Όταν λειτουργούν οι Κοινότητες…

ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΒΓΑΛΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΤΕΣΙΝΕΣ ΦΩΤΙΕΣ. ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ  ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. “ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Τ-Ε-Ω-Σ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ” (Προσέξτε αυτό: “ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ”. Εδώ είναι όλη η ουσία…)

<<….Δεν αξίζουν τα παιδιά της τέως κοινότητας περίβλεπτου με τα τρακτέρ αυτό το κράτος, αξίζουν κάτι πολύ καλύτερο…. >>.

ΑΠΟ τον D. G.·

Αποτίμηση.

Το χωριό Κόκκινα -Βελεστίνου είναι το χωριό μου, εκεί έχουμε τα κτήματα, αλλά και πολλές εγκαταστάσεις ενέργειας  τις οποίες πραγματοποιήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Η φωτιά που ξέσπασε λοιπόν προχτές στο Βελεστίνο και στο Σέσκλο με αφορούσε. Ενώ το χωριό (κατοικούν πλέον 30-40 άνθρωποι) φαίνεται ότι δεν ήταν σε άμεσο κίνδυνο, ξαφνικά μια εστία 4-5 χλμ μακριά προς τον Βόλο αναζωπυρώθηκε.

Συμπέρασμα 1ο.

Μέσα σε ελάχιστη ώρα, ίσως και λιγότερο από μία, και ενώ δεν υπάρχουν πεύκα, αλλά θάμνοι γνωστοί ως πουρνάρια και καλαμιές από το πρόσφατο αλώνισμα, η φωτιά διένυσε, του ανέμου βοηθούντος, 3 χλμ. Αυτό που αντίκρυσα ήταν εντυπωσιακό και δημιουργούσε φόβο, κατάλαβα τι ακριβώς έγινε στο Μάτι, όπου απλώθηκε σε πεύκα με ρετσίνη άμεσα. Η φωτιά ούτε παλεύεται ούτε σβήνεται με τα πυροσβεστικά μέσα.

Συμπέρασμα 2ο.

Με την υποψία, 2-3 ώρες νωρίτερα 6-7 τρακτέρ με αλέτρια απ’ το χωριό ξεκίνησαν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, οργώνοντας μέσα στις καλαμιές, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. Αυτό που με συγκίνησε όμως ήταν το γεγονός ότι άλλα 15 τρακτέρ κατέφθασαν από τα γύρω χωριά της τέως κοινότητας περίβλεπτου (στην οποία ανήκε και το χωριό πριν πάει στον δήμο Ρήγα Φεραίου). 15 τρακτέρ με νέα παιδιά, τα οποία θεώρησαν ότι πρέπει να βοηθήσουν τους γείτονες και ενώ τα χωριά τους και οι περιουσίες τους ήταν τελείως εκτός κινδύνου. Αυτό που ήταν ομοίως εντυπωσιακό ήταν ο συντονισμός, δεν ξέρω ποιος έδινε εντολές μιας και το έβλεπα από μακριά, αλλά με στρατιωτική πειθαρχία και αφού δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες 30-40 και 50 μέτρω, μετακινούνταν όλοι μαζί σε επόμενο σημείο και δρούσαν σαν καλοδουλεμένη πολεμική μηχανή. Αυτό ήταν εντυπωσιακό και έβγαινε μέσα από τον πολιτισμό της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων. Σε κάποια στιγμή έφθασε ένα αγροτικό από απομακρυσμένο χωριό εκτός δήμου με ένα βυτίο και μου ζήτησαν να τους υποδείξω πού να παν να βοηθήσουν. Τους είπα, παιδιά με συγκινείτε αλλά χωρίς αντλία δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, επέμειναν να μείνουν εκεί μέχρι αργά όταν η φωτιά είχε τιθασευτεί. Λίγο αργότερα ΙΧ από τον Βόλο (30 χλμ. μακριά) κατέφθασε και οι επιβάτες είχαν μπουκάλια νερού κρύα και γάργαρα, μου πρόσφεραν αλλά αφού τους ευχαρίστησα τους είπα ότι θα πάει τζάμπα το νερό και τους υπέδειξα να πάνε στα τρακτέρ και να τα δώσουν στα παιδιά που αγωνίζονταν. Ήταν τεράστιο λάθος η κατάργηση των κοινοτήτων και η συγχώνευση σε μεγάλους δήμους… Τεράστιο και με κακούς σκοπούς….. Οι διοικητικές κοινότητες πρέπει να παραμένουν όσο το δυνατόν μικρότερες, έτσι προάγεται η αλληλεγγύη και η δημοκρατία για την οποία οι αληταράδες που μας κυβερνούν κόπτονται.

Συμπέρασμα 3ο.

Υπήρχε κινητοποίηση 3-4 πυροσβεστικών οχημάτων με αντίστοιχους πυροσβέστες οι οποίοι φιλότιμα έστεκαν στον ήλιο αλλά επαναλαμβάνω ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ, η δουλειά τους ήταν αργότερα όταν η φωτιά σταμάτησε και πράγματι έσβησαν τις υποψίες εστιών που ακόμη υπήρχαν. Τρία Σερβικά αεροσκάφη (σχετικά μικρά) πραγματοποιούσαν συνεχείς πτήσεις εις μάτην, αφού η φωτιά δεν αναχαιτιζόταν με τίποτα. Επαναλαμβάνω, τα αεροσκάφη μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ΜΟΝΟ στην αρχή αν η έκταση είναι περιορισμένη και στο τέλος για να αποτρέψουν πιθανούς κινδύνους.

Συμπέρασμα 4ο.

Τη φωτιά την απέτρεψαν από του να κάνει ζημιές οι κάτοικοι της κοινότητας με το βυζαντινό κοινοτικό πνεύμα που φαίνεται πως ακόμη είναι στο dna μας και κυρίως η αλλαγή του αέρα αργά το απόγευμα.

Συμπέρασμα 5ο

Κουρασμένος, αλλά βαθιά εντυπωσιασμένος από αυτή τη δράση επέστρεψα σπίτι μου στον Βόλο για να γίνω αποδέκτης των τραγελαφικών γεγονότων της Αγχιάλου και της πολεμικής μας αεροπορίας. Η εκτίμησή μου πλέον για την 3η ελληνική ολιγαρχία που μας κάθισε στο σβέρκο από την 25/11/1973,  η οποία, ούτως ή άλλως, μου ήταν αποκρουστική, έχει μετατραπεί σε έναν απύθμενο θυμό για το ελληνικό κράτος. Δεν αξίζουν τα παιδιά της τέως κοινότητας περίβλεπτου με τα τρακτέρ αυτό το κράτος, αξίζουν κάτι πολύ καλύτερο.

 

1 Σχόλιο
  1. […] Θεόφιλος Παπαδόπουλος – 12/08/2023 – ΤΟ ΡΩΜΑΙΙΚΟ […]

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου