Το Ρωμαίικο > Ορθοδοξία > Η Ευθύνη και η Αποστολή της Εκκλησίας σήμερα

Η Ευθύνη και η Αποστολή της Εκκλησίας σήμερα

Σήμερα η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος όλος χρειάζεται επανευαγγελισμό. Ήδη οι εξωτερικές συνθήκες ευνοούν το γεγονός. Φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε κοσμοϊστορικές εξελίξεις.

 Έτσι έρχεται μπροστά μας ο λόγος του απ. Παύλου: «Ότε δε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου». Τελικά ο λόγος αυτός έχει διαχρονική ισχύ. «Το πλήρωμα του χρόνου», ο κατάλληλος καιρός για τον ευαγγελισμό όλων των ανθρώπων είναι πάντοτε μια πρόκληση, ένα εγερτήριο σάλπισμα, μια ευκαιρία αφύπνισης.

Και σήμερα καλείται η Εκκλησία να κηρύξει «Χριστόν εσταυρωμένον και αναστάντα» στον κόσμο. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και την καλούν πλέον να επιτελέσει το σωτήριο έργο της σε όλους τους ανθρώπους. Να ξεπεράσει τον εαυτό της και να ανοιχτεί στον κόσμο.

Το πρώτο θέμα που πρέπει να προσέξει, είναι η ουσία της αποστολής της. Αν σκοπός της Εκκλησίας είναι ο ευαγγελισμός των ανθρώπων και κατά συνέπεια η Χριστοποίησή τους δια του αγίου Πνεύματος, τότε είναι φανερό πως ένα τέτοιο έργο πρέπει να το επιτελέσουν ιεραπόστολοι!! Άνθρωποι συνειδητοποιημένοι στη ζωή της Εκκλησίας, φωτισμένοι, αγιασμένοι. Η ανατροπή του κακού και της αμαρτίας μόνο δια των αγίων μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Πριν λίγα χρόνια συνέβη μια στροφή των ανθρώπων προς την Εκκλησία. Ευλάβεια, μελέτη πνευματικών βιβλίων, κομποσχοίνια, σταυροκοπήματα μικρών και μεγάλων, όταν περνούσαν έξω από ναούς… Αυτή η μεταστροφή έγινε κυρίως, γιατί εμφανίστηκαν κάποιοι άγιοι γέροντες, που με τη ζωή και το λόγο τους ανέτρεψαν την υπάρχουσα αδιαφορία. Έδειξαν τι θα πει χριστιανός· μίλησαν στις καρδιές· παρηγόρησαν ψυχές· αρνήθηκαν  την υποκρισία και τον ηθικισμό.  Είναι γνωστά τα ονόματα του αγ. Παϊσίου, του αγ. Πορφυρίου και άλλων.

Το δεύτερο κεφαλαιώδες θέμα που πρέπει να προσέξει η Εκκλησία, είναι η οργάνωση των ενοριών. Κάθε ενορία είναι το ζωντανό κύτταρο της εκκλησιαστικής ζωής. Είναι ο χώρος όπου οι πιστοί κατηχούνται, λατρεύουν τον Θεό, εντάσσουν την προσωπική τους ζωή με τις επιμέρους εκδηλώσεις της στο Σώμα της Εκκλησίας, δραστηριοποιούνται, αγιάζονται…  Από την ενορία θα προέλθουν οι εργάτες του Ευαγγελίου και οι συνεργάτες του εκκλησιαστικού έργου.

Αν όλοι συνειδητοποιούσαμε απόλυτα τον ρόλο των ενοριών  και αγωνιζόμασταν να οργανωθούν και να επανδρωθούν όσο γίνεται καλύτερα, τότε τα προβλήματα που απασχολούν τους πιστούς είτε θα βρίσκονταν κοντά στη λύση τους είτε θα είχαν λυθεί. Τέτοια προβλήματα είναι τα κοινωνικά, τα οικογενειακά, όσα αναφέρονται σε ευαίσθητες ομάδες συνανθρώπων μας, όπως είναι οι νέοι, οι άνεργοι… ακόμη και όσα ανάγονται στη σχέση Εκκλησίας και Κράτους.

Η πρόκληση των καιρών είναι δεδομένη. Χρησιμοποιώντας την Παράδοσή μας μπορούμε να αντλήσουμε όλα εκείνα τα μέσα, με τα οποία θα επιτελέσουμε το έργο μας. Ο καθένας από το πόστο του και όλοι μαζί για την Εκκλησία μας. Επειδή οι εργάτες είναι λίγοι, σίγουρα δεν περισσεύει κανείς!

Κισσιώτης Στέφανος, Θεολόγος-Φιλόλογος

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος