Το Ρωμαίικο > Μνήμες > ‘’Νεομάρτυρες: Φώτα λαμπρότατα στο σκοτάδι της σκλαβιάς’’/ Στεργιούλης Χαράλαμπος

‘’Νεομάρτυρες: Φώτα λαμπρότατα στο σκοτάδι της σκλαβιάς’’/ Στεργιούλης Χαράλαμπος

Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης «Μνήμες»

Δελτίο Τύπου 14/7/20

Επιτυχής Ολοκλήρωση της εκδήλωσης με θέμα:

‘’Νεομάρτυρες: Φώτα λαμπρότατα στο σκοτάδι της σκλαβιάς’’

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 14ης Ιουλίου 2020, στις 19:00, στον Ι. Ν. Αναστάσεως του Κυρίου, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ε.Π.Θ «Μνήμες», με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στην ομιλία του κ. Στεργιούλη Χαράλαμπου, Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας του Α.Π.Θ, με θέμα: ‘’Νεομάρτυρες: Φώτα λαμπρότατα στο σκοτάδι της σκλαβιάς’’.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πατήρ Κωνσταντίνος Χατζηαγγελίδης, ιερέας του Ναού που φιλοξένησε την εκδήλωση, απευθύνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια παρέλαβε ο ομιλητής, ο οποίος με αφορμή την εορτή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του «σοφωτάτου της Εκκλησίας διδασκάλου» και του έργου του, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε. Αφού, χάρη σε αυτόν γνωρίζουμε τόσα πολλά για τα «Φώτα τα λαμπρότατα», όπως αποκαλεί ο Άγιος Νικόδημος τους Νεομάρτυρες, τόνισε στη συνέχεια του λόγου του.

Μέσα από μια γλαφυρή περιγραφή, παρουσίασε τον βίο τριών σύγχρονων νεομαρτύρων, που έζησαν στην υποδουλωμένη Ελλάδα.

Ο Οσιομάρτυς Δαμιανός  στον Όλυμπο (14 Φεβρουαρίου 1568), ο Άγιος Μιχαήλ στη Θεσσαλονίκη (21 Μαρτίου 1544) και ο Όσιος Προκόπιος στη Σμύρνη (25 Ιουνίου 1810) είναι μερικά από τα παραδείγματα Αγίων νεομαρτύρων που με θάρρος οδηγήθηκαν στο μαρτύριο ομολογώντας την πίστη τους στον Χριστό. Δεν δίστασαν ούτε στιγμή, αφού από μόνοι τους πήραν την απόφαση να μαρτυρήσουν, ανοίγοντας, με το παράδειγμά τους τον δρόμο προς την ελευθερία.

Συμπερασματικά, ο ομιλητής αναφέρει ότι τα 2 στοιχεία που διέκριναν τους Νεομάρτυρες ήταν, η Πίστη τους στον Χριστό και στην Πατρίδα. Διαχωριστική γραμμή μεταξύ κατακτητών και υπόδουλων ήταν η θρησκεία, προασπίζοντας την Πίστη τους προάσπιζαν και την εθνικότητά τους. Απώλεια της Πίστης συνεπαγόταν την απώλεια την εθνικότητας, όπως άλλωστε έδειξε και η ιστορία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργιούλης.

Κλείνοντας την ομιλία του, θέτει ένα ερώτημα, «Μήπως κάτι ανάλογο επιχειρείται και στις μέρες μας, η απώλεια της Πίστης μας μήπως μας οδηγήσει στην αποδοχή συγκρότησης ενός θρησκευτικού συγκρητισμού»;

Λίγα λόγια για τις «Μνήμες»

 Η Ε.Π.Θ με την επωνυμία «Μνήμες», είναι μια ομάδα ανθρώπων αποτελούμενη από Έλληνες πολίτες, η οποία αποφάσισε να προβεί στην ανασυγκρότηση, την αναγέννηση, την ανοικοδόμηση και τον επαναευαγγελισμό του λαού μας, ώστε να συνδεθεί με τις ρίζες της ελληνορθόδοξης παράδοσης, μέσω κάποιων δράσεων, όπως οι εξής:

α) Η προώθηση των ιδεών, αξιών και ιδανικών της Πατρίδας μας, έχοντας

ως κύρια πηγή έμπνευσης  την Ελληνορθόδοξη παράδοση, την οικογένεια και τη γνήσια  και ανόθευτη αγάπη για την πατρίδα και το Έθνος μας.

β) Η εκμάθηση και αντικειμενική προβολή της μακραίωνης Ελληνικής Ιστορίας, των αγώνων του Έθνους μας καθώς και η διάσωση της λαογραφικής κληρονομιάς της χώρας.

γ) Η ενημέρωση των πολιτών για τα προτερήματα  εκμάθησης της καθαρεύουσας γλώσσας και γραμματικής καθώς και των Αρχαίων Ελληνικών, που είναι η πύλη για την κατανόηση του Ευαγγελίου καθώς και η διάδοση του Ευαγγελίου σε όλους τους λαούς, με ειρηνικά μέσα.

δ) Η προώθησης της ιδέας της επιστροφής στην ύπαιθρο και της επίτευξης αυτάρκειας ως τρόπο ζωής και ως μια μορφή αντίστασης στην επιδιωκόμενη παράδοση των ανθρώπων στα καρτέλ των αγορών και του απόλυτου ελέγχου των μαζών από αυτά.

ε) Η υπεράσπιση των συνταγματικών μας δικαιωμάτων ως Έλληνες Ορθόδοξοι Πολίτες μέσα από κάθε είδους ομαδικές νόμιμες δράσεις, ενημερωτικές ημερίδες αλλά και νομικές παρεμβάσεις.

στ) Η φιλανθρωπική δράση και οι κοινωφελείς υπηρεσίες.

Στοιχεία Επικοινωνίας με την Ένωση:

Τηλ: 6987401209

E-Mail: tmnhmes@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος