Και φυσικά, σε καμία περίπτωση, ένας Ορθόδοξος Ιερός Ναός, δεν είναι δυνατόν να εξισωθεί μ’ ένα θέατρο ή έναν κινηματογράφο / Ανέστης Βλάχος

Δύσκολες ημέρες ξεκινούν από σήμερα για τους Ορθοδόξους Έλληνες, εκείνους που αντιλαμβάνονται την αξία του θησαυρού της Ορθόδοξης λατρείας, με την ανοχή, για να μην πω με την συνέργεια ορισμένων αρχιερέων, οι οποίοι φαίνεται πως δεν θέλουν να βαδίσουν στα χνάρια των Αποστόλων και να γίνουν μιμητές τους, αλλά στα χνάρια εκείνων των αρχιερέων που άκουσαν τα φοβερά «ουαί» από το στόμα Tου Κυρίου.

Έχει ο Θεός όμως. Η οδός που βαδίζει ο Χριστιανός εξάλλου, είναι οδός στενή και τεθλιμμένη. Δρόμος που βαδίζουν οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης. Όπως μας λέει ο ουρανομύστης Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ακόμη κι αν εκείνοι «έχουσιν τους οίκους, ημείς έχουμε τον ένοικον». Δηλαδή ακόμη κι αν μ’ έναν εντελώς ατεκμηρίωτο θεολογικά τρόπο, μ’ ένα αίολο επιχείρημα περί αγάπης, κάποιοι αποκλείσουν την πρόσβαση στον ναό και στη θεία λατρεία στον οποιονδήποτε από εμάς, εμείς, από την βάπτισή μας, έχουμε Τον Παράκλητο, Το Άγιο Πνεύμα, που είναι Αυτός ο οποίος σκηνώνει, κατοικεί μέσα στους ναούς, αλλά και «εν ημίν», μέσα μας. Να είστε βέβαιοι, πως αν εμείς το ποθούμε πραγματικά και το ζητήσουμε στην προσευχή μας, Αυτός και θα παρέμβει και θα διευθετήσει το ζήτημα της συμμετοχής μας στη θεία λατρεία και στα ζωογόνα μυστήρια, με τον επωφελέστερο για την ψυχή μας τρόπο.

Άντί λοιπόν να μπούμε στη διαδικασία, να επιδείξουμε οποιοδήποτε πιστοποιητικό, σε εκείνους που μη συναισθανόμενοι του Ποιος έχει την κυριότητα του ναού, θα τολμήσουν να θέσουν αυτό ως προϋπόθεση σε αδελφό τους για να εισέλθει σ’ αυτόν και να λατρέψει Τον Δημιουργό Του, γενόμενος ένα μαζί Του μέσω της Θείας Μεταλήψεως, αντί να έρθουμε σε σύγκρουση με τους πεπλανημένους εκείνους αδελφούς μας και να γεμίσουμε την ψυχή μας με μία δυσωδία αρνητικών συναισθημάτων, ας το αποφύγουμε, ας μετανοήσουμε, ας προσευχηθούμε κι ας ανοίξουμε τον συναξαριστή της σημερινής ημέρας, αλλά και της κάθε ημέρας κι ας διαβάσουμε το Ευαγγέλιο και τους βίους των Αγίων, μάρτυρες στην συντριπτική τους πλειοψηφία και θα δούμε πως η καρδιά μας, εκτός από γαλήνη, θάρρος και απαντήσεις σ’ όσα μας απασχολούν, θα γεμίσει με αρώματα. Γιατί η Εκκλησία, της οποίας την υπόσταση συνιστά ο ίδιος ο Χριστός ως Κεφαλή της, είναι κήπος πολυειδής, στον οποίον φύονται τα ομορφότερα και ευωδέστατα λουλούδια. Είναι όμως και ιατρείο, μέσα στο οποίο ο καθένας βρίσκει το φάρμακο για την δική του πάθηση κι όχι χώρος μόνον για αμόλυντους και «πιστοποιημένους». Και φυσικά, σε καμία περίπτωση, ένας Ορθόδοξος Ιερός Ναός, δεν είναι δυνατόν να εξισωθεί μ’ ένα θέατρο ή έναν κινηματογράφο.

Ο Μέγας Βασίλειος λέει πως: «οι Βίοι των Αγίων, είναι γραμμένοι σαν να έχουν ζωγραφιστεί, σαν ζωντανές εικόνες της πολιτείας Του Θεού και τίθενται ενώπιόν μας προς μίμηση των αγαθών έργων». Και η μηδαμινότητά μου, θα τολμήσει να συμπληρώσει, πως μας δείχνουν τον δρόμο για την υπέρβαση των ορίων μας, της απελευθέρωσης από τα δεσμά της απελπισίας, της στροφής προς την ουσία της ζωής.

Σε μία περίοδο έντονης δοκιμασίας λοιπόν, έντονης ανησυχίας και φόβου, σε μία περίοδο απογοήτευσης από ανθρώπους και πνευματικούς πατέρες, όπως αυτή που διανύουμε, άραγε πόσοι από εμάς αναζητούμε ενίσχυση στους βίους των Αγίων; Πόσοι εμπνεόμαστε από το παράδειγμα ανθρώπων, που επέδειξαν αξιοζήλευτη παρρησία μπροστά στο θάνατο, στον πόνο και στη φθορά, αλλά κυρίως απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό;

Ταις των Αγίων Σου Πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς, την Εκκλησία Σου και τον κόσμο Σου, αμήν!

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους!

 

https://www.facebook.com/100046767109593/posts/435587938010106/

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος