ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ

«Αφού ο πατριάρχης αποσφραγίσει την πόρτα του Παναγίου Τάφου σπάζοντας τις σφραγίδες, μπαίνει στην πρώτη αίθουσα, που λέγεται «Παρεκκλήσι του Αγγέλου», συνοδευόμενος, κατά την παράδοση, από Μουσουλμάνο Άραβα….

Οι διάκονοι και ο εκκλησιάρχης παραμένουν έξω, στην πόρτα…. Το κερί από τις τέσσερις σφραγίδες συλλέγεται σε ένα ασημένιο κύπελλο και μεταφέρεται στον βωμό, όπου φυλάσσεται μέχρι το Πάσχα του επόμενου έτους….Ο πατριάρχης τότε μπαίνει στο δεύτερο δωμάτιο και γονατίζει μπροστά στην πλάκα του Παναγίου Τάφου και ο Μουσουλμάνος παραμένει στο Παρεκκλήσι του Αγγέλου και επιβλέπει….

Όλα τα κεριά και τα φώτα σβήνουν… επικρατεί μεγάλη ησυχία στην εκκλησία….Το συναίσθημα της απορίας αγκαλιάζει τους πάντες….Μετά από 15-20 λεπτά θερμής προσευχής, όλοι στην εκκλησία παρατήρησαν ένα δυνατό φως, σαν μια φωτεινή σπίθα αστραπής, κατεβαίνοντας σε ζιγκ-ζαγκ μέσα από τον μεγάλο τρούλο της Εκκλησίας, ακούγονται στο πλήθος φωνές συγκίνησης σε όλες τις γλώσσες…. Η θεϊκή σπίθα κατεβαίνει πάνω από το Παρεκκλήσι του Παναγίου Τάφου, σαν μια σφαίρα φωτός που θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια….

Μετά μπαίνει σαν λεπτή αχτίδα φωτιάς….Κατεβαίνει στην πλάκα του Τάφου και ανάβει το βαμβάκι που έχει πασπαλίσει από πάνω…Ο πατριάρχης μαζεύει με τα χέρια του το βαμβάκι που αναφλέγεται από μια πρασινοκίτρινη φλόγα, που δεν καίει για αρκετά λεπτά…. Μετά βάζει το αναμμένο βαμβάκι σε δύο χρυσές κούπες με τρύπες και βγαίνει στο Παρεκκλήσι του Αγγέλου….

Εδώ ανάβει δύο μεγάλα μπουκέτα από 33 κεριά το καθένα, (αυτά τα 33 κεριά που αντιπροσωπεύουν τα 33 χρόνια του Σωτήρος που έζησε ως άνθρωπος στη γη) παρουσία του μουσουλμάνου, και τους δίνει τα αναμμένα κύπελλα, σε δύο μικρά παράθυρα , έξω, στους δύο ορθόδοξους διακόνους….Το ένα κύπελλο το παίρνουν στο Άγιο Βήμα, και το άλλο στην εκκλησία των Αγίων Αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου και Ελένης από το Πατριαρχείο…. Τότε ο πατριάρχης βγαίνει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο με τους δύο αναμμένους πυρσούς και φωνάζει τρεις φορές: … «ΕΛΑ ΝΑ ΠΑΡΕ ΦΩΣ!»……

Το θαύμα συνεχίζεται, τη στιγμή που ο πατριάρχης βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο, τα έξι κεριά των ορθοδόξων από πάνω, μέρος από τα κεριά από τα κηροπήγια και τα κεριά από τον βωμό της Μεγάλης Εκκλησίας ανάβουν μόνα τους, κάτω από το έκπληκτο βλέμμα όλων…. Έπειτα, δύο διάκονοι παίρνουν τον πατριάρχη και τον πηγαίνουν στο Ιερό Βήμα, σε όχι περισσότερο από τρία λεπτά, όλοι οι συγκεντρωμένοι πιστοί ανάβουν τα φανάρια και τις ανθοδέσμες από 33 κεριά ο καθένας….

Η εκκλησία είναι σαν μια ζωντανή φλόγα….Πολλοί αγγίζουν τη φλόγα με το πρόσωπο, με τα χέρια, με τα ρούχα τους, για ευλογία, χωρίς να καούν….Μόνο μετά από λίγα λεπτά η φλόγα καίει κανονικά.

Μέγα το όνομα της Αγίας Τριάδας! Δόξα Σοι ο ΘΕΟΣ ημών!

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου