Ποιες οι διαφορές μας με τους καθολικούς, με λίγα και απλά λόγια; Το σχίσμα του 1054*

Σαφώς και πρόθεσή μας εδώ δεν είναι να θίξουμε κανέναν άνθρωπο που ακολουθεί άλλο θρήσκευμα. Αυτά που παρατίθενται εδώ είναι για καθαρά ενημερωτικό σκοπό.

1) Ενώ το Ευαγγέλιο μας λέει ότι «το Πνεύμα το Άγιο εκπορεύεται μόνον εκ του Πατρός», οι Ρωμαιοκαθολικοί το αλλάζουν και προσθέτουν στο Σύμβολο της Πίστεως, ότι το πνεύμα το Άγιο εκπορεύεται και από τον Υιό, αλλοιώνοντας και ανατρέποντας τη δομή της Αγίας Τριάδας. Είναι το γνωστό Filioque.

2) Ο εκάστοτε πάπας θεωρείται μοναδικός αντιπρόσωπος του Χριστού στη γη…(και μόνο για την αλαζονεία αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα λόγια του Χριστού). Κάνει ,ότι θέλει και επιβάλει ό,τι θέλει. Είναι το γνωστό «πρωτείο» του πάπα.

3) Ο πάπας έχει το «αλάθητο» (!Αυτό δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο! για μας ισχύει-και ισχύει για όλους μας: ουδείς γαρ αναμάρτητος πλην σου Κύριε).

4) Καταργήθηκε η Θ. Κοινωνία και οι πιστοί λαμβάνουν ένα βιομηχανοποιημένο ψωμάκι, την «όστια», χωρίς «αίμα Κυρίου». Πρόσφορα σταμάτησαν να χρησιμοποιούν και δεν κάνουν προσκομιδή.

5) Κατά παράβαση της Αποστολικής Παράδοσης επέβαλαν στους κληρικούς την υποχρεωτική αγαμία στερώντας τους το δικαίωμα της οικογένειας.

6) Χρησιμοποιούν για να κάνουν τον Σταυρό τους πέντε δάκτυλα και όχι τρία (4ο για την Θεοτόκο και 5ο για τον Πάπα-όμως μόνο ο Τριαδικός Θεός λατρεύεται και κανείς άλλος δεν εξομοιώνεται με Αυτόν).

7) Πιστεύουν στην «αξιομισθία των Αγίων», στο «καθαρτήριο πυρ», στον «απόλυτο προορισμό» των ανθρώπων.

8) Στο βάπτισμα ραντίζουν και δεν βυθίζουν τά παιδιά μέσα στο νερό (Ταφή καί Ανάσταση), τρεις φορές στον τύπο της Αγίας Τριάδας. Επίσης, δεν χρίεται ο βαπτιζόμενος την ίδια στιγμή με τη βάπτισή του αλλά πολύ αργότερα.

9) Το μυστήριο της εξομολογήσεως γίνεται μέσω παραβάν μεταξύ εξομολόγου και πιστού και όχι με θαρραλέα μετάνοια (που είναι και το κλειδί της μετάνοιας του ανθρώπου).

10) Το κυριότερο: Δημιούργησαν ένα εκκλησιαστικό σχήμα, την Ουνία, με Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς ντυμένους όπως οι Ορθόδοξοι και παρόμοιο λειτουργικό τυπικό. Η δράση τους βρίσκεται κυρίως στο εξωτερικό ενώ πολύ εύκολα μπορεί να ξεγελαστεί κάποιος που δεν γνωρίζει καλά τα πράγματα.

 

*orthodoxanswers

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος