Σοκαριστικό! Τα παιχνίδια στην υπηρεσία της νέας εποχής! / Παναγιώτα Κεμανετζή

Η πρώτη κούκλα transgender σύντομα θα είναι διαθέσιμη σε ολόκληρο τον κόσμο…

Το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως κορυφαίο στην αναπτυξιακή νευροεπιστήμη. Η Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ κατατάσσεται μεταξύ των 3 καλυτέρων πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου για έρευνες στους τομείς της ψυχολογίας, της ψυχιατρικής και της νευροεπιστήμης.

Η MATTEL Inc., η εταιρεία – κολοσσός της παγκόσμιας βιομηχανίας παιχνιδιών και κατασκευάστρια της κούκλας Barbie, ανέθεσε μια μελέτη στους νευροεπιστήμονες του Κάρντιφ, με επικεφαλής την Dr Sarah Gerson. Tα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν το 2020 στο Frontiers in human neuroscience.

Η μελέτη αφορούσε τα οφέλη του παιχνιδιού των Barbie σε παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών.

Τα συμπεράσματα ήταν εντυπωσιακά:

Το παιχνίδι με τις κούκλες ενεργοποιούσε εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου που βοηθούσαν τα παιδιά να αναπτύξουν ορισμένες δεξιότητες επεξεργασίας κοινωνικών πληροφοριών, όπως η ενσυναίσθηση. Η ενσυναίσθηση είναι σημαντική γιατί τα παιδιά μέσω αυτής κατανοούν τις απόψεις άλλων ανθρώπων και μαθαίνουν να είναι καλύτεροι μελλοντικοί συνεργάτες, ηγέτες και γονείς. Επιπλέον, αναπτύσσουν επιτυχημένες σχέσεις και δεξιότητες διαχείρισης των συγκρούσεων, ενώ αποκτούν σθένος και αντοχή που βοηθά την ικανότητά τους να ξεπερνούν γρήγορα τις αντιξοότητες.

Με τα δεδομένα της μελέτης αυτής η εταιρεία πήγε ένα βήμα παρακάτω και, εκμεταλλευόμενη προφανώς τα αποτελέσματα της πολυετούς αυτής έρευνας, αποφάσισε να διδάξει, από την τρυφερή προσχολική ηλικία των 4 ετών και άνω, την ανοχή (ενσυναίσθηση) στη διαφορετικότητα. Έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει την πρώτη κούκλα Barbie transgender με τη μορφή μιας ήδη γνωστής στο τηλεοπτικό κοινό φυσιογνωμίας που ακούει στο όνομα Laverne Fox.

Οι στόχοι της MATTEL
Η εταιρεία αναφέρει ότι η νέα κούκλα Barbie trans είναι μέρος της δέσμευσης (απέναντι σε ποιον άραγε;) να τονίσει τη διαφορετικότητα, μεταξύ άλλων, και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζει την παράδοσή της στην αγορά τον τρέχοντα μήνα Ιούνιο, ο οποίος ορίστηκε ως PRIDE MONTH. Ο στόχος του εν λόγω προγραμματισμού είναι η προσπάθεια της εταιρείας να ενισχύσει την εικόνα των τρανς σε μια εποχή που τα μέλη της πολύχρωμης κοινότητας, ειδικά όσα ανήκουν στη μαύρη φυλή, δέχονται ρατσιστική επίθεση από το κοινωνικό σύνολο.

Τέλος, η MATTEL θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη δωρεά στη μη κερδοσκοπική οργάνωση TransFamilySos, η οποία στοχεύει στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας πιο δεκτικής στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Παρατηρώντας μακρόθεν τα γεγονότα:
Αποτυπώνεται, τόσο στο ενημερωτικό της MATTEL όσο και στην καθημερινότητα, μια αγωνιώδης και κοπιώδης προσπάθεια να ενσωματωθούν τα μέλη της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ στον κοινωνικό ιστό και να γίνουν αποδεκτά από τον υπόλοιπο πληθυσμό, χωρίς κατακρίσεις και διαχωρισμούς.

Στρατολογούνται τα ΜΜΕ, τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας, ο καλλιτεχνικός χώρος, η εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), οι εταιρείες παιχνιδιών, όμως η ιδέα της αποδοχής των ΛΟΑΤΚΙ φαντάζει ουτοπία και στην πραγματικότητα τερματίζει στις τελευταίες θέσεις κατάκοπη. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο ετών.

Οι άνθρωποι συνεχίζουν να προτιμούν την παράδοση, κατά την οποία το κάθε φύλο κρατά το ρόλο που του όρισε το κοινωνικό του περιβάλλον. Όλα τα στοιχήματα για την αποδοχή της συγκεκριμένης διαφορετικότητας, ενώ ξεκινούν ως φαβορί (Gay prides, Drag Queens, εκστρατείες των ΜΜΕ κοκ), στο τέλος καταλήγουν σε αποτελέσματα μη αναμενόμενα. Η κοινωνία συνεχίζει να αντιδρά, παρόλη την προσπάθεια των επίσημων φορέων.

Επίσημος φορέας, βέβαια, είναι και η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία τοποθετείται ξεκάθαρα πάνω στο φλέγον ζήτημα, με σχετικές παραπομπές από την Αγία Γραφή. Ωστόσο, δεν είναι η Ορθοδοξία εκείνη που επηρεάζει τον γενικό πληθυσμό απέναντι στην «χαρούμενη» κοινότητα. Και μπορεί να το συμπεράνει κανείς εύκολα αν κρίνει από τις χαμηλές σχετικά προσελεύσεις στους Ιερούς Ναούς και από την επίθεση που δέχεται κατά καιρούς η Εκκλησία (όπως βανδαλισμοί, σφράγισμα των Ναών τον καιρό της πανδημίας -την ώρα που τα τζαμιά και τα καζίνο λειτουργούσαν κανονικά- απαγόρευση λιτανειών των εικόνων για τον ίδιο λόγο -αλλά ελεύθερη περιφορά της μαριονέτας κτλ).

Επομένως, τι συμβαίνει; Γιατί είναι τόσο δύσκολη η αποδοχή τελικά; Μπορεί με τη στρατολόγηση κάθε πιθανού και απίθανου μέσου να εξαλειφθεί έτσι απλά ο γενετικός κώδικας των ανθρώπων με τις φυλετικές πληροφορίες αιώνων; Δύναται να αναγνωριστεί και να γίνει ευρέως αποδεκτή αυτή η ομολογουμένως ιδιαίτερη εναλλαγή και επινόηση νέων ρόλων φύλου στο κατώφλι της Νέας Εποχής;

Δεν ακούγεται καθόλου απλό. Και μάλλον δεν θα είναι.

katanixi.gr

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου