Το Ρωμαίικο > Παιδεία > Οι Έλληνες δια μέσου των αιώνων / Γράφει ο Κόκορης Δημήτρης*

Οι Έλληνες δια μέσου των αιώνων / Γράφει ο Κόκορης Δημήτρης*

Ο Έλληνισμός υπάρχει από τη χαραυγή της ανθρωπότητος. Από πότε; Πόσο χρόνο προ Χριστού; Υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες ή αρχαιολογικές αποδείξεις; Ναι, υπάρχουν. Δεν βεβαιώνουν όμως τους αυθαίρετους ισχυρισμούς μερικών ελληνολατρών περί δεκάδων χιλιάδων ετών πριν. Εύκολο πράγμα οι ανεύθυνοι ισχυρισμοί, δύσκολο όμως οι υπεύθυνες αποδείξεις.

Κατά τον αψευδή λόγο του Αγίου Πνεύματος που περιέχεται στην Αγία θεόπνευστο Γραφή οι Έλληνες (Ίωνες, Ρόδιοι, Κιτιείς) είναι απόγονοι του Ιάφεθ, Υιού του Νώε από το 3500 π.Χ. (Γεν., ι  4). Γραπτές μαρτυρίες άλλες δεν υπάρχουν. Είναι παλαιότεροι; Δεν γνωρίζομε. Τεράστιο το θέμα του Ελληνισμού, πολυσχιδές και πολύπλευρο. Έχουν γραφεί τόμοι επί τόμων  και δεν έχει εξαντληθεί. Συνεχώς κατατίθενται νέες απόψεις, γνώμες, ερμηνείες, συμπεράσματα. Για να καλυφθεί μερικώς το θέμα, χωρίσθηκε για ευκολία σε τέσσερις ενότητες, όπως:

1) Πρωτοελλαδική περίοδος.

2) Αρχαιοελληνική περίοδος.

3) Βυζαντινός Ελληνισμός.

4) Νεοελληνισμός.

Σύγχρονος Ελληνισμός και Διασπορά

 Οι Έλληνες από τα πολύ πρώιμα χρόνια, έχοντας ως βάση εκκινήσεως τον ελλαδικό χώρο, αποίκισαν άλλες χώρες και τις εγγύς και τις μακράν. Ήσαν διασκορπισμένοι σε όλη την κατοικουμένη γη από Παλαιστίνη έως Ισπανία, από Ευρώπη και Ρωσία έως τις χώρες της Μαύρης Ηπείρου και έως τα βάθη της Ασίας.

Ο Μ. Αλέξανδρος κατέκτησε όλη την τότε γνωστή Ανατολή, την Αίγυπτο και την Ιουδαία. Παντού ίδρυε πόλεις, τις γνωστές Αλεξάνδρειες, εγκαθιστούσε Έλληνες κυρίως και εκπολίτιζε τους γηγενείς μεταδίδοντας τον πολιτισμό, τα γράμματα, τη φιλοσοφία, τη γλώσσα και τις επιστήμες, εφεύρημα των Ελλήνων. Από τότε παρατηρείται διασπορά των Ελλήνων και που ως σήμερα συνεχίζεται. Όπου γης είναι έντονη και δραστήρια η παρουσία τους. Από Ευρώπη έως Αφρική, από Δύση έως την Άπω Ανατολή, από Ασία έως Αμερική, Βόρεια και Νότια, μέχρι Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και σε νήσους των Ωκεανών συναντάται η ράτσα των Ελλήνων. Ζουν εκεί, δραστηριοποιημένοι, οικονομικά, κοινωνικά, επιστημονικά, καλλιτεχνικά, θρησκευτικά, πολιτικά επιτυχημένοι.

Στα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας, Κωνσταντινουπόλεως, Αντιοχείας και Ρώμης παλαιότερα προΐστανται Έλληνες. Πλην Ρώμης και πρόσφατα Αντιοχείας που χάσαμε (πολύ πρόσφατα). Οι χώρες της Ανατολής και της Αφρικής και της Αμερικής Βορείου και Νοτίου, αποστολές της ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας, με τα γλίσχρα οικονομικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, με τον οβολό των ευσεβών χριστιανών, αγωνίζονται να εκχριστιανίσουν ορθοδόξως τους γηγενείς των χωρών αυτών με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Βλέπουν οι ιθαγενείς τον πακτωλό των χρημάτων των προτεσταντικών και παπικών αποστολών με το κοσμικό φρόνημα, αλλά μένουν ασυγκίνητοι. Βλέπουν το μεγαλείο και την αγιότητα της Ορθοδοξίας και την ενστερνίζονται.

Στη γη Ισραήλ, σε όλα σχεδόν τα προσκυνήματα προΐστανται ορθόδοξοι Έλληνες ρασοφόροι. Ελάχιστοι τον αριθμό και όμως με θυσίες κρατούν Θερμοπύλες, παρά τις απειλές και τους διωγμούς. Χρειάζονται στήριξη. Μπορούν να ενισχυθούν; Βεβαιότατα. Στην Ελλάδα υπάρχουν, επιτρέψτε μου την έκφραση, «αργόσχολοι», θρησκευόμενοι ιδιώτες και κληρικοί, κοπτόμενοι για εσωτερικό επανευαγγελισμό της ενδοχώρας, ασυγκίνητοι για τους μακράν. Όλοι χωρίς εξαίρεση του εαυτού μας, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εξωτερική ιεραποστολή. Να μεταβούν στο Ισραήλ, και γιατί όχι και στην Τουρκία ως προσκυνηταί, να παραμείνουν όσο χρονικό διάστημα μπορούν και οι νόμοι το επιτρέπουν, να συμπαρασταθούν στους θεματοφύλακες της πίστεως, οι οποίοι χρειάζονται στήριξη, συμπαράσταση και βοήθεια με την παρουσία τους και όχι μόνο. Εποφθαλμιούν τα ορθόδοξα προσκυνήματα και άλλες ομολογίες, προτεστάντες, λατίνοι, αλλά και Ρώσοι.

Θα μπορούσαν να αποσπασθούν πλεονάζοντες ορθόδοξοι ρασοφόροι, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, άγαμοι και έγγαμοι, από όλη την απανταχού της γης Ορθοδοξία. Αν ένας ορθόδοξος Έλλην κληρικός και λαϊκός μετέβαινε, διαθέτοντας λίγο από τον χρόνο του, θα βοηθούσε τους φρουρούς των προσκυνημάτων.

Στην Αφρική και στην Άπω Ανατολή Έλληνες ιεραπόστολοι μεταλαμπαδεύουν την Ορθοδοξία και προβάλλουν την Ελλάδα. Ξένοι μαθαίνουν για την πατρίδα μας και διδάσκονται τη γλώσσα μας. Στην Αυστραλία διαπρέπουν σε όλους τους κοινωνικούς τομείς. Οι ελληνικές οικογένειες προβάλλονται ως παραδείγματα οικογενειακής συνοχής και ομαδικότητας.

Στην Αμερική, Βόρειο και Νότιο, η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο συνδετικός κρίκος των εκεί Ελλήνων. Και όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και αλλαχού. Χάρις στην Εκκλησία διατηρούνται η γλώσσα, τα ήθη και έθιμα, οι παραδόσεις και ο θεσμός και δεσμός της οικογενείας. Και κυρίως η Ορθοδοξία. Η ίδρυση Μονών είναι μέσον προσελκύσεως στην Ορθοδοξία.

Χιλιάδες οι επιστήμονες με επιτυχημένη σταδιοδρομία. Χιλιάδες οι καθηγηταί στα πανεπιστήμια με διακεκριμένη επίδοση. Αμέτρητοι και δυναμικοί οι επιδιδόμενοι στον πολιτικό στοίβο. ‘Υπερέχουν των Εβραίων και ανταγωνίζονται τους Αρμενίους στον οικονομικό τομέα. Οι ξένοι, κατά ομολογία ελβετίδος συγγραφέως, μισούν την Ελλάδα και τους Έλληνες για τις επιδόσεις τους από τα πολύ πρώιμα χρόνια σ’ όλες τις επιστημονικές πτυχές.

*Συγγραφέας

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος