«Πρασίνισαν» τέσσερις στέγες με θυμάρι, λεβάντα και ρίγανη σε Συκιές, Νεάπολη και Άγιο Παύλο

11.500 αρωματικά φυτά, θυμάρι, λεβάντα, δυόσμος, μέντα σε συνολική έκταση 930 τετραγωνικών μέτρων… Όχι δεν πρόκειται για κάποιο καταπράσινο λιβάδι στην εξοχή, αλλά για τις… ταράτσες τεσσάρων κτηρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του Δήμου Νεάπολης – Συκεών.

Η δημιουργία των λεγόμενων πράσινων δωμάτων κόστισε συνολικά 262.000 ευρώ, με το ποσό να καλύπτεται από το ΕΣΠΑ και αφορά τις ταράτσες τεσσάρων δημοτικών κτηρίων.

Πρόκειται για το Πολιτιστικό Κέντρο της οδού Κομνηνών στις Συκιές, για το κτήριο όπου στεγάζονται οι Τεχνικές Υπηρεσίες στις Συκιές, το κτήριο του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης επί της οδού Ελ. Βενιζέλου και το κτήριο Κοινωνικών Υπηρεσιών Ευαγγελίστριας στον Άγιο Παύλο.

“Το έργο στο σύνολό του ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, στα τέλη Ιουλίου. Σήμερα είναι έτοιμες οι ταράτσες στα κτήρια των Τεχνικών Υπηρεσιών, του Ωδείου και του Πολιτιστικού Οργανισμού και ολοκληρώνεται αυτό στον Άγιο Παύλο”, τονίζει μιλώντας στο TheOpinion ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Στέλιος Γκατζές.

Μικροκλίμα

Στο εξωτερικό, το… πρασίνισμα δομημένων επιφανειών είναι αρκετά σύνηθες και σε ιδιωτικά κτήρια και επιχειρήσεις, όπως πχ σε  στέγες υπόγειων parking. Είναι, στην πράξη, ένας τρόπος να αποκτήσουν περισσότερο πράσινο οι πόλεις, να ομορφύνουν τα γκρίζα κτήρια, να αναβαθμιστεί το μικροκλίμα, να δημιουργηθούν εικόνες διαφορετικές στην καθημερινότητα των κατοίκων.

“Η αλήθεια είναι πως ήδη το έργο έχει… αλλάξει την καθημερινότητά μας. Το γραφείο μου στεγάζεται στο κτήριο των Τεχνικών Υπηρεσιών και ήδη ανεβαίνω να δω μια άλλη εικόνα στην ταράτσα, για λίγα λεπτά και να ξαναγυρίσω στη δουλειά. Αφήστε που ήδη κάνουμε πλάκα με τους γείτονες που ήδη ζητούν ρίγανη για το φαγητό που κάνουν ή δυόσμο. Είναι ένα έργο διαφορετικό, ένα έργο απλό σε σύγκριση με άλλα, που ωστόσο είναι ικανό να αλλάξει την εικόνα τόσο της γειτονιάς, όσο και των ενοίκων – εργαζομένων σε ένα κτήριο”, περιγράφει ο κ. Γκατζές.

Προηγήθηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες από άποψη στατικότητας και μόνωσης των κτηρίων, ενώ έγιναν και όλες εκείνες οι απαραίτητες φυτοτεχνικές μελέτες για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αρωματικών αυτών φυτών που επιλέχτηκε να φυτευτούν στις ταράτσες των κτηρίων.

“Ένας από τους άξονες που έχουμε βάλει ως Δήμος είναι να αυξήσουμε το πράσινο όσο το δυνατόν περισσότερο με διάφορες δράσεις. Καλούμε τον κόσμο, μέσα από διάφορες δραστηριότητες να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, όπως για παράδειγμα και μέσα από τον διαγωνισμό για πιο πράσινο μπαλκόνι ή κήπο. Από αυτή την προσπάθεια, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο ίδιος ο Δήμος και για τον λόγο αυτό θελήσαμε να πρασινίσουμε και ταράτσες δημοτικών κτηρίων. Μια προσπάθεια που σήμερα πια έγινε πράξη, έγινε εικόνα”, προσθέτει ο κ. Γκατζές.

«Πρασίνισαν» τέσσερις στέγες με θυμάρι, λεβάντα και ρίγανη σε Συκιές, Νεάπολη και Άγιο Παύλο (ΦΩΤΟ)

 

 

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου