Το Ρωμαίικο > Παιδεία > Εγερτήρια σαλπίσματα / Γράφει η Ευδοξία Αυγουστίνου*

Εγερτήρια σαλπίσματα / Γράφει η Ευδοξία Αυγουστίνου*

«Αν εξεράθη το κλαρί, πάντα χλωρή είν’ η ρίζα
και μένει πάντα ζωντανό, η ρόδι φάγ’ η βρίζα,
αυτό το βόιδι το μανό, π’ όσο βαθιά ρουχνίζει
τόσο εύκολα μυγιάζεται κι ανεμοστροβιλίζει,
και που το κράζουνε Λαό. Θα σπάσει το καρύκι
και θα προβάλει με φτερά μία μέρα το σκουλήκι.
Τότε, πουλί το σερπετό, ποιός ξέρει που θα φτάσει!»

έγραφε στον «Φωτεινό» του συμβολικά και προφητικά ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης για τον δυναμισμό του λαού μας.

Αυτό συνέβη και στις μέρες μας με τα δυό μεγαλειώδη συλλαλητήρια. Σε μια στιγμή, υπακούοντας στο κάλεσμα της Γαλανόλευκης, ξεκινήσαμε όλοι μαζί για το μεγάλο ραντεβού με την ιστορία. Βιώματα ανεξίτηλα και παραστάσεις εκπληκτικές γέμισαν τις καρδιές μας. Ξαφνικά ένα εκατομμύριο Έλληνες στη Θεσσαλονίκη κι ενάμιση στην Αθήνα ενωθήκαμε με ηγέτη τη Γαλανόλευκη και γίναμε μία ψυχή. Για μια ακόμη φορά αποδείξαμε ότι, όταν θέλουμε, μπορούμε ενωμένοι να προχωρήσουμε.

Όλες οι λεωφόροι και στα δύο συλλαλητήρια γύρω από το σημείο συνάντησης και οι πέριξ οδοί ήταν πλημμυρισμένοι από σημαιοστολισμένο κόσμο που με ενθουσιασμό τραγουδούσε και βροντοφώναζε την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, για να φτάσει η φωνή μας στα «ώτα Κυρίου Σαβαώθ» και να γίνει ίλεως στα νέα πάθη της Μακεδονίας μας και του Έθνους μας. Ήταν σαν μια εθνική γιορτή, μια πάνδημη παρέλαση, ένα ιερό πανηγύρι. Ήταν μία επανάσταση των συνειδήσεων, ένα ξύπνημα της ελληνικής μας ταυτότητας, που αντιστέκεται στον οδοστρωτήρα της ισοπέδωσης των εθνοτήτων και στην ανηλεή πολτοποίηση των λαών, την οποία επιβάλλει η νέα Τάξη πραγμάτων και η σκοτεινή παγκοσμιοποίηση. Εκεί, στον Λευκό Πύργο, δίπλα στον στρατηλάτη διατρανώσαμε ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα, να ακούσει ο Μεγαλέξαντρος τον αναστεναγμό μας και το άδικο που γίνεται εις βάρος μας και να τον σεργιανίσει στα πέρατα του κόσμου. Στη συνέχεια στο Σύνταγμα, στην επέτειο του θανάτου του Γέρου του Μοριά, του Κολοκοτρώνη.

Όσοι συμμετείχαμε νιώσαμε σαν να μας έγνεφε από μακριά το πλήθος των ηρώων που θυσιάστηκαν για τη φιλτάτη Μακεδονία και να μας περίμενε εκεί, στο ιερό αυτό προσκλητήριο. Με τα μάτια της ψυχής μας βλέπαμε να μας καλωσορίζουν ο Παύλος Μελάς, ο Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Αιμιλιανός Γρεβενών, οι μάρτυρες δασκάλες Βελίκα Τράικου, Αικατερίνη Χατζηγεωργίου, Αγγελική Φιλιππίδου και τόσοι άλλοι επώνυμοι και ανώ- νυμοι Μακεδονομάχοι. Πιστοί στο δικό τους κάλεσμα αφήσαμε τους καναπέδες και σπεύσαμε, για να μπορούμε να κοιτάζουμε στα μάτια τις γενιές που έρχονται· για να μπορούμε να αφηγούμαστε στα παιδιά μας την ένδοξη ιστορία της Μακεδονίας μας· για να μπορέσουμε να φυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού τη βαρειά κληρονομιά αυτής της αιματοβαμμένης γης και να την κληροδοτήσουμε ανέγγιχτη και ακέρια στα παιδιά μας· για να συνεχίσουμε να αισθανόμαστε ιερή συγκίνηση για το αίμα που έχυσαν τόσα παλληκάρια, ώστε να παραμείνει η Μακεδονία Ελλάδα· για να μπορούμε να βροντοφωνάζουμε μαζί με τον Βαλαωρίτη: «Νιώθω για σε, πατρίδα μου, στα σπλάγχνα χαλασμό».

Κοιτώντας γύρω σου τη λαοθάλασσα διέκρινες συν-Έλληνες όλων των ηλικιών -κυρίως νέους- από όλα τα κοινωνικά στρώματα, με ποικίλες πεποιθήσεις, που έρχονταν από κάθε γωνιά της Ελλάδος, αλλά και από το Εξωτερικό, για να εκφράσουν την αγάπη τους για την Πατρίδα και τη Μακεδονία. Αυτό είναι γνήσιος πατριωτισμός· δεν είναι εθνικισμός, φασισμός η όπως αλλιώς θέλουν κάποιοι -σκόπιμα προφανώς- να το ονομάζουν! Δόξα τω Θεώ! Μετά την τόση προσπάθεια αφελληνισμού και αποχριστιανισμού του λαού μας «αυτό το βόιδι το μανό» αντιστέκεται, αποδεικνύοντας έτσι ότι έχει ακόμη ισχυρά αντισώματα. Μεγαλειώδες επισφράγισμα η ανάκρουση του εθνικού μας Ύμνου, τον οποίο όλοι μαζί ψάλαμε.

Πολλά τα εμπόδια, ανελέητη η προπαγάνδα για τη σπίλωση των μεγαλειωδών αυτών συνάξεων, που σημαδεύουν την ιστορία. Ακόμη και αυτές οι δυνάμεις του παρακράτους κινητοποιήθηκαν, για να εκφοβίσουν και να αποτρέψουν την προσέλευση του πλήθους. Δεν παρέλειψαν -στο δημοκρατικό κι ελεύθερο κράτος μας- να απαγορεύσουν στο πρώτο συλλαλητήριο τη διέλευση λεωφορείων από τα διόδια των Μαλγάρων.

Αχρηστεύθηκαν ακόμη και τα κινητά μας τηλέφωνα. Εκκωφαντική υπήρξε η απουσία των ΜΜΕ, τα οποία εν τέλει προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το κύρος των συλλαλητηρίων, δίνοντας παραπλανητικά στοιχεία και για τα δύο! Κρίμα που πληρώνουμε για την ΕΤ, για να παρουσιάζει τόσο διαστρεβλωμένα τις ατόφιες και αυθεντικές εκδηλώσεις του λαού. Εδώ βρίσκει εφαρμογή ο ταλανισμός του προφήτη Ησαΐα: «Ουαί οι λέγοντες το πονηρόν καλόν και το καλόν πονηρόν, οι τιθέντες το σκότος φως και το φως σκότος, οι τιθέντες το πικρόν γλυκύ και το γλυκύ πικρόν» (5,20).

Παρόλες τις δυσκολίες γράψαμε μια σημαντική σελίδα στη ροή της ιστορίας, χωρίς όπλα, ασπίδες και επιθέσεις, παρά μόνον με τη Γαλανόλευκη! Στα σχέδια των ισχυρών της γης, που ορέγονται την αποσταθεροποίηση της χώρας μας, εμείς προβάλλουμε την ενότητά μας. Εκείνοι επιδιώκουν την αποδόμηση του Έθνους μας· εμείς αντιστεκόμαστε και ενωμένοι αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε τη νέα Ελλάδα, χωρίς τη μιζέρια του παρελθόντος. Χρόνια είχαμε να ζήσουμε τέτοια ιερή συγκίνηση. Αξίζουν πράγματι πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για τον μακεδονίτικο αναβαπτισμό και την εθνική αφύπνιση που μας χάρισαν! Αλλά και σε όλους τους Έλληνες, που στο κάλεσμα της πατρίδος έδωσαν δυναμικά το «παρών» και τα ιερά αυτά συλλαλητήρια πήραν διαστάσεις μεγάλου θριάμβου.

Όμως, ας μην επαναπαυόμαστε! Ένα σχέδιο διαμελισμού της πατρίδας μας με πρώτο θύμα τη Μακεδονία ξεδιπλώνεται. Μία νέα εθνική προδοσία βρίσκεται σε εξέλιξη, που μακάρι να αποτραπεί και να μην καταλήξει σε εθνική τραγωδία για τη γονατισμένη οικονομικά πατρίδα μας. Ας μη μας λοιδορούν. Δεν παίζουμε «εν ου παικτοίς». Το όνομά μας δεν το διαπραγματευόμαστε, δεν το εκχωρούμε, δεν το θέτουμε προς συζήτηση. Ο επεκτατισμός επί θύραις!

Κι εμείς, Μακεδόνες και Πανέλληνες, βαδίζοντας στα χνάρια που άφησαν οι πρόγονοί μας οφείλουμε να υπερασπίσουμε την ακεραιότητα και την τιμή της πατρίδας μας, όπως έλεγε και ο στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης: «Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα ενεργήσω κι ο,τι θέλουν ας μου κάνουν». Συνεχίζουμε, λοιπόν, τον αγώνα μας και διακηρύττουμε πως όλοι οι Έλληνες είμαστε εδώ και δεν θα ανεχτούμε καμία υποχώρηση. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα και μόνον Ελλάδα και μας ανήκει. Ανήκει σε εμάς, στον έντιμο και ευλογημένο λαό της και όχι στους πατριδοκάπηλους πολιτικούς της. Η στάση μας στο θέμα αυτό μας αποκαλύπτει και μας κρίνει απέναντι στην ιστορία.

*Φιλόλογος – Θεολόγος

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος