Η Έξοδος του Μεσολογγίου

Σαν σήμερα, τη νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων, 9 προς 10 Απριλίου του 1826, οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, υπό τους Δημήτριο Μακρή, Νότη Μπότσαρη και Κίτσο Τζαβέλα, με την ελπίδα να διασπάσουν τις εχθρικές γραμμές, επωφελούμενοι από τον αιφνιδιασμό των πολιορκητών. Όμως, το σχέδιο της εξόδου, είτε προδόθηκε, είτε δεν εφαρμόστηκε σωστά, κι έτσι οι δυνάμεις του Ιμπραήμ κατέσφαξαν με τα γιαταγάνια τους μαχητές της ελευθερίας. Το πρωί της 10ης Απριλίου του 1826, ανήμερα των Βαΐων, η οθωμανική ημισέληνος κυμάτιζε στα χαλάσματα του Μεσολογγίου. Από τους 3.000 που πήραν μέρος στην έξοδο, οι 1.700 έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι. Γύρω στα 6.000 γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν για να πουληθούν στη Μεθώνη και στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας. Οι θηριωδίες των κατακτητών είχαν μεγάλο αντίκτυπο στη διεθνή κοινή γνώμη και προκάλεσαν κύμα φιλελληνισμού στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό έργο είναι ο πίνακας του Ντελακρουά “Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου” (La Grèce sur les ruines de Missolonghi).

Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε τη θυσία του Καψάλη, έναν πίνακα του Θ. Βρυζάκη. Ο δημογέροντας Χρήστος Καψάλης, όταν κυκλώθηκε από τους εισβολείς στο σπίτι του, όπου είχαν συγκεντρωθεί τραυματίες, γέροντες και γυναικόπαιδα, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη. Η ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης ήταν η ύστατη πράξη αξιοπρέπειας ελεύθερων παρότι πολιορκημένων ανθρώπων που δεν ήθελαν να υποδουλωθούν, και βρέθηκαν στο αδιέξοδο της εισβολής και δεν ήθελαν να καταλήξουν σφαγμένοι, κακοποιημένοι, βασανισμένοι , βιασμένοι ή στα σκλαβοπάζαρα. Τώρα μόνοι σκλαβώνεστε και μας σκλαβώνετε κι εμάς. Και το τρομερό είναι ότι δεν το αντιλαμβάνεστε κιόλας. Το ολοκαύτωμα αυτή τη φορά δεν θα γίνει με πρωτοβουλία ελεύθερων πολιορκημένων, αλλά με υπαιτιότητα των πρόθυμων και συγκαταβατικών ηλίθιων που γίνανε εκκούσια τα φρύγανα της ανθρωπότητας, θυσιάζοντας την ελευθερία τους για χάρη της “ασφάλειας”, προς ευχαρίστηση των συνωμοτών.

Το Μεσολόγγι απελευθερώθηκε στις 11 Μαΐου 1829. Το 1937 αναγνωρίστηκε ως «Ιερά Πόλις», και η Κυριακή των Βαΐων ορίστηκε ως επέτειος της εξόδου.

Παπαπέτρου Σταυρούλα

https://www.facebook.com/100006607032421/posts/3339478446282357/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος