Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα δεν είναι 2000 όπως νομίζετε. Είναι 20 εκατομμύρια!

Οι Μακεδόνες δεν μιλάνε κάποια σλαβική διάλεκτο, αλλά ελληνικά.

Και οι Μακεδόνες ονομάζουν έτσι τον εαυτό τους από την εποχή του Ηροδότου γύρω στο 450 π.Χ., ο οποίος όρισε και περιέγραψε με μεγάλη σαφήνεια και τους Μακεδόνες (ως ελληνικό φύλο) και τη Μακεδονία γεωγραφικά. Μακεδονία είναι αυτή που όρισε τότε ο Ηρόδοτος.

Όπως ήταν Έλληνες οι Αθηναίοι, οι Σπαρτιάτες, οι Κορίνθοι, οι Θηβαίοι, οι Θεσσαλοί, οι Μηλίτιοι και άλλοι, έτσι ήταν και οι Μακεδόνες.

Οι Μακεδόνες από τότε μέχρι σήμερα, συνεχώς και αδιαλείπτως ονόμαζαν έτσι τον εαυτό τους. Δεν ανακάλυψαν ξαφνικά ότι είναι «Μακεδόνες» στα τέλη του 19ου αιώνα, όπως αυτοί στους οποίους αναφέρεστε εσείς.

Αυτοί είναι εγγόνια και δισέγγονα βουλγαρόφωνων. Η διάλεκτος την οποία μιλούσαν ήταν βουλγαρική, και – προσέξτε το αυτό – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η ίδια γλώσσα με τα σκοπιανά. δηλαδή με την επίσημη γλώσσα του Κράτους των Σκοπίων!

Δεν είναι, για τον εξής απλό λόγο. Η γλώσσα των Σκοπίων δομήθηκε μετά το 1944 από τον Τίτο. Τότε γράφτηκε για πρώτη φορά γραμματική, συντακτικό και όλα τα γραπτά της μνημεία. Ο Τίτο το έκανε αυτό ακριβώς για να αποβουλγαροποιήσει, όσο μπορούσε, τον πληθυσμό στο νότιο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας. Έτσι, πρόσθεσε συλλαβές, άλλαξε τη μορφή ορισμένων γραμμάτων, και γενικώς έκανε κάποιες μετατροπές για να παρουσιάσει μία διακριτή γλώσσα, η οποία απέκτησε φιλολόγους, κείμενα, κανόνες κλπ μετά το 1944.

Η διάλεκτος των βουλγαρόφωνων στις αρχές του 20ου αιώνα, παρέμεινε μία προφορική τοπική ντοπολαλιά. Δεν ακολούθησε την εξέλιξη της σκοπιανής γλώσσας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο μεγαλύτερη συνάφεια με τη βουλγαρική από τα σκοπιανά. Αν αυτή η διάλεκτος έχει 95% συνάφεια, τα σκοπιανά έχουν 80% συνάφεια.

Όσες εγκρίσεις σωματείου και να πάρετε, αυτά τα γεγονότα δεν μπορούν να ανατραπούν.

Ανδρέας Σταλίδης

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου