Καλή Σαρακοστή Χριστουγέννων

Ποτέ άλλοτε, όπως διαβάζουμε στην ιστορία, οι άνθρωποι δε μιλούσαν τόσο συχνά για νευρώσεις, για φοβίες, για ψυχασθένειες, για κατωτερότητες, για ψυχική αγωνία, για συναισθήματα ενοχής.

Τι να συμβαίνει άραγε και πύκνωσαν τα παραμιλητά της ψυχής στον αιώνα μας, την ώρα που οι ιπτάμενες μηχανές με το όνομα πύραυλοι ή δορυφόροι ή διαστημόπλοια γεμίζουν τον ουρανό;

Συνέβη όμως στον αιώνα μας να ξεράσει την τελευταία στιγμή, από δικούς του πάλι υπολογισμούς, ο θάνατος, όπως έκανε περίπου ο Κύκλωπας  αφήνοντας τον Οδυσσέα για αργότερα, όσο που σώθηκε μέσα από την απουσία του ονόματός του. Ο άνθρωπος έχει μπει ή αναγυρεύει να μπει στα πλέγματα του σαδομαζοχισμού και καθημερινά διαβάζει τη ζωή ανάποδα. Χτίζει ψυχιατρεία πριν από την τρέλα του και, αφού τα βλέπει χτισμένα, αισθάνεται υποχρεωμένος να τα κατοικήσει. Η  ψευδής συνείδηση έγινε η άλλη φύση μας, αναιρώντας και καταργώντας την πρωταρχική μας ιδιότητα και οντότητα.

Είναι, λοιπόν, επιταγή των καιρών μας και αίτημα του πολύπλαγκτου ανθρώπου να παραμερίσουν οι μηχανές, να περάσουν ξανά οι άγγελοι της καλοσύνης και της ευδοκίας και να πετούν πάνω από τη χιονισμένη Βηθλεέμ, όπου βλεφαρίζει το αστέρι και τρεμοσβήνει, καθώς ανταύγεια μακρινή από θημωνιά που καίγεται. Κι ύστερα οι άγγελοι θα περάσουν από όλα τα σπίτια, θα τινάξουν το χιόνι από πάνω μας, θα διώξουν το κρύο στο παγωμένο δάσος και θα τραγουδήσουν μέσα μας: «και επί γης ειρήνη…εν ανθρώποις ευδοκία».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος