Προοπτικές πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του λαού της υπαίθρου

Παπαδόπουλος Θεόφιλος, Δάσκαλος /

    Ξεκινώντας από το αποδεκτό σε όλους συμπέρασμα ότι, εγγύηση εξέλιξης μιας κοινωνίας αποτελεί ο μορφωμένος άνθρωπος, οδηγούμαστε στη σκέψη με το ερώτημα: Ο σημερινός Έλληνας, και ιδιαίτερα της υπαίθρου, στον οποίο θα αναφερθούμε, ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή;

Θεωρώντας το ανθρώπινο δυναμικό που απέμεινε στην ύπαιθρο, σαν το πλέον ικανό να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια αναγέννησης του τόπου, επιτακτική προβάλλει η ανάγκη γενικής κινητοποίησης για την πνευματική και πολιτιστική του εξέλιξη!

Άλλωστε είπαμε πως μόνο ο πνευματικά καλλιεργημένος άνθρωπος είναι σε θέση να προσφέρει μεγαλύτερη υπηρεσία από τον αμόρφωτο.

Επιβάλλεται λοιπόν, για λόγους άμεσης ανάγκης, να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια.

Βασικά, κρίνω αναγκαία την ίδρυση Πνευματικών Εστιών σε όλες τις Κοινότητες και τους Συνοικισμούς (ή όπως αλλιώς ονομάζονται σήμερα).

Νομίζω πως μια μικρή μετατόπιση του Κράτους από τον αθλητισμό προς την ίδρυση των παραπάνω Εστιών θα ήταν η πιο σωστή και η πιο ουσιαστική μακροχρόνια επένδυση.

Αξίζει εδώ να κατατεθούν λίγες μόνο σκέψεις για το έργο που θα επιτελείται στις Πνευματικές αυτές Εστίες.

Μόνη ή κύρια απασχόληση του αγρότη, τις ελεύθερες ώρες του, είναι το καφενείο, όπου επιδίδεται κυρίως στην χαρτοπαιξία και στα τυχερά παιχνίδια. Η Ελλάδα τις απογευματινές ώρες της εβδομάδας και ιδίως τις Κυριακές είναι μια απέραντη καφενούπολη. Όλος αυτός ο κόσμος, όλες αυτές τις ώρες, αποδίδει έργο ικανό να συντελέσει στην Εθνική προκοπή;

Πώς λοιπόν θα αποδιώξουμε σιγά σιγά και σταθερά όλον αυτόν τον κόσμο; Η απάντηση είναι: Δημιουργώντας κίνητρα-ερεθίσματα. Και ποια είναι αυτά; Είναι το καλό βιβλίο, το θέατρο, ο κινηματογράφος, οι στοχευμένες διαλέξεις κ.α. Όλα αυτά θα τα βρίσκει στο κέντρο του χωριού του, στην Πνευματική Εστία.

Θεωρώντας το καλό βιβλίο σαν το κατ’ εξοχήν μέσο με το οποίο ο σημερινός άνθρωπος σημείωσε αλματώδη-ονειρώδη εξέλιξη, θα ήταν ανόητο να υποτιμάται η αξία του, και να μην επιδιωχθεί η αξιοποίησή του, και από τους ανθρώπους της υπαίθρου.

Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς τους νέους της πατρίδας μας να σπαταλούν τον καιρό τους στα γήπεδα και στα καφενεία, ενώ θα ήταν περισσότερο ευχάριστο και απείρως ευεργετικότερο αν, καθισμένα μέσα στον χώρο της Πνευματικής Εστίας, παρακολουθούσαν ένα ευχάριστο θέαμα ή μελετούσαν ένα ενδιαφέρον θέμα.

Σε αυτές τις αίθουσες θα παίζονται επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις, καθώς και κινηματογραφικές προβολές, δίνοντας την ευκαιρία στους αγρότες μας να γευτούν το θέατρο και τον κινηματογράφο στον τόπο τους, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν στην πόλη.

Ακόμη, κάθε Πνευματική Εστία μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια επιμόρφωσης των ενηλίκων στις Τέχνες, στους Η/Υ, στις Ξένες Γλώσσες, αλλά και βαθύτερα, στην επαφή με την Παράδοσή μας, τη Γλώσσα μας, τον Πολιτισμό μας.

Στη σημερινή Ελλάδα, το πεδίο του πολιτισμού με το οποίο σχετίζονται οι προαναφερθείσες Πνευματικές Εστίες, μπορεί να αποτελέσει ένα τελευταίο ανάχωμα στη διατήρηση της ταυτότητάς μας και της ίδιας μας της υπόστασης ως έθνος.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, οι μικρότητες, οι τοπικισμοί, η μισσαλοδοξία, η στενότητα αντίληψης, ο εύκολος πλουτισμός, η αρπαγή, η καλλιέργεια της βίας και της απάτης, μόνο με τη σπουδή είναι δυνατό να εκλείψουν, και τη θέση τους να καταλάβουν η αλήθεια, η αγάπη, η φιλανθρωπία, η ευσέβεια και όλες γενικά οι αρετές οι οποίες κοσμούν έναν αληθινά μορφωμένο άνθρωπο.

Ας αναλογισθούμε, μια τέτοια δαπάνη, για ένα τέτοιο έργο, τι σημαντικές ωφέλειες θα επιφέρει για την προαγωγή της κοινωνίας μας και πόσα «υπνώττοντα» φωτεινά πνεύματα θα ανακαλύψουν τις ικανότητες και αρετές τους, και θα θελήσουν φυσικά να ωφελήσουν με την προσφορά τους το Έθνος.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος