Ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας!

Πόσο θα πίστευες αν σου έλεγε κάποιος ότι τον 19ο αιώνα υπήρξε κάποιος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα (Έλληνας) που:

-Πήρε τρία διδακτορικά διπλώματα στην Ιταλία!

-Έφτιαξε το Σύνταγμα της τότε Επτανησιακής Πολιτείας (και έγινε κυβερνήτης της σε ηλικία 26 χρονών)!

-Έφτιαξε το επιτυχημένο Ελβετικό Σύνταγμα (που ισχύει μέχρι σήμερα)!

-Έσωσε από διαμελισμό και από πτώχευση την ηττημένη το 1815 Γαλλία!

-Έγινε Υπουργός Εξωτερικών (1816) της μεγαλύτερης (τότε) Ευρωπαϊκής δύναμης (της Ρωσίας)!

-Έσωσε την Ελληνική επανάσταση!

Ομολογώ ότι κατά καιρούς άκουγα για κάποιον Καποδίστρια με τόσα απίθανα κατορθώματα που μου φαινόντουσαν, το λιγότερο, υπερβολές!

Τέτοια κατορθώματα είμαστε συνηθισμένοι μόνο στα μυθικά χρονιά. Ποιος να ήταν αυτός ο Έλληνας του 19ου αιώνα που, τουλάχιστον σε πολιτικούς άθλους, φάνηκε αντάξιος του Ηρακλή; Είναι όλα αυτά αλήθεια;

Το όνομά του: Ιωάννης Καποδίστριας.

  • Γενετικές Ρίζες: από Κέρκυρα (πατέρας) και Κύπρο (μητέρα).
  • Σπουδές: Ιατρική, Νομική και Φιλοσοφία (Ιταλία).
  • Ιονική Επτανησιακή Πολιτεία: Δημιουργός του Συντάγματος της και Κυβερνήτης (σε ηλικία 26 χρονών).
  • Δημιουργός του Ελβετικού πολιτειακού συστήματος: Στην Ελβετία ανέλαβε και έφτιαξε ένα νέο πολιτειακό ομοσπονδιακό σύστημα που ένωσε με επιτυχία τα διάφορα καντόνια. Έφτιαξε το Ελβετικό Σύνταγμα πάνω στις αρχές της άμεσης Αρχαιο-Ελληνικής Δημοκρατίας. Θεωρείται ακόμη ο «πρώτος επίτιμος πολίτης της Ελβετίας.
  • Ελληνική νεολαία: Με δικά του λεφτά σπούδαζε 300 Ελληνοπούλα στην Ευρώπη (Ο ένας από τους δυο δολοφόνους του είχε σπουδάσει με τα λεφτά του.)
  • Σώζει τη Γαλλία το 1815: Μετά το Βατερλώ, επηρέασε τον Τσάρο για να μην διαμελισθεί η Γαλλία (σαν ηττημένη χώρα) και οι πολεμικές αποζημιώσεις μειώθηκαν κατά 99%! (με το επιχείρημα ότι «ο λαός της δεν ευθυνόταν»).
  • Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας: Το 1816 ο Ρώσος Τσάρος του ζήτησε να γίνει Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας! Ο Καποδίστριας δέχτηκε, αλλά επειδή ήθελε να μείνει Έλληνας με διακαή Ελληνική πιστότητα, είπε στον Τσάρο «Μεγαλειότατε δέχομαι, με τον όρο να μην γίνω υπήκοος αλλά να είμαι υπάλληλός σας». •Ελληνική επανάσταση: Το 1821 παραιτήθηκε από τη Ρωσική κυβέρνηση και πήγε στην Ελβετία (1821- 1827).

Έδωσε τα πάντα για την Πατρίδα. Η επανάσταση δεν θα πετύχαινε χωρίς τη συμβολή του Καποδίστρια. Έδωσε πολιτική μάχη με Ευρωπαίους δικτάτορες φιλικά προσκείμενους με την Οθωμανική Αυτοκρατορία (π.χ. Μέττερνιχ). Ξεσήκωσε το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη. Έστελνε λεφτά, οπλισμό και τόνους παξιμάδι στην Ελλάδα. Το 1827, στη συνεδρίαση της Τροιζήνας, ο Κολοκοτρώνης προτείνει τον Καποδίστρια σαν τον «Ηγέτη του Έθνους».

– Οργάνωσε το Πολεμικό ναυτικό και γενικά τη ναυτιλία.

– Ήθελε να κάνει τους Έλληνες νοικοκυραίους.

– Ακολούθησε τον δρόμο της θυσίας για το Έθνος. Δεν δέχτηκε αμοιβή σαν Κυβερνήτης: «Όταν βεβαιωθώ ότι ουδέν Ελληνόπουλο πεινά, τότε ίσως θα δεχτώ έναν οβολό».

-Έβαλε υποθήκη τα χτήματά του στην Κέρκυρα σε Έλληνα εφοπλιστή προκειμένου να φέρει δυο καραβιές τροφή για τον πεινασμένο λαό.

-Το 1831 δολοφονήθηκε από «ελληνικά» χέρια στα σκαλοπάτια του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.

Ο Κολοκοτρώνης τον ονόμασε «Πατέρα του Έθνους». Ο Κανάρης σε γράμμα του μίλησε για Πατροκτονία. Ο Καποδίστριας ήταν μια οικουμενική προσωπικότητα. Ακόμη τον τιμούν στη Ρωσία, στη Γαλλία, στην Ελβετία, στη Σλοβενία. Στην Ελλάδα μάλλον τον αγνοούμε.

«Ει o Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών»

Ι. Καποδίστριας: «Στις δύσκολες στιγμές οι μόνοι μας σύμμαχοι είναι οι πρόγονοί μας!

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου