Ηγέτες/Η προσφορά του Μ. Αλεξάνδρου στον Χριστιανισμό

Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν αιμοσταγής κατακτητής, αλλά εκπολιτιστής των λαών. Ήταν όργανο της θείας πρόνοιας για προπαρασκευή του κόσμου για το κήρυγμα. Η μεγάλη σπουδαιότητά του φαίνεται:

α) Από σπουδαίες προφητείες του Δανιήλ περί αυτού.

β) Από την Ιουδαϊκή παράδοση περί αυτού, όπως φαίνεται από αφηγήσεις του Ιωσήπου, του Φίλωνος και του Ταλμούδ.

 

  • Η ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ (γλώσσα, ένωση των λαών σε ένα κράτος και ελληνική φιλοσοφία)

ΓΛΩΣΣΑ:

α) (Ιερός Χρυσόστομος, περί ασαφείας προφητειών) Κατάκτηση των λαών είχε ως αποτέλεσμα μία κοινή γλώσσα: την Ελληνιστική κοινή. Τούτο οδήγησε στην μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης στην Ελληνική. Επίσης, στην Ελληνική γράφτηκαν τα Ευαγγέλια για να διαβάζονται από όλο τον κόσμο. Οι αρχαίες Λειτουργίες, Μυστήρια και ακολουθίες στην Ελληνική γράφτηκαν.

Ο Μέγας Αλέξανδρος όργανο της Θείας πρόνοιας για να επικρατήσει μία γλώσσα κοινή σε όλο τον κόσμο δια της οποίας θα ωμίλει και θα καλούσε σε μετάνοια ο Θεός όλους τους λαούς.

β) (γέρων Σωφρόνιος, Οψόμεθα τον Θεόν, περί λειτουργικής γλώσσης, σ.373 κ.ε.) Η Ελληνική γλώσσα αποτελεί την τελειοτέραν δυνατήν μορφήν εκφράσεως του ανθρωπίνου λόγου. Την μορφήν ταύτην της εκφράσεως προσέλαβε και εχρησιμοποίησε κατά Πρόνοιαν Θεού η Εκκλησία του Χριστού. Η τελειότης της Θείας διασκαλίας δεν δύναται παρά να εκφραστεί δια της τελειοτέρας γλώσσης, της αρχ. Ελληνικής).

  1. Ένωσις των λαών σε ένα παγκόσμιο κράτος: διευκόλυνε τους αποστόλους στην μετάβαση εκ τόπου εις τόπον και εις την διακονίαν του κηρύγματος του Ευαγγελίου. Η δημιουργία του Ελληνιστικού κόσμου, ο οποίος αργότερα απετέλεσε το υπόβαθρο για την ρωμαϊκή παρουσία στην περιοχή, αλλά και για την εξάπλωση του χριστιανισμού (βλ. Ελλην. Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, Ο Μέγας Αλέξανδρος και η διάδοση της Ελληνικής γλώσσας) Τροπάριο: «Αυγούστου μοναρχήσαντος επί της γης…)
  2. Ελληνική φιλοσοφία: Δια του Μ. Αλεξάνδρου διαδόθηκε στα έθνη η ελληνική φιλοσοφία. «Η ελληνική φιλοσοφία προώρισται ίνα καταστήση τους πάντας Έλληνας· εγεννήθη υπέρ του χριστιανισμού και συνεταυτίσθη μετ’ αυτού, όπως εργασθή προς σωτηρίαν της ανθρωπότητος. Η ελληνική φιλοσοφία είναι η θεμελιώδης αρχή της αληθούς αναπτύξεως και μορφώσεως». Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως, Περί της Ελληνικής φιλοσοφίας ως προπαιδείας εις τον χριστιανισμόν.

 

Ανασκευή πλανεμένης ιδέας: Υποστηρίζεται ότι ο Μ. Αλέξανδρος προετοίμασε τους λαούς για την λατρεία σε ένα θεό, δια της επιμιξίας και του συγκρητισμού των θρησκειών. Τούτο μεγάλη υπερβολή και λάθος, διότι:

α) Στην Αγία Γραφή τονίζεται (Δανιήλ και Μακκαβαίοι) ότι όσοι απόγονοί του επεχείρησαν να αναμείξουν τον Ελληνικό τρόπο ζωής και την Ελληνική θρησκεία με την αληθινή θρησκεία, τούτοι ασεβείς (Αντίοχος ο Επιφανής τύπος του Αντιχρίστου) και δάσκαλοι αποστασίας από τον αληθινό Θεό.

β) Στην Καινή Διαθήκη ο ειδωλολατρικός κόσμος παρουσιάζεται προσηλωμένος στην πολυθεΐα (Μεγάλη Άρτεμις Εφεσίων, Λύστρα: Παύλος ως Ερμής, ΑΘηνα: κατείδωλος (βλέπε και σχετικά σχόλια Χρυσοστόμου)).

γ) Για να αποκολληθεί ο τότε κόσμος από την ειδωλολατρία πέρασαν τρεις αιώνες πλήρεις απηνεστάτων διωγμών.

 

ΜΕΓΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞ. αλλά στα εξωτερικά, όχι στην ουσία του χριστιανικού δόγματος. Πρόσφερε το κύπελλο- το κέλυφος, μέσα στο οποίο ο Θεός ενέβαλε την ουσία του Ευαγγελίου της σωτηρίας. Δεν θα πρέπει ποτέ να πέσουμε στον σκόπελο των Ελληνικοχριστιανικών συνθέσεων.

 

Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ

 

 

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου