«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» ΓΛΩΣΣΑ; / Της Δρ. Ελένης Παπαδοπούλου Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle

Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία βάφτισε τους σλαβόφωνους Σκοπιανούς «Μακεδόνες», αποδίδοντάς τους «μακεδονική» γλώσσα και ιθαγένεια, αρχίζει και παράγει αποτελέσματα.

Το Πρωτοδικείο Φλώρινας επικύρωσε το καταστατικό μίας ΜΚΟ με την ονομασία «Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας» με έδρα τη Φλώρινα, η οποία έχει ως σκοπό τη διάδοση της «μακεδονικής» γλώσσας σε Έλληνες. Το κατά πόσον υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα το έχουν ήδη αναλύσει με ακλόνητα επιχειρήματα σπουδαίοι γλωσσολόγοι. Δεν υπάρχει.

Το ίδιο ισχυρίζονται και οι Βούλγαροι, τόσο οι πολιτικοί τους όσο και επιστήμονες, που δηλώνουν ότι η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια και πέριξ αυτών αποτελεί βουλγάρικο ιδίωμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι υπερψήφισαν αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του κόσμου, δεν τους χάρισαν απλά μία γλώσσα με την ονομασία «μακεδονική», αλλά έφτασαν στο σημείο να υπογράψουν ότι τα «μακεδονικά» ανήκουν στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Σλαβικά μιλά η Μακεδονία, η οποία προφανώς έχει Σλάβους για κατοίκους και σλαβική ιστορία μέσα στους αιώνες. Σλάβος ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος και σλαβικά η γλώσσα που μιλούσε και αυτός και οι απόγονοί του. Αλλιώς την είχαμε μάθει την ιστορία, αλλά ευτυχώς ήρθαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ζάεφ και μας την έμαθαν σωστά.

Δεν περιμέναμε τίποτα άλλο, βέβαια, από ένα κόμμα που έχει τις ιστορικές και πολιτικές του καταβολές στον στρατό που πολεμούσε στον Εμφύλιο για να καταστήσει τη βόρεια Ελλάδα σλαβική επαρχία. Πού να ήξεραν τότε πόσο εύκολα, πόσο αναίμακτα και πόσο απαλά θα γινόταν πραγματικότητα το όραμά τους και θα αποκαλούσαμε «Μακεδονία» σλαβόφωνες περιοχές και «Μακεδόνες» όχι τους Ελληνες, αλλά τους Σκοπιανούς.

Από τη στιγμή που η συμφωνία αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα, τους έχουμε δώσει την άδεια να την προωθήσουν όπου και όπως θέλουν. Μαζί με τα μαθήματα γλώσσας θα αρχίσουν και τα μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού. Και κάπου εκεί θα βγει και ο Μέγας Αλέξανδρος να μιλά το βουλγάρικο ιδίωμα και να έχει φτάσει τον σκοπιανό πολιτισμό μέχρι τα βάθη της Ανατολής. Κάπου εκεί θα εμφανιστεί μία καταπιεσμένη μειονότητα στη βόρεια Ελλάδα που ομιλεί τα μακεδονικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν είναι πλέον κυβέρνηση. Αυτός ήρθε, χάρισε τη Μακεδονία και απήλθε. Το θέμα είναι τι κάνει πλέον αυτή η κυβέρνηση. Θα αποδεχτεί ένα κέντρο να διαδίδει στην ελληνική Μακεδονία τα «μακεδονικά» των Σκοπιανών;

https://www.newsbreak.gr/apopseis/400095/makedoniki-glossa/

 

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου