Ένα γράμμα για τον κάθε Έλληνα / Παπαδόπουλος Θεόφιλος, Δάσκαλος

Αυτό το γράμμα είναι για σένα, τον απλό Έλληνα, που πονάς τον τόπο σου, που ματώνει η καρδιά σου βλέποντας να βασανίζεσαι σκλάβος στα ντόπια και στα ξένα συμφέροντα.

Είναι γραμμένο για σένα, τον απλό άνθρωπο του λαού μας, που χρόνια δεν μπόρεσες να ησυχάσεις, γιατί εσύ πληρώνεις πάντα τα δεινά. Εσύ και τη δικτατορία, εσύ και τους διχασμούς, εσύ και τους πολέμους. Οι άλλοι και τότε και τώρα και πάντα τα βολεύουν μια χαρά.

Δεν έχω σκοπό να σου παραστήσω τον έξυπνο με αυτά τα απλά λόγια, κι αυτός που τα γράφει είναι ένας σαν εσένα, αγαπώ τον τόπο μου, το χωριό μου, τους ανθρώπους αυτής της γης, έχω οικογένεια, παιδιά, και πασχίζω, όπως όλοι μας, να τους δω ευτυχισμένους, να βγάλω τα παιδιά μου ανθρώπους στην κοινωνία, θέλω να ζήσω πραγματικά ελεύθερος σ’ αυτόν τον τόπο.

Κι εσύ λοιπόν που μεγαλώνεις αγόρια κι ονειρεύεσαι να τα δεις μια μέρα χρήσιμους ανθρώπους, χτίστες μιας νέας Ελλάδας, που όλοι μας θα τη χαιρόμαστε, κι εσύ που μεγαλώνεις κορίτσια για να τα καμαρώσεις μια μέρα νυφούλες, κι εσύ που δε θέλεις να βάλεις κανέναν αφέντη στο κεφάλι σου, κι εσύ που ματώνει η καρδιά σου βλέποντας κάθε ωραίο να γκρεμίζεται, κάθε αγνή ιδέα, πατρίδα, θρησκεία ή οικογένεια τις λένε, να γίνεται εμπόριο, ψευτιά, υποκρισία, αν αγανακτείς βλέποντας τόσα ερείπια, αν δεν έχεις γίνει ακόμα ένας καλοπερασάκιας, που το μόνο που σε νοιάζει είναι οι ανέσεις, αν τα ιδανικά σου, την ψυχή σου, δεν την έχεις κατεβάσει ακόμα τόσο χαμηλά, αν σπουδάζεις κι έχεις όνειρα για τη ζωή, π ρ ό σ ε χ ε!

Σήμερα οι μέρες είναι πιο ζοφερές από άλλοτε. Όλες οι δυνάμεις της καταστροφής σήμερα βρίσκονται σε κίνηση και προσπαθούν να γκρεμίσουν ό,τι απέμεινε. Κάθε καλό το κυνηγούν, κάθε άσχημο το παραφουσκώνουν, αυτό το βλέπει ο καθένας μας.

Αν ρίξεις μια ματιά, θα δεις μια χαλαρότητα σε κάθε εκδήλωση της κοινωνικής μας ζωής, κι ο νόμος είναι: κοίταξε πώς θα τα βολέψεις πιο άνετα, κοίταξε μόνο τον εαυτό σου, αν μπορέσεις άρπαξε, όλοι αρπάζουν, νόμιμα ή παράνομα. Θα σου δώσουν κι εσένα λίγα, λίγα αγαθά, λίγη ελευθερία, όσο να σε κοιμίζουν.

Πρόσεξε, σε δηλητηριάζουν. Κι όλα αυτά, ο άρτος και τα θεάματα, έχουν έναν σκοπό, να σε αποβλακώσουν. Θα έχεις ακούσει κάποτε ότι, όταν είχαν τους Κινέζους σκλάβους οι Άγγλοι, τους μοίραζε το κράτος όπιο για να κοιμούνται και να μην επαναστατούν. Πρόσεχε! Όταν νομίζουν αυτοί τον καιρό κατάλληλο, ό,τι σου έδωσαν σου το παίρνουν, και με το παραπάνω.

Σήμερα, η ντόπια και ξένη ολιγαρχία διαθέτουν τεράστια ποσά, πληρώνοντας χαφιέδες, εξαγοράζοντας συνειδήσεις, έχοντας σε κάθε υπηρεσία πληρωμένους ανθρώπους για να γκρεμίζουν, από τα υπουργεία ως τις πιο μικρές θέσεις, στο εμπόριο, στη βιομηχανία, στα σχολεία, κι όπου αλλού σκεφτείς, κι αυτοί έναν σκοπό έχουν, να φθείρουν τον λαό μας, να συκοφαντήσουν την πατρίδα μας, κι έπειτα, να σου κολλήσουν μια ΄΄εθνοσωτήρια κυβέρνηση΄΄ για να σε σώσει, στην πραγματικότητα για να σου πάρουν ό,τι ξόδεψαν, μέχρι τελευταίας ρανίδας…απαιτώντας στο τέλος και την ψυχή σου…!!!

Πρόσεξε, λοιπόν, διώξε, απομόνωσε, κυνήγησε κάθε ύποπτο στοιχείο, κάθε ανήθικο, κάθε ψιθυριστή, μην τον λυπάσαι, ακόμη κι αν είναι από τον στενό περίγυρό σου…

Κι αν δεις ότι κι ο νόμος και το κράτος αδρανούν, συνεργούν, μη διστάσεις να ετοιμαστείς, όταν έρθει ο καιρός και δυναμικά.

Ο μεγάλος μας Παλαμάς λέει:

Κι αν έρθουν δύσκολες χρονιές,

φτάσουν καιροί οργισμένοι,

………………………………..

μην φοβηθείς τον χαλασμό,

φωτιά, τσεκούρι.

Τράβα, ξεσπέρμεψέ το,

χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο και χτίσε κάστρο

πάνω του και ταμπουρώσου μέσα,

για πόλεμο, για μάτωμα, για την καινούρια γέννα.

Ετικέτες:

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου