Πώς διασώθηκε ο τάφος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού;

Δεν είμαι σίγουρος για την ημερομηνία που αναφέρεται στο παρακάτω άρθρο, «το έτος 1984»… δηλαδή ένα χρόνο πριν πεθάνει ο  δικτάτορας Ενβέρ Χότζα και τότε που το κόμμα ήταν ακόμα στην ακμή της  απολυταρχίας.

 Εγώ είχα διαβάσει πως το βυζαντινό ελληνικότατο μοναστήρι αυτό των Εισοδίων της Θεοτόκου καλύφθηκε ολοτελώς με χώμα από τους άθεους και άγριους κομμουνιστές το 1967, στις προσπάθειές τους να εξαφανίσουν κάθε ίχνος Ορθοδοξίας και Ελληνισμού σε αυτή την «χώρα». 

 Και όταν έπεσε ο κομμουνισμός το 1991 και ξανάνοιξαν οι Εκκλησίες, με πολύ κόπο και μετά από ανασκαφές βγήκε ξανά στην επιφάνεια και το μοναστήρι και ο τάφος του Αγίου Πατροκοσμά σαν διαμάντι κρυμμένο στη γη…ενώ τα τίμια λείψανά του είχαν μεταφερθεί σε μουσείο…

Σήμερα βρίσκονται σε ασφαλές μέρος εντός της Αρχιεπισκοπής στα Τίρανα. Ένα σημαντικό μέρος του έχει χαριστεί στην Εκκλησία της Κύπρου. 

Πώς διασώθηκε ο τάφος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού;

Στο χωριό Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου βρίσκεται η Ιερά Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον περίβολο της οποίας διατηρείται ο τάφος του αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Όταν αυτό ήρθε στην δημοσιότητα το έτος 1984 από τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Χριστόπουλο,που επισκέφθηκε τον ιερό χώρο με ειδική άδεια του τότε καθεστώτος της Αλβανίας, μου δημιουργήθηκε μια απορία που σήμερα εξομολογούμαι.

Δεν μπορούσα να εξηγήσω πώς το άθεο καθεστώς του Εμβέρ Χότζα ,που δεν άφησε ίχνος Χριστιανικό στην ταλαιπωρημένη Βόρειο Ήπειρο, επέτρεψε την διατήρηση της Μονής και του τάφου του Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού .

Η απορία μου αυτή λύθηκε πρόσφατα όταν ένας νέος Βορειοηπειρώτης, ο κ. Χρήστος Μήτρος από το Φίερι, γειτονική με το Κολικόντασι πόλη, ήρθε κοντά μας και ζήτησε να βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος. Όταν μου εξήγησε τα σχετικά με τον τόπο της καταγωγής του, τον ρώτησα αν γνώριζε κάτι σχετικό με την απορία που είχα. Ο νέος με βουρκωμένα μάτια άφησε τον λογισμό του ελεύθερο και μου διηγήθηκε τα εξής θαυμαστά.

«Όταν το 1968, με νόμο του Αλβανικού κράτους, απαγορεύθηκε κάθε θρησκευτική εκδήλωση, ήρθε διαταγή από τα Τίρανα να γκρεμισθούν οι Εκκλησίες και να εξαφανισθούν οι Σταυροί από τους Χριστιανικούς τάφους.

Ο τότε αστυνομικός διοικητής του Φίερι πήρε μαζί του το αρμόδιο συνεργείο και πήγαν στο Μοναστήρι προκειμένου να το εξαφανίσουν. Γνωρίζοντας μάλιστα την ευλάβεια των Ελλήνων προς τον άγιο Κοσμά, έδωσε εντολή να ξεκινήσει το έργο της κατεδαφίσεως από τον τάφο του αγίου.

Όταν όμως οι εργάτες έδωσαν το πρώτο κτύπημα στο ιερό μνημείο τότε μια δυνατή βουή έσπασε την ησυχία του χώρου και μια μεγάλη λάμψη σαν φωτιά ξεπήδησε μέσα από τον τάφο του πατρό-Κοσμά.

Έντρομοι οι παριστάμενοι ετράπησαν σε φυγή και δεν επανήλθαν παρά τις απειλές των Τιράνων και την «καθησυχαστική » δήλωση του καθεστώτος πως δήθεν, εξερράγη ξεχασμένη από τον Β ́παγκόσμιο πόλεμο βόμβα!»

Έτσι δεν βεβηλώθηκε ο τάφος του αγίου Κοσμά, όπως και τα χαριτόβρυτα Λειψάνά του, που παρέμειναν εκεί βάλσαμο στις πληγές των Χριστιανών και ελπίδα…

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ” του Ι. Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Ν. Φιλαδέλφειας, τον Σεπτέμβριο του 1993

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου