Για έναν νέο Οδυσσέα / Δίκτυο Πολιτών Πρέβεζας

Όταν ο Οδυσσέας φτάνει στην Ιθάκη, η μεγίστη επιθυμία του είναι ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ, τον κόσμο που του έκλεψαν. Παρά τη μεγάλη του λαχτάρα, διατηρεί την ανωνυμία του και μεταμορφωμένος σε ζητιάνο από την ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ, πηγαίνει στο παλάτι ώστε να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει τις πληροφορίες που θέλει, υπομένοντας καρτερικά τις προσβολές και την χλεύη των μνηστήρων.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΣΤΕΙΡΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ. Γι’ αυτό ο Οδυσσέας αντιπροσωπεύει τη ΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΣ, τη ΣΟΦΙΑ, τη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ της ΣΚΕΨΗΣ και ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Που μελετά τον εχθρό και τον πολεμά με τα ίδια του τα όπλα.

Γι’ αυτό όταν έρχεται η ώρα, που τούς έχει στριμώξει άοπλους σε ένα δωμάτιο, ενώ εκείνος είναι πάνοπλος, ΤΟΤΕ εκφράζει την οργή του και δεν δείχνει ΟΙΚΤΟ σε κανέναν γιατί του έχουν κλέψει το βιος που δημιούργησε με τον δικό του ιδρώτα, γιατί είναι η ΠΑΤΡΙΔΑ του που οι μνηστήρες καταχράστηκαν και καπηλεύτηκαν μαζί με τη φιλοξενία του και γιατί ήθελαν να του πάρουν ό,τι αγαπούσε.

Ο ισχυρότερος αντίπαλός του είναι ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ. Είναι η ΑΝΤΙ-ΝΟΗΣΗ, είναι αυτό που μας κάνουν ΤΩΡΑ, είναι ο τρόπος με τον οποίο θολώνουν τις καταστάσεις και την πραγματικότητα για να μην σκεφτόμαστε καθαρά και να μας ελέγχουν. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καθυπόταξη και δουλεία του ανθρώπου. Είναι αυτός ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ να πεθάνει πρώτος. Και τον σκοτώνει ρίχνοντάς του το βέλος στον ΛΑΙΜΟ, το ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ δηλαδή της επικοινωνίας που την χρησιμοποιεί ενάντια στην νόηση των ανθρώπων! Γι’ αυτό, μακριά από την προπαγάνδα των ΜΜΕ.

Ο επόμενος είναι ο ΕΥΡΥ-ΜΑΧΟΣ. Αυτός που μάχεται με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο. Ο αδίστακτος μαχητής.

Ο ΑΜΦΙ-ΝΟΜΟΣ! Αυτός που διαστρεβλώνει τον ΝΟΜΟ και την τάξη των πραγμάτων, ο επικίνδυνος γιατί είναι έτσι κι αλλιώς!

Ο ΑΓΕ-ΛΑΟΣ! Αυτός που άγει τον λαό, που τον παρασύρει με τη βοήθεια του ΑΝΤΙ-ΝΟΟΥ. Που τον μετατρέπει σε κατευθυνόμενη αγέλη.

Κανένα όνομα στα Ομηρικά έπη δεν είναι δοσμένο στην τύχη! Κρύβουν βαθύτατα νοήματα και στο χέρι μας είναι να τα αποκρυπτογραφήσουμε και να διδαχτούμε. Οι πρόγονοί μας μιλούν, μας λένε πώς να τινάξουμε τον ζυγό. ΑΡΚΕΙ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ και να το μελετήσουμε προσεκτικά.

Οι επικαλούμενοι μνηστήρες της Πηνελόπης ήταν απολίτιστοι χαρακτήρες, βάρβαροι κι αμόρφωτοι, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς επάνω τους αφού ρήμαζαν και κατέστρεφαν ξένη περιουσία, χωρίς να σκέφτονται. Έσφαζαν βόδια και πρόβατα. Ισοπέδωναν τα υπάρχοντα του βασιλείου του Οδυσσέα και σχεδίαζαν τον τρόπο που θα σκότωναν τον Τηλέμαχο. Με απώτερο σκοπό να παντρευτούν την Πηνελόπη και να γίνουν βασιλιάδες της Ιθάκης. Το καλύτερο μάθημα που πήραν ήταν όταν ο Οδυσσέας σε συνεργασία με τον Τηλέμαχο τους σκότωσαν όλους δείχνοντας ότι οι καλοί άνθρωποι κι αυτοί που έχουν το δίκιο με το μέρος τους πάντα δικαιώνονται.

 

https://www.facebook.com/100081067770581/posts/109654085080184/

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου