Ἅγιοι περί Ἀντιχρίστου καί ἐσχάτων καιρῶν / Η Αποστολή, Το Κήρυγμα Και Ο Θάνατος Των Δύο Προφητών

Ας δούμε παρακάτω τι μας έχουν πει μερικοί από τους Αγίους μας σχετικά με την αποστολή, το κήρυγμα και τον θάνατο των δυο προφητών.
Ο Πανάγαθος Θεός, δεν θα μας αφήσει αβοήθητους. Θα στείλει τους δυο προφήτες για να μας καθοδηγήσουν και να αποκαλύψουν τον Αντίχριστο.
Θα δώσω όµως εντολή στους δύο µάρτυρές µου να προφητεύουν αυτές τις χίλιες διακόσιες εξήντα µέρες φορώντας ρούχα πένθιµα». Αυτοί είναι τα δύο λιόδεντρα και τα δυο λυχνάρια, που στέκονται µπροστά στον Κύριο της οικουµένης. Κι αν κανείς προσπαθήσει να τους βλάψει, φωτιά θα βγει απ’ το στόµα τους και θα καταφάει τους εχθρούς τους έτσι πρόκειται να θανατωθεί όποιος προσπαθήσει να τους βλάψει. Αυτοί έχουν εξουσία να κλείσουν τον ουρανό, ώστε να µη ρίξει βροχή τις µέρες που θα προφητεύουν. Έχουν επίσης εξουσία, αν το θελήσουν, να µετατρέψουν τα νερά σε αίµα και να χτυπήσουν τη γη µε κάθε λογής συµφορές.
Όταν τελειώσουν την αποστολή τους, το θηρίο που ανεβαίνει από την άβυσσο θα κάνει πόλεµο εναντίον του, θα τους νικήσει και θα τους σκοτώσει. Τα πτώµατά τους θα αφεθούν στον κεντρικό δρόµο της µεγάλης πόλης όπου σταυρώθηκε ο Κύριός τους. Αυτή συµβολικά λέγεται Σόδοµα και Αίγυπτος. Τα πτώµατά τους θα τα βλέπουν τρεισήµισι µέρες άνθρωποι απ’ όλους τους λαού ς, τις φυλές, τις γλώσσες και τα έθνη, και δε θα επιτραπεί η ταφή τους. Κι οι κάτοικοι της γης θα χαίρονται για όλα αυτά και θα ευφραίνονται, και δώρα θ’ ανταλλάζουν, γιατί οι δύο αυτοί προφήτες είχαν βασανίσει τους κατοίκους της γης.
Ύστερα όµως από τις τρεισήµισι µέρες, ζωογόνα πνοή απ’ τον Θεό µπήκε µέσα τους, ξαναστάθηκαν στα πόδια τους, και πανικός µεγάλος έπεσε πάνω σ’ όσους τους έβλεπαν. Άκουσα τότε µια δυνατή φωνή απ’ τον ουρανό να τους λέει: «Ανεβείτε εδώ πάνω». Κι ανέβηκαν εκείνοι στον ουρανό µέσα σ’ ένα σύwεφο, ενώ οι εχθροί τους τους έβλεπαν. Εκείνη την ηµέρα έγινε µεγάλος σεισµός. Το ένα δέκατο της πόλης γκρεµίστηκε και σκοτώθηκαν απ’ τον σεισµό εφτά χιλιάδες άνθρωποι’ οι υπόλοιποι τροµαγµένοι προσκύνησαν τον επουράνιο Θεό. (Αποκ. 11,3-13)
Εγώ θα σας στείλω τον Ηλία τον προφήτη, προτού έρθει η µεγάλη και φοβερή ηµέρα που εγώ ο Κύριος θα επιφέρω την τιµωρία µου (Μαλαχίας 3,23)
Ο Ηλίας θα έλθει για να προστατέψει τους πιστούς. Όπως ακριβώς στην πρώτη Παρουσία του Ιησού Χριστού πρόδροµός της ήταν ο Ιωάννης, έτσι και ο Ηλίας θα είναι πρόδροµος για τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, και γι αυτό δεν πέθανε, αλλά αναλήφθηκε στους ουρανούς (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστοµος)
Οι δύο προφήτες θα είναι ο Ενώχ και ο Ηλίας που για τρεισήµισι χρόνια θα διδάσκουν στο λαό να µην πιστεύει στον Avτίχριστο, ενώ στα επόµενα τρεισήµισι χρόνια θα επιδείξει τα έργα του ο Αντίχριστος σ’ όλο τον κόσµο (Άγιος Ιππόλυτος Ρώµης)
Ο Κύριος θ’ αποστείλει τους δύο Προφήτες: τον Ηλία τον Θεσβίτη και τον Ενώχ, επειδή είναι φιλεύσπλαχνος, για να καθοδηγήσουν στην ευσέβεια τους ανθρώπους και να τους κηρύξουν δυνατά και θαρραλέα την ύπαρξη του Θεού, ώστε να µην επηρεαστούν και πιστέψουν από φόβο στον Τύραννο. Οι Προφήτες θα φωνάζουν δυνατά προς τους ανθρώπους: «Αυτός είναι απατεώνας και δεν πρέπει να πιστέψετε σε τίποτα απ’ όσα λέει, ούτε πρέπει να υπακούσει κανείς τον πολέµιο του Θεού. Κανένας από σας δεν πρέπει να τον φοβάται, γιατί γρήγορα θα καταργηθεί. Ορίστε, έρχεται ο Κύριος απ’ τον ουρανό, για να κρίνει αυτούς που πίστεψαν τα ψεύτικα σηµεία και θαύµατα του Αντιχρίστου. Λίγοι, όµως, θα είναι αυτοί που θα υπακούσουν και θα πιστέψουν σε όσα κηρύττουν οι Προφήτες. Αυτά όλα γίνονται από τον Κύριο, ‘επειδή θέλει να δείξει τη µεγάλη φιλανθρωπία του. Ο Θεός ούτε τότε θ’ αφήσει τον άνθρωπο χωρίς κήρυγµα, ώστε να µην µπορεί κανείς την ώρα της Κρίσεως να πει ότι έµεινε χωρίς κήρυγµα (Οσιος Εφραίµ ο Σύρος)
Θα αποσταλούν ο Ενώχ και ο Ηλίας ο Θεσβίτης και θα επιστρέψει η εβραϊκή συναγωγή στον Κύριό µας Ιησού Χριστό και στο κήρυγµα των Αποστόλων. Ο Αντίχριστος, όµως, θα δολοφονήσει τους δύο Προφήτες (Ιωάννης ο Δαµασκηνός)
Ο Ενώχ και ο Ηλίας θα εµποδίσουν τους ανθρώπους να πάρουν τη σφραγίδα του Αντιχρίστου, επειδή όποιος κατορθώσει γα µείνει καθαρός και δε σφραγισθεί, αυτός θα κερδίσει τη σωτηρία και ο Θεός θα τον δεχτεί στον Παράδεισο (Άγιος Νείλος ο Μυροβλύτης)
Οι δύο Προφήτες θα προσφέρουν µεγάλη βοήθεια στους χριστιανούς και θα µπουν µπροστά στον αγώνα, αθλοφόροι της υπέρ οµολογίας Χριστού νίκης (Θεόδωρος Στουδίτης).
Ο ίδιος ο Προφήτης Ηλίας θα έλθει µαζί µε τον Ενώχ πριν τη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, για να φανερώσει στους ανθρώπους τον Αντίχριστο και να παρηγορήσει τους πιστούς (Μηναίο, 20 Ιουλίου).

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου