Πάντα αυτοί οι ΦραγκοΛατίνοι!!!

Σχόλιο Π. Θ. :  29 Μαΐου1453: «κρειττότερόν ἐστιν εἰδέναι ἐν μέσῃ τῇ πόλει φακιόλιον βασιλεῦον Τούρκων ἢ καλύπτραν λατινικήν»!

Όσα δεν είχε καταφέρει η Τουρκοκρατία σε πέντε αιώνες τα κατάφεραν οι Βαυαροί σε εκείνους τους τρεις μήνες του 1834! Τα αποτελέσματα εκείνης της «επέλασης διαφωτισμού» τα βιώνουμε έκτοτε μέχρι σήμερα…Αλλά τουλάχιστον σήμερα ο σκοπός εκείνων των μέτρων διαγράφεται καθαρά. Στόχος δεν ήταν ούτε η καθιέρωση της παραγωγικότητας ούτε η άνοδος του μορφωτικού επιπέδου μας…Απώτερος στόχος ήταν η ιδιαίτερη θρησκευτικότητα των Ελλήνων!

Για να δούμε…

1834: Από τα εξακόσια περίπου μοναστήρια της χώρας μας, τα τετρακόσια δέκα έξι έκλεισαν και οι εικόνες τους, τα χειρόγραφα, τα άγια λείψανα και τα κειμήλιά τους (όσα δεν ήταν χρυσά και ασημένια-οπότε εκποιήθηκαν) τελικά πετάχτηκαν στα ρέματα ή κατέληξαν στα παζάρια ή και στη φωτιά! Μοναχοί και μοναχές, που βασική τους ενασχόληση ήταν να προσεύχονται, λοιδωρήθηκαν, χαρακτηρίστηκαν αργόσχολοι θρησκόληπτοι και πετάχτηκαν στον δρόμο…Μήπως προηγουμένως είχαν φροντίσει οι σοφοί κυβερνώντες να δημιουργήσουν «θέσεις εργασίας»; Μήπως είχαν φροντίσει για «κοινωνική επανένταξη»; Όχι, βέβαια. Ζητιάνοι κατέληξαν όλοι…Μήπως υπήρξε κάποιος…προϋπολογισμός για το ποσόν που θα εισέρρεε στο ελληνικό δημόσιο από τα πολύτιμα κειμήλια που εκποιήθηκαν; Όχι βέβαια! Και σκεφθείτε ότι βρισκόμαστε αρκετές δεκαετίες πριν τη βιομηχανική επανάσταση και τη ρηχή μηχανιστική-ρασιοναλιστική νοοτροπία που έφερε μαζί της, ώστε να αποδώσουμε, έστω σ’ αυτήν, τη συμπεριφορά των Βαυαρών.

Η δε φορολόγηση της περιουσίας των μονών που παρέμειναν σε λειτουργία ήταν τόσο άγρια, ώστε οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε πλειστηριασμού και κατασχέσεις…

Οι Έλληνες βέβαια το κατάλαβαν αυτό και αντέδρασαν. Το κίνημα του αγράμματου λαϊκού προφήτη Παπουλάκου, που γυρνούσε στα χωριά της Πελοποννήσου και των νησιών και έβαζε φωτιά κατά των Βαυαρών, ήταν η Αντίσταση που ζητούσε να διασώσει τον τρόπο που θρησκεύονται οι Έλληνες στην καθημερινότητά τους.

Μέσα στο πλαίσιο αυτής της αντίδρασης, μερικές φορές οι Έλληνες έφτασαν και στο άλλο άκρο: να απεχθάνονται κάθε τι το δυτικό. Σώζονται –στα πρακτικά του 1893, της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας- οι διαμαρτυρίες των επιτρόπων γιατί, λέει, οι ψάλτες έψαλαν όχι…πατρώα-μελωδικά, αλλά σε πολυφωνική αρμονία! Και αυτό θεωρήθηκε επικίνδυνη δυτική παρέκκλιση…

Τι είχε διαισθανθεί όμως αυτός ο λαός και αντιδρούσε έτσι; Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι, παρ’ όλη τη φτώχεια και την αγραμματοσύνη, μιλάμε για πολυπράγμονες Έλληνες, όχι για κάποιο λαό που έχει ισοπεδωθεί από το τοπίο του ή τον καυτό ήλιο ή το αβάσταχτο κρύο…Μιλάμε για έναν λαό που στην παράδοσή του και στο dna του υπάρχει ανεξίτηλα γραμμένος ο φοβερός Αρίστιππος…Που κάποτε, όταν οι ιερείς του ναού του έδειξαν με περηφάνια πόσα πολλά ήταν τα χρυσά και ασημένια αφιερώματα των πιστών που είχαν θεραπευτεί από τη θεά, τους είπε: ναι, αλλά τις περιπτώσεις που δεν θεραπεύτηκαν τις έχετε μετρήσει;

Τι κατάλαβε αυτός ο πλούσιος σε πνευματική πείρα λαός και αντιδρούσε έτσι; Κατάλαβε ότι στο όνομα της προόδου χτυπιέται καίρια η ψυχή του!

Σας θυμίζουν κάτι αυτά; Μα και βέβαια. Ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ακριβώς σήμερα! Που ο κάθε Έλληνας διαισθάνεται ότι τα 300 δισ. που τον έβαλαν να χρωστάει είναι απλά η πρόφαση. Στόχος πίσω από την επιστροφή των δανεικών, πίσω και πέρα από τον όποιο ορυκτό πλούτο ή άλλο πλούτο μας, είναι η Παράδοσή μας, η Γλώσσα μας…και κυρίως η πεμπτουσία όλων αυτών: η θέλησή μας για επαφή και σχέση με το θείο, η προσευχή μας!

Γιατί αυτή η προσευχή, απ’ ότι φαίνεται, έχει ανταπόκριση! Και αυτή η ανταπόκριση μπορεί να αλλάζει δραματικά την καθημερινότητα του κόσμου μας. Αρχίζω να πιστεύω πως αυτό που φοβούνται σε μας όσοι μας εχθρεύονται, αυτό που μπορεί να ανατρέψει και τα πιο οργανωμένα σχέδιά τους, είναι αυτή η σχέση μας με το θείο, με τον Θεό.

Ενώ όλα δείχνουν ότι όλα αυτά τα τεχνάσματα λειτουργούν, η προσευχή των Ελλήνων είναι ζωντανή και σήμερα. Με τους πιο απρόσμενους τρόπους και από τις πιο αναπάντεχες πλευρές διαπιστώνω συνέχεια ότι οι άγιοι έχουν κατέβει στη γη μας και μας συναναστρέφονται (ενίοτε με σάρκα και οστά, άνθρωποι που πέθαναν πριν πολλούς αιώνες!) εισακούοντας τις προσευχές μας και δίνοντάς μας λύσεις! Δεν μιλάω για τα γνωστά καθημερινά «μικρά θαύματα» που πάντα επιδέχονται πολλές ερμηνείες, αλλά για καταπληκτικές, αναμφισβήτητες ιστορίες αληθινής κατάλυσης της (διαφωτιστικής) λογικής, που γίνονται γνωστές κάθε μέρα, μέσω του διαδικτύου κυρίως, και που πείθουν ότι κάτι πολύ ιδιαίτερο συμβαίνει. Βέβαια, ίσως πάντα να συνέβαινε αυτή η ζωντανή σχέση και απλά η ταχύτητα και η πυκνότητα της πληροφορίας να δίνει την εντύπωση που περιγράφω. Ίσως…

Β. Π.

΄΄Τρίτο Μάτι΄΄

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου