Οι “διπλωματικές” (ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ) κινήσεις του Βενιζέλου / Παπαπέτρου Σταυρούλα

Σαν σήμερα, στις 13 Φεβρουαρίου του 1914, οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφασίζουν ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα κατακυρωθούν στην Ελλάδα, εάν αυτή αποχωρήσει από τη Βόρειο Ήπειρο. Οι αντιδράσεις που ξέσπασαν στην Ήπειρο προκάλεσαν την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος δήλωσε ότι κάθε αντίσταση εκ μέρους του ελληνικού λαού θα είχε κακές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή!

Στις 24 Ιουλίου 1923, ο Βενιζέλος υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάνης με την Τουρκία. Στις 30 Οκτωβρίου του 1923, υπογράφτηκε στην Άγκυρα το σύμφωνο ελληνοτουρκικής φιλίας, ουδετερότητας και διαιτησίας. Τον Ιανουάριο του 1934, ο Βενιζέλος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής απονομής των βραβείων Νόμπελ, θα προτείνει να δοθεί το βραβείο στον Τούρκο πρόεδρο Μουσταφά Κεμάλ! Είδε στο πρόσωπο του Κεμάλ έναν ηγέτη κι όχι έναν σφαγέα!! Αυτός ήταν ο Βενιζέλος, o θείος του ανηψιού. Οι “διπλωματικές” (ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ) αυτές κινήσεις του Βενιζέλου συνάντησαν σημαντική αντίδραση, καθώς έβαλε σε δεύτερη μοίρα τις εθνικές βλέψεις της χώρας. Η Ιταλία είχε ακόμα στην κατοχή της τα Δωδεκάνησα, και ο Βενιζέλος συνειδητά απέφευγε να ανακινήσει αυτό το ζήτημα για να μη διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών! Τα πολλά αγάλματα, τα 2 αεροδρόμια και οι πολλές μνείες διόρθωσαν την υστεροφημία του!! Άλλωστε, μετά την Επανάσταση του 1821, τέτοιες μόνο προσωπικότητες τιμώνται… πουλημένες, πρακτορικές.

«Η υποχώρηση του ελληνικού στρατού ήταν μια θλιβερή υπόθεση, αλλά δε χρειάζεται να κατηγορούμε γι’ αυτό τον απλό Έλληνα φαντάρο. Ακόμα και όταν γινόταν εκκενώσεις περιοχών οι Έλληνες δρούσαν ως πραγματικοί στρατιώτες. Ο Κεμάλ θα είχε μεγάλο πρόβλημα αν ήταν να τους αντιμετωπίσει στη Θράκη. Ο λοχαγός Wittal του Ινδικού Ιππικού, που βρισκόταν στην Ανατολία ως παρατηρητής κατά τη διάρκεια του πολέμου των Ελλήνων με τον Κεμάλ, μου είπε: “Οι Έλληνες στρατιώτες ήταν μαχητές πρώτης κατηγορίας. Οι αξιωματικοί τους ήταν άριστοι…. Θα μπορούσαν να έχουν καταλάβει την Άγκυρα και να τελειώσουν τον πόλεμο αν δεν είχαν προδοθεί.”.

…Κανένας δεν το ξέρει και μέσα στα επόμενα χρόνια ο χριστιανικός κόσμος θα ακούει μια σπαρακτική κραυγή, που ελπίζω να φτάσει και ως τον Καναδά: “Μην ξεχνάτε τους Έλληνες!”»

Έρνεστ Χεμινγουέι, όταν ήταν πολεμικός ανταποκριτής της “Toronto Star” και περιέγραφε τη Μικρασιατική καταστροφή

https://www.facebook.com/100006607032421/posts/3296333077263561/

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου