Ένα ποτήρι αθάνατο νερό

Ένας  άνθρωπος άσωτος σαν τον άσωτο  του Ευαγγελίου, ξέρετε τι σημαίνει; Καταλαβαίνετε την αφροσύνη του;

Ένας άνθρωπος προικισμένος με χαρίσματα ψυχικά και σωματικά που θα μπορούσε μια μέρα να υπηρετήσει την κοινωνία σαν κυβερνήτης, στρατιωτικός ή πολιτικός, σαν δάσκαλος ή λαμπρός ιεράρχης, σεβαστός και καλός ιερέας ή σαν ένας οικογενειάρχης, που θα μεγάλωνε καλά παιδιά, που θα ήταν ένα φως στον κόσμο, αυτός κατέφαγε και σπατάλησε τα χαρίσματά του, την πνευματική του περιουσία.

Ακολουθείστε με και θα τον βρούμε. Βλέπετε αυτόν τον ναρκομανή που τρέμει ολόκληρος; Ας κατεβούμε σ’ αυτά τα υπόγεια. Τον βλέπετε να ουρλιάζει μεθυσμένος κι εκτός εαυτού ρεζιλεύοντας την εικόνα του Θεού;

Πιο πέρα, βλέπετε τις εξαθλιωμένες αυτές γυναίκες, που ο καθένας μπορεί να τις εκμεταλλευθεί ποικιλοτρόπως;

Ελάτε να μπούμε στα φρενοκομεία, στις νευρολογικές κλινικές, στις φυλακές.

Κι εκεί θα βρούμε τον άσωτο, αλλά και τα θύματά του, που μπορεί να είναι τα ίδια τα παιδιά του.

Βλέπετε στο μεγάλο αυτό κατάστημα, στον καναπέ της γωνίας; Ένα νέο παιδί ριγμένο, με απλανές βλέμμα; Έχει πάρει τη δόση του. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Κι αυτή την αλκοολική κοπέλα, που τρέμουν τα χέρια της;

Όλους αυτούς τους άσωτους τους περιμένει  ο Πατέρας στο κατώφλι του σπιτιού. Με την καινούρια φορεσιά, το δαχτυλίδι και τον μόσχο τον σιτευτό. Και προπάντων, με την ανοιχτή θερμή αγκαλιά Του. Περιμένει για τη λαμπρή γιορτή της επιστροφής τους. Περιμένει με το ποτήρι το αθάνατο νερό. Είναι τόσο απλό! «Το χέρι σου μόνο άπλωσε παιδί μου, και θα στο δώσω το ποτήρι της ζωής. Να το πιεις, να δροσιστούν τα σπλάχνα σου».

Έτι δε μακράν αυτού απέχοντος είδεν αυτόν ο πατήρ αυτού και ευσπλαχνίσθη και δραμών επέπεσεν επί τον τράχηλον αυτού και κατεφίλει αυτόν».

Κι  έπειτα; Έπειτα είπε:

– Φορέστε του  τα βασιλικά φορέματα, τα χαρίσματα του Παναγίου Πνεύματος, που κουρέλιασε. Περάστε του το βασιλικό δαχτυλίδι, τον αρραβώνα της αιώνιας ζωής. Σαντάλια στα πόδια του άφθαρτα βάλτε του, να μην κινδυνεύει από τα φίδια και τους σκορπιούς της αμαρτίας και να πατά άφοβα την κεφαλή του δράκοντα. Θα ζει του λοιπού θωρακισμένος με τη χάρη Μου και το κακό δεν θα έχει πια δικαίωμα να τον πειράξει. Ο άρχοντας του κακού ούτε ματιά δεν θα τολμά να του ρίξει, αφού θα έχει τη βασιλική σφραγίδα.

-Πάρε  παιδί μου αυτό το ποτήρι  με το αθάνατο νερό.

Ποιος δεν θα το δεχθεί;

*
Αγκάλας πατρικάς διανοίξαι μοι σπεύσον

Ασώτως  τον εμόν κατηνάλωσα βίον

Εις πλούτον αδαπάνητον, αφορών του ελέους Σου

Νυν πτωχεύουσαν μη υπερίδης καρδίαν,

Σοι γαρ Κύριε, εν κατανύξει  κραυγάζω:

Ήμαρτον σώσόν με.

Στην  εποχή μας

Σκορπίσαμε  την πατρική δωρεά

Και τώρα πεινάμε.

Αποδημήσαμε σε χώρες φθοράς

Και ξεχάσαμε από πού επιστρέφουν.

Φοβόμαστε να πλησιάσουμε

Τα  πατρικά Σου σπλάχνα,

Τη  σταυρωμένη αγκαλιά Σου.

Εκ  παντοίων αγαθών επτωχεύσαμε.

Διάσωσον!

    +π. Ε. Μπ.

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου