‘’Να αγωνιστείτε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος’’ / Άγιος Πορφύριος

Πού ‘σαι βρε Γέρο του Μωριά!,

μεγάλε Στρατηλάτη,

να ιδείς πώς τον κατάντησαν

τον τόπο οι βολευτάδες,

τον τόπο που λευτέρωσες

με πόνο και με αίμα.

 

Σήκω και πιάσε το σπαθί,

πιάσε το καριοφίλι

και μπες μπροστάρης Γέροντα

εμάς να παρασύρεις.

 

Να κόψουμε τις κεφαλές,

αυτών που ξεπουλάνε,

ΠΑΤΡΙΔΑ, ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ

κι αυτή την Ιστορία,

και με ελαφρά συνείδηση

πουλάνε κι Εκκλησία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, της 4ης Φεβρουαρίου 1843, ο Γέρος του Μοριά, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αφήνει την τελευταία του πνοή. Τον έντυσαν με τη στολή του Αντιστράτηγου, του έζωσαν το σπαθί που είχε  όταν πρωτοξεκίνησε ο αγώνας, του φόρεσαν τσαρούχια και τον τοποθέτησαν στο φέρετρο. Κάτω από τα τσαρούχια του  έβαλαν μια τουρκική σημαία με την ημισέληνο για να “πατάει για πάντα την Τουρκιά”, που όταν την πολεμούσε την κατατρόπωνε … Δεξιά και αριστερά του την περικεφαλαία, τον θώρακά του και τον σκέπασαν με τη Γαλανόλευκη.

Ο θάνατός του συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα. “Σε κλαίνε χώρες και χωριά, σε κλαίνε βιλαέτια, σε κλαίει κ’ η Ντροπολιτζά μαζί με την Αθήνα”.

Και ο Σούτσος στον επικήδειο λόγο του τόνιζε:

“Ανήρ μέγας ετελεύτησε. Και ο προσκληθείς να πλέξη το εγκώμιο αυτού, ανάγκη να περιλάβει ολόκληρον τον μέγαν ελληνικόν αγώνα”.

Τα λόγια του Κολοκοτρώνη ήταν η πίστη των αγωνιστών για μια ολόκληρη ζωή. “Ο Θεός έδωσε την υπογραφή του για την ελευθερία της πατρίδας. Δεν την παίρνει πίσω”.

“Πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας και να τη στερεώσετε, διότι όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος”.

Ο  Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδος με αυτή την Πίστη!

Αιωνία η μνήμη του!

Αθάνατος ο Γέρος του Μοριά!

“Ο Άγιος Πορφύριος είδε τον Κολοκοτρώνη και όλους τους αγωνιστές του 1821 στον Παράδεισο και όταν τον ερώτησαν τι να κάνουμε για να πάμε κοντά τους; απάντησε: “να κάνετε ό, τι έκαναν και αυτοί, να αγωνιστείτε υπέρ πίστεως και πατρίδος. Να είστε Φιλόθεοι, Φιλοπάτριδες και Φιλάνθρωποι»!

Πατήρ Ανανίας Κουστένης+

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου