Οι Γερμανοί είναι ”φίλοι” μας. Η DEUTSCHE BANK χρηματοδότησε τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους τούρκους

Τα τέλη του 19ου αιώνα και οι αρχές του 20ού ήταν μια περίοδος όπου Γερμανία καί Τουρκία είχαν έρθει πολύ κοντά, με τους Γερμανούς καί τον τότε ”Κάιζερ” Γουλιέλμο Β΄ να επιδιώκει καί τελικά να πετυχαίνει τη διείσδυση στήν Ανατολική Μεσόγειο μέσω τής Τουρκίας. Η προσπάθεια διείσδυσης τής Γερμανίας στήν Ανατολική Μεσόγειο μέσω τής Τουρκίας ξεκίνησε από το 1867, όταν ιδρύεται στην Τουρκία σχολή διδασκαλίας της γερμανικής γλώσσας. Αργότερα κυκλοφορεί στή Γερμανία βιβλίο-οδηγός ”Η Μικρά Ασία πεδίο γερμανικού εποικισμού”

Ο τότε ”Κάιζερ”, όπως έμεινε στήν ιστορία, επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη και έχει θερμή συνάντηση με τον Σουλτάνο τον οποίο χαρακτηρίζει ”φίλο”, ενώ μοιράζει εκατοντάδες παράσημα στοὐς Τούρκους αξιωματούχους. Η στρατηγική της Γερμανίας αρχίζει και ξεδιπλώνεται σε οικονομικό επίπεδο, αρχής γενομένης από τή μεγάλη δύναμη της εποχής, τους σιδηροδρόμους. Τα μεγάλα deal αρχίζουν, με τήν Τουρκία να αρχίζει να μεταβάλλεται σε γερμανικό προτεκτοράτο. Οι Γερμανοί πολύ σύντομα θα ελέγχουν πλέον όλο σχεδόν το σιδηροδρομικό δίκτυο. Σε βιβλίο τής εποχής, Γερμανού περιηγητή, διατυπώνεται με σαφήνεια η άποψη πως ”Η Τουρκία θα ζήσει διά της Γερμανίας”.

Οι Γερμανοί δεν σταμάτησαν στους σιδηροδρόμους. Θέλοντας να ”μπουν” στο τραπεζοπιστωτικό σύστημα της περιοχής, κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις. Το 1904 φτάνει στήν Ελλάδα εκπρόσωπος τής Εθνικής Τράπεζας τής Γερμανίας καί πείθει τον τότε διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας τής Ελλάδος Στέφανο Στρέιτ να ιδρύσουν από κοινού τήν Τράπεζα τής Ανατολής. Βασικός όρος της συμφωνίας, η πλειοψηφία στο Συμβούλιο να ήταν ελληνική. Η συμφωνία υλοποιήθηκε κι η πρωτοφανής ανάπτυξη τής τράπεζας, αφού το ελληνικό εμπόριο ήκμαζε, οδηγεί σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Εκεί οι Γερμανοί φαίνεται πως βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία κι αθέτησαν τήν αρχική συμφωνία ζητώντας τήν πλειοψηφία στο συμβούλιο. Η ρήξη ήλθε, κάτι που δεν φαίνεται να πείραξε ιδιαίτερα τον Κάιζερ, που ήδη είχε μπει στο παιχνίδι τής περιοχής καί ήλεγχε το τραπεζικό σύστημα τής Αιγύπτου κι όλης τής Τουρκίας. Η ίδρυση τής ”νέας” τράπεζας ήταν γεγονός, αφού τότε γεννήθηκε η περίφημη Deutsche Bank, με τα αρχικά ελληνικά κεφάλαια, η οποία ανοίγει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα 200 υποκαταστήματα κι αρχίζει να προσφέρει άφθονο χρήμα για επενδύσεις στήν Τουρκία. Παράλληλα σε όλη την Τουρκία γίνεται μποϊκοτάζ στα ελληνικά προϊόντα καί το ελληνικό εμπόριο που γνώριζε άνθηση διώκεται.

Τη Γενοκτονία των Ποντίων λοιπόν ξεκάθαρα τήν χρηματοδότησε η Deutsche Bank. Η πολιτική αυτή που εφαρμόστηκε από τή συνεργασία Γερμανίας καί Τουρκίας κατέληξε σε μια εθνική τραγωδία: ”Τη ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Ελλήνων του Πόντου από το κίνημα των Νεοτούρκων”. Η βοήθεια τής Γερμανίας στους Νεότουρκους ήταν σε όλα τα επίπεδα, όπως αποκαλύπτουν οι πηγές τής εποχής. Χαρακτηριστικό είναι πως οι γερμανικές ακτοπλοϊκές εταιρείες είχαν βγάλει ανακοίνωση πως τα μέλη των Νεοτούρκων μπορούν να ταξιδεύουν δωρεάν με τή γερμανική σημαία.

Οι ιστορικές πήγες γράφουν χαρακτηριστικά:

”Η Deutsche Bank παρέχει άφθονα κεφάλαια στο κίνημα των Νεοτούρκων.

”Ο Γερμανισμός τούς παρέχει όλα τα μέσα, αφού η Πανισλαμική πολιτική είναι τέκνο της Παγγερμανικής”.

Όλα αυτά περιγράφονται αναλυτικά από τον Μιχαήλ Ροδά, διευθυντή τότε του Γραφείου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας τής Σμύρνης, στο βιβλίο ”Πώς η Γερμανία κατέστρεψε τον ελληνισμό τής Τουρκίας”. Ο Ροδάς έζησε όλα τα γεγονότα από πολύ κοντά καί γράφει χαρακτηριστικά για τή συνάντηση του Κάιζερ με τον Σουλτάνο καί σημειώνει με νόημα πως ”κολακεύτηκε υπερβολικά από τη φιλία του Γερμανού”. Ο Ροδάς αναφέρει γλαφυρά πως όσα έγιναν καἰ κατέληξαν σε αυτή την τραγωδία του ελληνισμού ”έγιναν χωρίς θόρυβο, με πρόγραμμα, με σύστημα κι αφάνταστη υπομονή”. Τα διαχρονικά δηλαδή χαρακτηριστικά τής πολιτικής των Γερμανών. Τέλος, χαρακτηριστικό είναι ότι κι ο ίδιος ο Πρόεδρος τής Γερμανίας είχε παραδεχτεί δημοσίως στίς 23 Απριλίου του 2015 τήν εμπλοκή τους στή γενοκτονία των Ποντίων δηλώνοντας: “Εχουμε κι εμείς ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα τής εποχής εκείνης”.

 

Pontos News

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου