Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης «Μνήμες» / Δελτίο Τύπου 14/7/20

Επιτυχής Ολοκλήρωση της εκδήλωσης με θέμα: “Οι Κρυπτοχριστιανοί της Ανατολής, εχθές και σήμερα”.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Ε.Π.Θ. “Μνήμες” και το Ορθόδοξο Μακεδονικό Παρατηρητήριο, το βράδυ της Κυριακής 2 Αυγούστου, στις 20:00, στο πνευματικό κέντρο του Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου, στην Καρδία Θεσσαλονίκης, με πλήθος κόσμου, τόσο εντός του κέντρου, όσο και στον προαύλιο χώρο του Ναού, να παρακολουθεί την ομιλία του δημοσιογράφου κ. Ασλανίδη Νικολάου με θέμα: “Οι Κρυπτοχριστιανοί της Ανατολής, εχθές και σήμερα”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι διαφόρων φορέων και σωματείων της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών. Μεταξύ άλλων  παρευρέθησαν και ο στρατηγός  κ. Κούτης Ιωάννης, πρώην Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου, ο Υποστράτηγος κ. Γρυλλάκης Νικόλαος, ο Υποστράτηγος εν αποστρατεία κ. Ορφανός Αντώνης καθώς και ο κ. Τσιρκινίδης Χάρης, συγγραφέας του βιβλίου “ Το Κόκκινο Ποτάμι”, ο οποίος τιμήθηκε από τους οργανωτές της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση συντόνιζε η κ. Παπακωνσταντίνου Θεοφανώ, μέλος της Ε.Π.Θ., δίνοντας το λόγο στην αρχή της εκδήλωσης, στον πατέρα Νικόδημο, ιερέα του ναού που φιλοξενήθηκε η εκδήλωση, για να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό. Στη συνέχεια η κ. Παπακωνσταντίνου, έκανε μία σύντομη παρουσίαση της Ένωσης και του έργου της, ενώ η σκυτάλη μετά, δόθηκε στον κ. Δημήτριο Βαμβακά, πρόεδρο του Ορθόδοξου Μακεδονικού Παρατηρητηρίου, για να έναν σύντομο χαιρετισμό. Έπειτα από μία σύντομη παρουσίαση του βιογραφικού και δημοσιογραφικού του έργου , τον λόγο πήρε  ο κ. Ασλανίδης, ο οποίος κατάφερε να συγκινήσει μικρούς και μεγάλους, αποκαλύπτοντας παραδείγματα κρυπτοχριστιανών που έζησαν και ζουν ως τα βάθη της Ανατολής.

Ως κρυπτοχριστιανούς, ορίζει αυτούς οι οποίοι ασκούν κρυφά τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αλλά συνήθως φανερά ασκούν τα καθήκοντα μιας άλλης θρησκείας. Ύστερα από μια μικρή ιστορική αναδρομή στις διάφορες εποχές που εμφανίζονται κρυπτοχριστιανοί, επικεντρώνει τον λόγο του στους κρυπτοχριστιανούς της Ανατολής και συγκεκριμένα στις περιοχές του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με στατιστικά της επίσημης Τουρκίας, οι Χριστιανοί που βρίσκονται στην Τουρκία είναι περίπου 300.000, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ασλανίδης.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε σε πολλά παραδείγματα κρυπτοχριστιανών και στο πώς κάποιοι από αυτούς “αποκαλύφθηκαν”. Συγκεκριμένα, προβλήθηκε ένα απόσπασμα από την εκπομπή της ΕΡΤ3 «Αληθινά Σενάρια», το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αποκάλυψης μέσω της μαρτυρία του κ. Χάρη Εφραιμίδη, καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος ψάχνοντας το βαφτιστικό Σταυρουδάκι του ξαδέρφου του στην Τραπεζούντα, βρήκε τελικά  τον ίδιο του τον ξάδερφό, τον οποίο είχαν αρπάξει οι Τούρκοι μέσα από τα χέρια της θείας του την περίοδο της Γενοκτονίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα ορφανά του Πόντου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ασλανίδης, μέσω του συγγραφέα και φίλου του  Γιώργου Ανδρεάδη «περίπου 100.000 ελληνόπουλα έμειναν ορφανά την περίοδο της Γενοκτονίας στον Πόντο, από αυτά τα 75.000 έμειναν στην Τουρκία και ήταν η τελευταία γενιά των Γενίτσαρων. Μεγάλωσαν με την τουρκική προπαγάνδα ότι, «μείνατε ορφανοί γιατί οι Έλληνες έσφαξαν τους γονείς σας». Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και ο  δημοσιογράφος Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί, ο οποίος έμαθε για την ποντιακή καταγωγή του συμπτωματικά, ανέφερε ο δημοσιογράφος.

Στο 2ο μέρος της ομιλίας του ο δημοσιογράφος, έκανε λόγο για τους διανοούμενους της Τουρκίας και στον τρόπο με τον οποίο αυτοί αποκαλύπτουν την ζωή των κρυπτοχριστιανών σήμερα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις υποχρεώσεις απέναντι στο τουρκικό κράτος, αφού στα χαρτιά φαίνονται μουσουλμάνοι. Ένας τρόπος αποκάλυψης είναι μέσα από ταινίες και σειρές.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Ασλανίδης τόνισε τη σημασία της δικής μας προσφοράς προς τους κατοίκους εκείνων των περιοχών. Σε πολλά χωριά τηρούνται ακόμα τα έθιμα των προγόνων τους, χρησιμοποιούν αρχαιοελληνικές λέξεις ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους. Για αυτό και ο δημοσιογράφος κλείνοντας παραθέτει ένα ερώτημα: «Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτούς, που οι πρόγονοί τους ήταν Χριστιανοί και έγιναν με το ζόρι μουσουλμάνοι, δεν πρέπει να τους βοηθήσουμε;», δίνοντας ταυτόχρονα και την απάντηση « μέσα από τουρκικά βιβλία, να τους βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν τι έχει γίνει και να ανακαλύψουν την καταγωγή τους».

Η εκδήλωσε έλαβε τέλος, τιμώντας τον κ. Τσιρκινίδη Χάρη, συγγραφέα, ως μια μικρή ένδειξη φόρου τιμής για την τεράστια προσφορά του στον τόπο μας, μέσα από τα συγγραφικά του έργα, τα άρθρα του, τις μελέτες και τις διαλέξεις του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

 

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου