέντρωσης, μηδενικά κίνητρα για επιστροφή νέων στα χωριά, καταστροφικά τα σχέδια Καποδίστριας και Καλλικράτης για τις μικρές κοινότητες με εντολή των Βρυξελλών. Ενώ θα μπορούσε να εξαιρεθεί ένας αριθμός από τις συνενώσεις κλασικό παράδειγμα η Ανάβρα Μαγνησίας, δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι πια αυτή που ήταν, μετά τον Καλλικράτη λέει ο αναμορφωτής και επί δεκάξι χρόνια κοινοτάρχης Δημήτρης Τσουκαλάς. Η Ανάβρα θα μπορούσε να ήταν ο μπούσουλας για πολλά χωριά αλλά ….

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με το ορεινό ανάγλυφο που έχει άλλο ήταν να έχει κάθε χωριό τον πρόεδρο του που γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις και άλλο έναν δήμαρχο πολλές φορές άγνωστο σε πολλούς δημότες, να τα διοικεί από μακριά έχοντας πολλές φορές στην ευθύνη του δεκάδες κοινοτήτων.

Μεταναστεύουν οι νέοι στα αστικά κέντρα να εργαστούν σε εργασίες παροχής υπηρεσιών με ευτελείς αμοιβές ή και σε χώρες του εξωτερικού αντί με ένα εθνικό σχέδιο, να τους παραχωρηθεί γη, να πριμοδοτηθούν και να γίνουν επιχειρηματίες στον τόπο τους πάνω στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Μεταξύ της απογραφής του 2011 και 2021 καταγράφηκε μείωση πληθυσμού, των χωριών έως και 20% σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας.

Τώρα παραπονούνται στο λεκανοπέδιο για την ακρίβεια των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Και επιμένουν οι καρεκλοκένταυροι των υπουργείων να μη καταστρώνουν ένα σχέδιο αποκέντρωσης κυρίως για νέους, να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος χώρα, να παράξουν, να διευκολυνθεί και η ζωή των αστών και όλης της Ελλάδος…..

https://www.facebook.com/groups/162946917654127/permalink/1209710692977739/

To παρόν αναρτάται στα πλαίσια της καλής ανησυχίας/προβληματισμού, ειδικότερα για τους κατοίκους της Αθήνας (…..), προκειμένου να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την επαφή/ επιστροφή στην ελληνική ύπαιθρο ενόψει γεωπολιτικών εξελίξεων και εθνικών εξελίξεων.

Το ίδιο ισχύει και για τους απόδημους Έλληνες/ εξωτερικού.

Ο Άγιος Θεός να σας φωτίσει για τις επιλογές σας. Η φωνή της συνείδησης μακρυά από την Αγιοπατερική μας παράδοση, χωρίς πίστη και ταπείνωση, δεν δύναται να ενημερώσει τον σημερινό άνθρωπο για την εγχείρηση που θα επέλθει στον κόσμο.

Όλα αυτά δεν είναι λόγος προς πρόκληση φοβίας, αλλά λόγος επαγρύπνησης, ετοιμότητας, προετοιμασίας και νοικοκυροσύνης για κάθε ελληνική οικογένεια. Αρκεί ο καθένας μας, να απλώσει, χέρι βοηθείας και φιλοξενίας, όταν έρθει η στιγμή, στον συνάνθρωπό του.

Τον ακριβή χρόνο μόνο ο Άγιος Θεός τον γνωρίζει.

Όμως τα σημεία, και η ευλογία των Θεοφόρων πατέρων προς αφύπνιση του ελληνικού λαού, μας ωθούν να αναδεικνύουμε από τώρα τα θέματα αυτά. Ο στόχος μας είναι με διάφορες πρωτοβουλίες (.…..) και παρεμβάσεις (…..) να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες.

Καλό αγώνα, πνευματικό και κοσμικό.

Υπέρ πίστεως και πατρίδας

«Ει ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ υμών»

https://www.facebook.com/100050706790538/posts/pfbid025ckRMLC1cZNUngauRkaSWSHFg1bGTZk8isUXvzxQpLmqwrDV2FqtTHUV7pZfEUaxl/

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου