Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΣΩΝΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ

Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομολογητές της πίστεώς μας.

Μια μεγάλη μορφή, την οποία η Θεία Πρόνοια πρόβαλλε στη συγκεκριμένη και κρίσιμη εκείνη εποχή, προκειμένου να υπερασπισθεί και να σώσει την Ορθοδοξία.

“ΜΆΡΚΟΣ ΟΥΧ ΥΠΈΓΡΑΨΕ , ΛΟΙΠΌΝ ΕΠΟΙΗΣΑΜΕΝ ΟΥΔΈΝ “.

Δηλαδή ο Μάρκος δεν υπέγραψε, λοιπόν δεν κάναμε τίποτα.

Μια παροιμιώδης φράση του Πάπα Ρώμης, όταν ο Μάρκος ο Ευγενικός δεν έβαλε την υπογραφή του στο πρωτόκολλο για την ένωση των Εκκλησιών, ενώ είχαν υπογράψει όλοι οι άλλοι ορθόδοξοι επίσκοποι. ο υπέρμαχος αυτός της Ορθοδοξίας γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1392.

Γονείς είχε τον διάκονο Γεώργιο και τη Μαρία, πού ήταν κόρη κάποιου γιατρού Λουκά ονομαζόμενου.

Ο Μάρκος είχε πολλά χαρίσματα και αναδείχθηκε έξοχος στις θεολογικές και άλλες σπουδές.

Δίδασκε στο φροντιστήριο του πατέρα του, και αργότερα, μετά τον θάνατο αυτού, τον διαδέχθηκε στο διδασκαλικό επάγγελμα. Διακρίθηκε σαν δάσκαλος της ρητορικής και, στο 25ο έτος της ηλικίας του αποφάσισε να γίνει μοναχός και γι’ αυτό έφυγε σε μια Μονή στους Πριγκηπόνησους.

Εκεί ετάχθη υπό την πνευματική επιστασία ενάρετου μοναχού, του Συμεών, ο όποιος τον έκειρε μοναχό και τον μετονόμασε από Μανουήλ, πού ήταν το πρώτο του όνομα, σε Μάρκο.

Κατόπιν από τα νησιά αυτά έφυγε και πήγε στη Μονή των Μαγκάνων, όπου χειροτονήθηκε Ιερέας.

Aφού έγινε κληρικός, το 1436 εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Εφέσου.

Τότε, ο βασιλεύς Ιωάννης ο Παλαιολόγος, μπροστά στον τουρκικό κίνδυνο και με την ιδέα ότι θα μπορούσε να τον βοηθήσει ο Πάπας, πηγαίνει στη Φερράρα της Ιταλίας για να συζητήσει την ένωση των δύο Εκκλησιών.

Στην τελική Σύνοδο, που γίνεται στη Φλωρεντία το 1439, βλέπουμε, δυστυχώς, τους ορθόδοξους Αρχιερείς, ιδιαίτερα για το “πρωτείο” του Πάπα, να υπογράφουν όλοι.

Εδώ, ακριβώς στην πιο κρίσιμη στιγμή της ορθόδοξης χριστιανικής Ιστορίας, σηκώνει το πνευματικό του ανάστημα ο Επίσκοπος Εφέσου Μάρκος ο Ευγενικός και λέει

-“”ΟΧΙ . Καλύτερα σκλαβωμένα σώματα στους Τούρκους, παρά σκλαβωμένο πνεύμα στον αιρετικό Πάπα”.

Κατόρθωσε, έτσι, να κρατήσει ψηλά τη σημαία της Ορθοδοξίας και να διδάξει σ’ όλους μας πώς την ορθόδοξη παράδοση μας δεν πρέπει να συμβιβάζουμε και να προδίδουμε, χάριν εφήμερων και ιδιοτελών σκοπών.

Κοιμήθηκε στις 23 Ιουνίου 1444. Τις πρεσβείες του να έχουμε!

Ο μασόνος πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης ὑπῆρξε πρωτοπόρος τῆς παναιρέσεως τοῦ Οἰκουμενισμοῦ καὶ ὑπεύθυνος γιὰ τὸ ἡμερολογιακὸ σχίσμα ποὺ ταλανίζει ἕως σήμερα τὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία. Ἦταν αὐτὸς ποὺ πῆρε τὸν ἀπόδημο Ἑλληνισμό, τὶς ἑλληνορθόδοξες Ἐκκλησίες Εὐρώπης, Ἀμερικῆς καὶ Αὐστραλίας, Τσεχοσλοβακίας, Ἐσθονίας καὶ Φινλανδίας) ἀπὸ τὴν Αὐτοκέφαλη Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος καὶ τὶς προσάρτησε στὸ Πατριαρχεῖο. Ἀναγνώρισε τὶς ἀγγλικανικὲς χειροτονίες. Ὁ Μεταξάκης τὸ καύχημα τῶν μασόνων, δούλεψε γιὰ λογαριασμὸ ξένων σκοτεινῶν δυνάμεων εἰς βάρος τῆς Ὀρθοδοξίας. Πολέμησε τὸν ἅγιο Νεκτάριο καὶ εἶχε οἰκτρὸ τέλος. «Πέθανε αἰφνιδίως στὶς 28 Ἰουλίου τοῦ 1935 στὴν Ἀλεξάνδρεια». «Τὸν βρῆκαν ἕνα πρωϊνὸ νεκρό, πεσμένο κάτω ἀπὸ τὸ κρεββάτι του, μὲ τὴ γλώσσα βγαλμένη ἔξω»

(Ἀπό τὸ βιβλίο τοῦ μακαριστοῦ ἀρχιμανδρίτου Χαραλάμπου Δ. Βασιλόπουλου «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ»

(ἔκδ. «Ὀρθόδοξου Τύπου», Κάνιγγος 10, Ἀθῆναι 2001).

https://www.facebook.com/100029254151581/posts/pfbid0GMyCzK7RhcSCPSBNpJ34HYZZuFSCmGERbNSdGN2A8JMqVrk6r1RbDA8izhGVmwgel/

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου