Προζύμι με βασιλικό του Τιμίου Σταυρού για Πρόσφορο ή ψωμί ή τραχανά.

Στις  14 Σεπτεμβρίου οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί εορτάζουμε την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Ευκαιρία λοιπόν να σας θυμίσω ότι την ημέρα αυτή, (αλλά και την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών, δηλαδή της Σταυροπροσκυνήσεως) μπορούμε να ξεκινήσουμε διαδικασία για να «πιάσουμε» προζύμι το οποίο μπορούμε να έχουμε ολόκληρο τον χρόνο, για παρασκευή Πρόσφορου (λειτουργιάς) κατά κύριο λόγο, αλλά και σπιτικό ψωμί ή τραχανά.

Διαδικασία

Μετά τη θεία λειτουργία, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, παίρνουμε μερικά κλωναράκια βασιλικό, που μας δίνει με τα χέρια του ο ιερέας.

Στο σπίτι μας πλέον σε ένα πλαστικό δοχείο με καπάκι , ρίχνουμε μέσα ένα ποτήρι κοσκινισμένο αλεύρι(λευκό ή κατά προτίμηση κίτρινο που χρησιμοποιείται για τις λειτουργιές σε μεγαλύτερη αναλογία από το λευκό, αν και μερικοί χρησιμοποιούν μόνο κίτρινο) ΟΧΙ ολικής, ΟΧΙ ζέας, ΟΧΙ καλαμποκιού.

Μετά ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, (ΟΧΙ καυτό) στο αλεύρι και ανακατεύουμε ώστε να έχουμε έναν αραιό χυλό. Αν μας ξεφύγει το νερό, συμπληρώνουμε ακόμη λιγάκι αλεύρι.

Στη συνέχεια ψάλλοντας ή διαβάζοντας το απολυτίκιο του Τιμίου Σταυρού,

«Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα»,

τοποθετούμε πάνω στον χυλό, σε σχήμα ΣΤΑΥΡΟΥ, δύο κλωναράκια από τον βασιλικό που φέραμε από την εκκλησία.

Κλείνουμε με το καπάκι στεγανά και αφού το σκεπάσουμε με μια κουβέρτα το αφήνουμε ακίνητο μέχρι την επομένη ημέρα.

Την δεύτερη ημέρα, βγάζουμε τα κλωναράκια του βασιλικού, ρίχνουμε μέσα άλλο ένα ποτήρι κοσκινισμένο αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό, ανακατεύουμε για να έχουμε και πάλι έναν αραιό χυλό και επανατοποθετούμε στην επιφάνεια τα δύο κλωναράκια του βασιλικού σε σχήμα Σταυρού επίσης. Κλείνουμε το καπάκι, σκεπάζουμε και το αφήνουμε για άλλη μία ημέρα.

Την Τρίτη ημέρα επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τη δεύτερη ημέρα.

Τέταρτη ημέρα, αφαιρούμε τα κλωναράκια του βασιλικού το πρωί και το προζύμι μας είναι έτοιμο.

Όταν το χρησιμοποιήσουμε για πρόσφορο και αφού το ζυμώσουμε με το ανάλογο αλεύρι, πριν το ψήσουμε, κρατάμε λίγη ποσότητα που θα αποτελεί το προζύμι μας για την επόμενη φορά.

Μπορούμε να το συντηρούμε μέχρι μια εβδομάδα σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο ή δύο μήνες στην κατάψυξη.

Αυτό το προζύμι που θα χρησιμοποιούμε τις επόμενες φορές (εκτός της αρχικής), αφού το βγάλουμε από το ψυγείο κάνουμε το λεγόμενο «ανάπιασμα», δηλαδή από το βράδυ, ρίχνουμε αλεύρι,  ζεστό νερό  και ανακατεύουμε, για να είναι έτοιμο την επομένη το πρωί.

Αν για οποιονδήποτε λόγο αυτό που έχουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη ΔΕΝ  το χρησιμοποιήσουμε στο χρονικό όριο της εβδομάδας ή των δύο μηνών, αφού το ξεπαγώσουμε, το ανανεώνουμε ρίχνοντας μέσα, λίγο αλεύρι και λίγο ζεστό νερό αφήνοντάς το εκτός ψυγείου για άλλες 24 ώρες και μετά ή το χρησιμοποιούμε ή το αποθηκεύουμε.

Μερικές ακόμη πληροφορίες.

Αν έχουμε σκοπό να φτιάξουμε ψωμί με αλεύρι ζέας ή ολικής ή και με συμπλήρωμα καλαμποκιού, κρατάμε προζύμι πριν το αναμείξουμε ολόκληρο με τα άλευρα, επειδή για πρόσφορα χρησιμοποιούμε μόνο λευκό και κίτρινο αλεύρι .

Ακόμη μια πληροφορία.

Εάν έχετε δοκιμάσει και σας  αρέσει το ψωμί με αλεύρι ζέας, αφού φτιάξετε το προζύμι, παίρνετε λίγη ποσότητα και το ανανεώνετε μόνο με αλεύρι ζέας , για 2-3 μέρες και έτσι έχετε ξεχωριστά προζύμι για ψωμί ζέας.

Καλή επιτυχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος