Μια μικρή Ελλάδα σε Αμερικανικό πανεπιστήμιο

Το θαυμάσιο έργο που επιτελείται στο Πανεπιστήμιο του Connecticut, μια μικρή Ελλάδα σε πανεπιστημιακό χώρο στην πόλη Storrs.

Παρακαλώ δείτε το βίντεο.

Ο Δρ. Ηλίας Τομάζος πραγματοποίησε ένα όραμα που είναι αξιοθαύμαστο. Στην καρδιά του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Connecticut ανήγειρε κέντρο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και συνεδριακή αίθουσα που ονομάστηκε «Μακεδονία» το οποίο συμπληρώνεται με Μουσείο Μακεδονίας στον κάτω χώρο. Υπάρχει εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών (πράγμα πρωτάκουστο για πολιτειακό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ). Το εκκλησάκι λειτουργεί κάθε Κυριακή, αλλά χρησιμοποιείται και από διάφορα τμήματα του πανεπιστημίου για διδασκαλία Καλών Τεχνών, Βυζαντινής αρχιτεκτονικής κ. τ.λ. Υπάρχει αμφιθέατρο που φέρει το όνομα Μέγας Αλέξανδρος με μάρμαρα που μεταφέρθηκαν από την Κοζάνη. Ό Ήλιος της Μακεδονίας είναι ευδιάκριτος στο αμφιθέατρο, ο δε Δρ. Τομάζος έχει ανακηρυχθεί επίτιμος πολίτης της Κοζάνης. Είμαι υπερήφανη να αναφέρω πως οι Μακεδόνες της περιοχής βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο, με πρωτοστάτες τον Πενταλοφίτη πρόεδρο της Παμμακεδονικής αείμνηστο Στέργιο Γκάγκα και τον επίσης πρώην πρόεδρο Ευάγγελο Μιχαλόπουλο με καταγωγή από Κοζάνη.

Με την βοήθεια συλλόγων των Σπαρτιατών στις ΗΠΑ επίσης ανεγέρθηκε πρόσφατα Σπαρτατικό Μουσείο.

Μέσω της οργάνωσης Hellenic Studies PAIDEIA η οποία εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Connecticut έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα και φοιτήσει στα πανεπιστήμια της Ελλάδας πολλοί ελληνοαμερικανοί και αμερικανοί φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο του New Hampshire ήταν συνδεδεμένο με το πρόγραμμα PAIDEIA κι έτσι πολλοί από τους φοιτητές μου τελειοποίησαν τις σπουδές τους στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Μια μικρή Ελλάδα σε Αμερικανικό πανεπιστήμιο…όχι ο ελληνισμός δεν θα χαθεί, όπου κι αν βρισκόμαστε δημιουργούμε πολιτισμό!!!

ΥΓ: πάνω από 30 γάμοι μεταξύ φοιτητών έγιναν στο εκκλησάκι των Τριών Ιεραρχών!

Μπράβο Ηλία!!!

Νίνα Γκατζούλη

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02VnQyo2i365cGqqDW4gREkiBHtpeTTtv5AAnSABrtzKoX5pqMt6LJJfyXYtaBf5Til&id=1129772071&post_id=1129772071_pfbid02VnQyo2i365cGqqDW4gREkiBHtpeTTtv5AAnSABrtzKoX5pqMt6LJJfyXYtaBf5Til

 

 

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου