Πώς ετοιμάζουμε το σπορείο μας.

Πάμε να δούμε τι υλικά θα χρειαστούμε.

Κομπόστ / χώμα/κοπριά

Σπόρους καλούς (ντόπιους, παραδοσιακούς, ποικιλίες)

Ρολά από χαρτί υγείας (το χαρτόνι που μένει)

Κασέλες από φελιζόλ ή πλαστικά/ξύλινα καφάσια

Αδιάβροχες ετικέτες

Τζάμι ή πλαστικό

Για να ξεκινήσουμε τις καλλιέργειες μας μέσα στην άνοιξη ανάλογα με το είδος των φυτών που επιλέγουμε, ετοιμάζουμε 1-2 μήνες πριν το σπορείο. Αν θέλουμε για παράδειγμα να φυτέψουμε τα σπορόφυτά μας μέσα στον Απρίλιο, πρέπει τον Φεβρουάριο να φτιάξουμε το σπορείο.

Η πρώιμη φύτευση βοηθά στο να έχουμε πρώιμη παραγωγή, λιγότερα ποτίσματα, και μικρότερη έκθεση στους πολύ ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά το φθινόπωρο, θα πρέπει να μεταφυτέψουμε τα σπορόφυτα Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όποτε θα πρέπει να ετοιμάσουμε το σπορείο μας, Ιούλιο-Αύγουστο.

Eξασφαλίζουμε αρχικά ότι τα κυπελλάκια φυτωρίου ή τα ποτηράκια που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν τρύπα αποστράγγισης στη βάση τους για να φεύγει το νερό. Γεμίζουμε προσεκτικά τα κυπελλάκια φυτωρίου με φυτόχωμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος 3-4 εκατοστών.

Ποτίζουμε το χώμα ώστε να μουσκέψει ελαφρά χωρίς να πλημμυρίσει από νερό, τοποθετούμε 1-2 σπόρους σε κάθε θέση, και τους σκεπάζουμε με νέα στρώση φυτοχώματος, πάχους περίπου 0,5-1 εκατοστό. Ξαναποτίζουμε ελαφρά με ένα ποτιστήρι που εξασφαλίζει ψιλή διασπορά του νερού και δεν παρασύρει το χώμα που καλύπτει το σπόρο.

Το σπορείο χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 20°C και υψηλή σχετική υγρασία για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι. Αφού φυτρώσουν οι σπόροι, φροντίζουμε τα νεαρά σπορόφυτα να έχουν έκθεση στον ήλιο.

Tip: Κατά τη φύτευση του σπορείου, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι κάποιοι σπόροι κηπευτικών φυτρώνουν πιο γρήγορα από κάποιους άλλους. Για παράδειγμα, στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες κηπευτικών, ο σπόρος της ντομάτας ή της πιπεριάς φυτρώνει αργότερα από τον σπόρο του κολοκυθιού και του αγγουριού.

Ετικέτες:

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου