Ο ΝΕΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ / Ιωάννας Κανάλη

Η νεαρή ηλικία είναι ο βασικός σταθμός στη ζωή του ανθρώπου, γιατί  εδώ διαμορφώνεται η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του.

Βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις και  δοκιμασίες που καλείται να τις επεξεργαστεί και να τις αντιμετωπίσει.

Τα χαρακτηριστικά του  νέου  είναι ποικίλα, άλλα θετικά και άλλα αρνητικά. Θετικά είναι η αγωνιστικότητα, η ζωντάνια, ο ενθουσιασμός, η αισιοδοξία, ο αυθορμητισμός, η τόλμη, το θάρρος, η  φιλομάθεια και  η περιέργεια. Έχει τάσεις για  έντονη κριτική και αμφισβήτηση για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του.

Αρνητικά είναι οι συναισθηματικές εξάρσεις, τα ξεσπάσματα οργής και απογοήτευσης, στοιχεία επιπολαιότητας και ασυνέπειας, αστάθειας και  μονομέρειας στη σκέψη του. Πολλές φορές ακολουθεί λανθασμένα προ- τυπα από έλλειψη αυτοπεποίθησης και κριτικής. Όλα  τα παραπάνω στοιχεία είναι αναγκαίο να λαμβάνονται υπ’ ό¬ψιν από την οικογένεια, τον εκπαιδευτικό, την κοινωνία και κυρίως από τον «Πνευματικό» τον κύριο συνοδοιπόρο, προκειμένου να συμβουλέψουν σωστά τον νέο.

Όταν λοιπόν, ο νέος αποφασίσει να πάει σ’ έ¬ναν Πνευματικό, τι επιδιώκει; Ποια είναι τα κίνητρά  του; Τι ελπίζει; Τι περιμένει;

Η συνάντηση του νέου με τον Πνευματικό είναι καθοριστική για τόν  προσδιορισμό τής σχέσης του με τον Χριστιανισμό γενικότερα. Ο νέος έχει απαιτήσεις από τη συνάντηση αυτή. Αποζητά την κατανόηση, την ουσιαστική επικοινωνία και σωστή επίλυση των προβλημάτων του.

Σε μία εποχή όπου κυριαρχεί η κρίση, οικονομική, κοινωνική, πολιτική και κυρίως θρησκευτική, ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πολυσήμαντος. Η επανατοποθέτηση των αξιών, της ηρεμίας, και  της ελπίδας, η εξαφάνιση  της απαισιοδοξίας, της θλίψης και της παθητικότητας  είναι ιερό καθήκον των Πνευματικών, των λειτουργών της Εκκλησίας.

Ο Πνευματικός έναντι της ηθικής και κοινωνικής διαφθοράς προβάλλει αιώνιες  αξίες  και  αρετές, όπως την  αγάπη, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, τον σεβασμό και τον θεσμό της οικογένειας.

Μπροστά στην ανεργία, τα οικονομικά προβλήματα αντιπαραθέτει την ηρεμία, την αγωνιστικότητα και  την  αισιοδοξία έχοντας  πίστη  στον Χριστό. Όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα όπως τα ναρκωτικά, η βία, η  εγκληματικότητα  και η αδιαφορία για τον συνάνθρωπο τα αντιμετωπίζει  με κατανόηση, αγάπη  και  ριζοσπαστικές λύσεις.

Ο Πνευματικός  «αγκαλιάζει» τον  προβληματισμένο  νέο, τον ενθαρρύνει, ενισχύει την αυτοπεποίθηση του  και  τον  βοηθά  με  τον  διάλογο και την αγάπη να τον καθοδηγήσει σωστά, ώστε να βρει άμεσες και σωστές λύσεις στα προβλήματά του. Η καθοδήγηση βέβαια στηρίζεται στις αδιασάλευτες αξίες και αλήθειες με σκοπό την εν Χριστώ πνευματική του πρόοδο. Η προσέγγιση του νέου με τον Χριστό τον βοηθά να δει διαφορετικά τη ζωή, πιο πνευματικά, με αξίες, στόχους και ιδανικά. Συνειδητοποιεί την ματαιότητα των υλικών αγαθών και βιώνει έντονα την ανωτερότητα και την ουσία της πνευματικής ζωής.

Γνωρίζει την πραγματική αγάπη με την οποία οι νέοι πορεύονται με σωστές βάσεις και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ό,τι  δυσκολίες προκύπτουν.

Σε απόλυτη ικανοποίηση και εσωτερική ανάπαυση φτάνει ο νέος όταν προχωρεί πιο πέρα από τον διάλογο με τον Πνευματικό, στην εξομολόγηση.

Με την εξομολόγηση έρχεται σε διάλογο με τον εαυτό του, αναγνωρίζει  τα πάθη του, υπερβαίνει τον εγωισμό του, κάνει  την αυτοκριτική του, αλλάζει τρόπο σκέψης και οδηγείται στην ειλικρινή μετάνοια. Έτσι, ενώνεται οργανικά με τα υπόλοιπα μέλη της Εκκλησίας ως ένα σώμα.

Αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται ένας νέος από τον Πνευματικό του είναι αγάπη, κατανόηση, ουσιαστική επικοινωνία, ελπίδα, αισιοδοξία και προτροπή για ενεργή συμμετοχή  στο  έργο της Εκκλησίας.

Τέλος, ευχόμαστε όλοι οι νέοι να προστρέχουν σε σωστούς Πνευματικούς ανθρώπους (ιερείς) για να βγουν από τα αδιέξοδά τους και να βρουν  λύσεις στα προβλήματά τους.

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου