Οι ανεμογεννήτριες, τα αιολικά πάρκα και η ‘’Νίκη’’ / Άρθρο του Γ. Καλλιντέρη*

Ας δούμε τις σημαντικότερες αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούν τα αιολικά πάρκα για να κατανοήσουμε και τις αντιδράσεις:

– Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.

– Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων, τα οποία θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), στην κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.

– Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει μόνον τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.

– Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.

Τα θλιβερά τοπία των αιολικών πάρκων αποτελούν μη αναστρέψιμη ζημιά.

– Οι εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας, που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.

– Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχές αιολικών πάρκων. Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.

– Οπτικά, μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων, δεδομένου ότι και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 185 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει μέχρι τους 383 τόνους.

Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο – σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων- ενώ για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.

– Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, ο καθένας από τους οποίους  ζυγίζει 1,5 τόνο, και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.

– Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

– Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες, οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.

Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις, έπαυσαν να συντηρούν τις ανεμογεννήτριες. Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια.

Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους, αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων [11]. Πρέπει να καταλάβουμε ότι για να αντικατασταθεί ένας θερμοηλεκτρικός σταθμός χρειάζονται μία ή δύο χιλιάδες ανεμογεννήτριες.[11α]

Έρευνα επιτροπής μελέτης της Τράπεζας Ελλάδος για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της καταλήγει σε πολύ σοβαρό συμπέρασμα. Οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν το υδατικό δυναμικό μιας περιοχής από τη γέννηση της βροχόπτωσης μέχρι τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Το μικροκλίμα αλλάζει, γιατί οι φτερωτές των ανεμογεννητριών διώχνουν την υγρασία, οπότε μειώνεται ο υετός και η χιονόπτωση.  Η Πίνδος, ο δικός μας Αμαζόνιος, σιγά σιγά θα πάψει να ξεδιψάει την Ελλάδα. Τα νησιά, χάνοντας το «αγιάζι», θα στεγνώνουν[12].

Σημαντική λεπτομέρεια:  δεν έχει βρεθεί ακόμα τρόπος ανακύκλωσης των πτερυγίων δεδομένου ότι αποτελούνται από χημικά υλικά. Επίσης, δεν υπάρχει τρόπος ανακύκλωσης ούτε για το χάλυβα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι τα λάδια, που από διαρροές και μόνο θα κάνουν τεράστια καταστροφή. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ένα λίτρο λάδι αχρηστεύει 1000 κυβικά νερό!

*Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα “ΝΙΚΗ”

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου