Σπόρος ο Πατριωτικός

Η αξία των σπόρων για την επιβίωση των ανθρώπων, γνωστή από τα προϊστορικά χρόνια!!! Η διατροφική τους αξία τεράστια!!! Η οικονομική τους αξία, σε κάποιες εποχές, ισόβαρη του χρυσού!!! Το μέλλον τους όμως αβέβαιο!!!

Οι σπόροι πια είναι σε μεγάλο μέρος ελεγχόμενοι, μεταλλαγμένοι, στείροι, μιας χρήσεως, όπως και πολλά πράγματα στη σύγχρονη εποχή που ζούμε. Ίσως να είμαστε από τις τελευταίες γενιές που οι σπόροι που καταναλώνουμε να είναι φυσικοί, δημιουργήματα της φύσης και όχι γενετικά πειράματα ή ιδιωτικές πατέντες μεγάλων εταιριών.

Οι δύσκολες εποχές που εκτυλίσσονται για όλη την ανθρωπότητα, με το κλείσιμο συνόρων, περιορισμό ή απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών, σε περιόδους κρίσεων, αναδεικνύουν πόσο σημαντικό πρόβλημα θα είναι η πρωτογενής παραγωγή αγαθών, για ένα κράτος, που βασίζεται στις εισαγωγές σπόρων, τόσο σε μαζική παραγωγή, αλλά και για μικρή κλίμακα, σε κάποιο κτήμα ή Μπαχτσέ.

Ο κορονοϊός δείχνει σιγά-σιγά να καταστέλλεται…. Τα οικονομικά παγκόσμια προβλήματά που δημιουργεί δεν φαίνονται καθαρά ακόμα. Η παγκόσμια οικονομία είναι περίπου ασυμπτωματική!!! Έχει μολυνθεί αλλά δεν ξέρουμε αν θα έχει ένα μικρό βηχαλάκι ή θα χρειαστεί να μπει στην εντατική για να μην πάθει κάποιο μεγάλο κραχ….. Επιπλέον και κάποιες χώρες της νότιας Ευρώπης μέσα σ’ αυτές και η Ελλάδα μας, έχουν από το 2009, οικονομικά υποκείμενα νοσήματα και επιπλέον οικονομικά εμφράγματα τριών-τεσσάρων μνημονίων.

Οι ειδικοί ψελλίζουν ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για την οικονομία και ψάχνουν τρόπους να μην υπάρξουν νέες απολύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων… Συνεχίζεται…. Το μέλλον φαίνεται αβέβαιο, αχαρτογράφητο, δυσοίωνο. Σε τέτοιους καιρούς η οικιακή οικονομία βγαίνει από το περιθώριο και γίνεται η βάση στήριξης των φτωχών κοινωνιών και χρεοκοπημένων κρατών. Αλλά και αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, όταν δεν υπάρχουν οι πρώτες ύλες και οι υποδομές για να εκκινήσει η παραγωγή.

Στην Ελλάδα μας τα περισσότερα τρόφιμα είναι εισαγόμενα. Ο αγρότης όταν πάρει παραγωγή δεν κρατάει σπόρο για του χρόνου. Δεν έχει στο σπίτι του ούτε μία χούφτα σιτάρι!!! Αν δεν του στείλουν από το εξωτερικό, το υβρίδιο καλαμποκιού δεν έχει τι να σπείρει. Αλλά και να κρατήσει καλαμπόκι το πιθανότερο είναι να πάρει εξαιρετικά μικρή παραγωγή για 1-2 χρόνια και μετά τίποτα. Πάει ο σπόρος! Ήταν υβρίδιο.! Κάτι ανάλογο γίνεται και με τα λαχανικά. Τα περισσότερα είναι υβρίδια…. Και να κρατήσεις σπόρους δεν παίρνεις τίποτα… Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προμηθευτούμε σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες. Αυτοί είναι φυσικοί και μπορούμε να τους σπείρουμε και του χρόνου. Βγάζουν νοστιμότατους καρπούς, και σε κάποιες περιπτώσεις είναι καταλληλότεροι για ερασιτέχνες γιατί είναι πιο ανθεκτικοί στις ασθένειες. Μπορούν να φυτευτούν σε έναν μικρό Μπαχτσέ ή παρτέρι, ή και στο μπαλκόνι μας.

Πού μπορούμε να βρούμε ποικιλίες παραδοσιακών σπόρων; Πού μπορούμε να βρούμε παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων; Το καλύτερο είναι να πάρουμε σπόρους από κάποιον που κρατάει τους δικούς του σπόρους. Να σας δώσει όμως πρόσφατους και όχι παλιούς και άχρηστους. Ο άλλος τρόπος είναι να αγοράσουμε πιστοποιημένες παραδοσιακές ποικιλίες από κάποιο κατάστημα σπόρων. Υπάρχουν και διάφοροι σύλλογοι που προσφέρουν σπόρους, όμως η αξιοπιστία τους πρέπει να τεστάρεται. Αποφύγετε σπόρους που δεν παράγονται και δεν πιστοποιούνται από τους ίδιους. Αποφύγετε σπόρους από συλλόγους που παίρνουν και μοιράζουν σπόρους από τον οποιοδήποτε που τους στέλνει, γιατί μπορούν κακοπροαίρετα να μολύνουν τους σπόρους με υβρίδια. Πάρτε σπόρους από συλλόγους που παράγουν οι ίδιοι. Στην περιοχή των Γιαννιτσών υπάρχει ένα κατάστημα που μπορεί να αγοράσει κάποιος πιστοποιημένους σπόρους και μάλιστα σε ποσότητα και λαϊκές τιμές.

Οι φίλοι μου και εγώ έχουμε πάρει σπόρους από αυτόν. Με 1 ευρώ 100-150 σπόρους ντομάτας π.χ. Ο υπάλληλος γεωπόνος λέγεται Κώστας(2382027324, 6982889457). Ρωτήστε τον για οδηγίες σποράς. Τα στέλνει και με κούριερ..

Καλές παραγωγές…

Ο ‘αγρότης’

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου