Το Ρωμαίικο > Κοινοτισμός > Γιατί και πώς εμβολιάζονται τα λαχανικά / Φώτης Μπλέτσος

Γιατί και πώς εμβολιάζονται τα λαχανικά / Φώτης Μπλέτσος

Πολλοί παραγωγοί και σχεδόν όλοι οι ερασιτέχνες που είναι αναγκασμένοι να καλλιεργούν με λαχανικά το ίδιο έδαφος για πολλά χρόνια, ενώ καταβάλλουν πολύ προσωπική εργασία δεν παίρνουν παραγωγή. Αυτό γίνεται γιατί τα εδάφη τους μολύνθηκαν με τα εδαφογενή παθογόνα (βερτισίλιο, φουζάριο, βακτήρια) και νηματώδεις με συνέπεια τα φυτά τους (φύλλωμα ή ριζικό σύστημα) να προσβάλλονται στο στάδιο της ανάπτυξης και να μην προλάβουν να δώσουν παραγωγή.

Τη δυσκολία αυτή μπορεί να την ξεπεράσουν μόνο με την καλλιέργεια εμβολιασμένων σπορόφυτων.

Μπορούν οι παραγωγοί να εμβολιάσουν μόνοι τους τα λαχανικά τους;

Όλοι οι παραγωγοί μπορούν να εμβολιάσουν μόνοι τους τα λαχανικά. Χρειάζονται μόνο το μεράκι, σπόρους (υποκειμένου και εμβολίου) και απλά εργαλεία εμβολιασμού. Δηλαδή χρειάζονται ειδικά μαχαίρια για να κόψουν τα σπορόφυτα και ειδικά μανταλάκια για να συγκρατούν σε επαφή τις κομμένες επιφάνειες μέχρι να γίνει πλήρης συγκόλληση του υποκειμένου με το εμβόλιο.

Οφέλη από την καλλιέργεια εμβολιασμένων λαχανικών

Ο εμβολιασμός των λαχανικών είναι μια πρακτική ‘φιλική’ προς το περιβάλλον για την παραγωγή λαχανικών χωρίς επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών υπολείμματα φυτοφαρμάκων, για τα οποία παρατηρείται αυξημένη ζήτηση.

Η καλλιέργειά τους είναι ευκολότερη και πιο προσοδοφόρα από την καλλιέργεια των αυτόρριζων σπορόφυτων γιατί:

α) δεν προσβάλλονται από τις εδαφογενείς ασθένειες και δίνουν πρωιμότερη και υψηλότερη παραγωγή

β) είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορούν να καλλιεργηθούν για παραγωγή εκτός εποχής

γ) έχουν μικρότερες ανάγκες σε εισροές (λιπάσματα, νερό, φυτοφάρμακα, κ.λπ.), γιατί τα υποκείμενα έχουν πλούσιο ριζικό σύστημα

δ) καθιστούν συμφέρουσα την καλλιέργεια επιθυμητών ποικιλιών που είναι ευπαθείς στις ασθένειες και σε άλλες φυσιολογικές ανωμαλίες

ε) δεν χρειάζονται μακρές περιόδους αμειψισποράς και

στ)  καθιστούν ανταγωνιστική την παραγωγή λαχανικών στη βιολογική γεωργία και μειώνουν τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την προστασία τους.

Σε εμπορική κλίμακα εμβολιάζονται και καλλιεργούνται η καρπουζιά, η αγγουριά, η πεπονιά, η τομάτα, η μελιτζάνα και η πιπεριά σε ποσοστό 90, 30, 20, 20, 15 και 10%, αντίστοιχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος