Επιστροφή στη φύση & Οικο-αυτάρκεια.

Η οικο-αυτάρκεια αναφέρεται στην κατάσταση που δεν απαιτεί καμία εξωτερική βοήθεια, υποστήριξη, αλλά ούτε και αλληλεπίδραση, για την επιβίωση. Είναι επομένως ένα είδος προσωπικής (οικογένεια) ή συλλογικής (κοινότητα) αυτονομίας. Είναι γεγονός ότι στα χρόνια που ζούμε πλέον τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Έλεγε ο Πατήρ Παΐσιος: ‘’Να έχετε ένα κτηματάκι και λίγο να το καλλιεργείτε. Κοντά σε σας, θα βοηθήσετε και κάποιον που δεν θα έχει’’.

 Οφείλει η κάθε οικογένεια ή η κάθε κοινότητα να είναι πάντα έτοιμη να εξασφαλίσει τις βασικές της ανάγκες σε τροφήστέγη-ενέργεια.

Πώς θα επιτευχτεί αυτό;

Σε ένα αγρόκτημα (κατά προτίμηση μακριά από την πόλη) φυτεύουμε μία (1) ρίζα από όλα τα είδη δέντρων. Πχ. Αχλαδιά, Αμυγδαλιά, Βελανιδιά, Βερικοκιά, Δαμασκηνιά, Καρυδιά, Κυδωνιά, Λωτό, Μουσμουλιά, Μηλιά, Ροδιά, Συκιά, Κερασιά, Ροδακινιά, Δαμασκηνιά, Τζιτζιφιά, Ελιά, Κρανιά, Βυσσινιά, Αμπέλι και διάφορα άλλα δέντρα που προσφέρουν τροφή.

Παράλληλα με την ανάπτυξη των δέντρων φτιάχνουμε τον δικό μας λαχανόκηπο δηλαδή αυτο-παράγουμε τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε. Πχ. Φράουλα, φασόλια, σκόρδο, πράσο, πεπόνι, πιπέρι καγιέν, πατάτα, ντομάτα, μπάμια, μελιτζάνα, μαρούλι, μαϊντανό, λάχανο, κρεμμύδια, καρπούζι, καρότα, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριά, αγγούρι.

Μια καλύβα-ένα σπιτάκι που θα μπορέσει να φιλοξενήσει τα άτομα της οικογένειας δεν θα ήταν κακή ιδέα! Μια παραδοσιακή σόμπα μέσα στο σπιτάκι θα ήταν ό,τι καλύτερο για τη θέρμανση αλλά και το μαγείρεμα του φαγητού!

Πρέπει παράλληλα να υπάρχει μια μικρή ντουλάπα με κάποια βασικά πράγματα όπως, Αλεύρι και Λάδι!

Τι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να επιβιώσουν σε καιρό πολέμου ή απόλυτης φτώχειας; Τι θα πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε μόνοι μας;

Πρέπει λοιπόν να μπορούμε τουλάχιστον…

  • Να φτιάχνουμε προζύμι και ψωμί.
  • Να αναγνωρίζουμε και να μαζεύουμε χόρτα.
  • Να ανοίγουμε φύλλο.
  • Να φτιάχνουμε τραχανά και χυλοπίτες.
  • Σε τέτοιες ποσότητες που να μας βγάζουν ένα έτος. Ο τραχανάς και το σπασμένο σιτάρι μπορούν να αντικαταστήσουν το ρύζι μια χαρά, οι χυλοπίτες τα μακαρόνια.
  • Να χρησιμοποιούμε σωστά μια απλή (όχι ενεργειακή που προϋποθέτει ηλεκτρισμό) σόμπα.
  • Να ανάβουμε σωστά και να μαγειρεύουμε σε φούρνο με ξύλα.
  • Να φτιάχνουμε αλισίβα και τα δικά μας σαπούνια και απορρυπαντικά.
  • Να γνωρίζουμε τα βασικά θεραπευτικά βότανα, πότε και πώς συλλέγονται και πώς χρησιμοποιούνται για κάθε πάθηση. Καλύτερα, να τα καλλιεργούμε μόνοι μας, ακόμα και σε γλάστρες.
  • Να γνωρίζουμε τον κύκλο της βιοδυναμικής καλλιέργειας λαχανικών, από το στάδιο του σπορείου μέχρι τη συγκομιδή και την αποθήκευση νέων σπόρων.

Ζούμε ομολογουμένως σε πολύ δύσκολους καιρούς και κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει το μέλλον. Με τη σημερινή κρίση και τους κινδύνους της αβεβαιότητας για το αν αύριο θα έχουμε να φάμε, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε πώς μπορούμε να επιβιώνουμε μόνοι μας. Όταν έρθουν τα δύσκολα στην καραντίνα ονειρέψου πως κάνεις έρωτα σε ερείπια χρηματιστηρίων.

Ο ‘αγρότης’

Συνεχίζεται…

 

 

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου