Στον θολό κόσμο των νέων / Νεότητα

Το άρθρο που ακολουθεί θα μείνει δίχως συμπέρασμα. Και αυτό, επειδή θα επιχειρήσει να καταγράψει με τρόπο ειλικρινή και ρεαλιστικό τη σκέψη των νέων στη σύγχρονη εποχή.

Δίχως αρχή, μέση και τέλος, οι απόψεις μας μεταβάλλονται διαρκώς ακολουθώντας τα αντίστοιχα συναισθήματα και ιδέες.

Βομβαρδισμένοι έτσι από πλήθος πληροφοριών αδυνατούμε να κατασταλλάξουμε σε μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση. Ταυτόχρονα, ίσως να ευθύνεται και ο χαρακτήρας μας, που λόγω ηλικίας λειτουργεί κυκλοθυμικά. Όπως και να έχει όμως, το βέβαιο είναι πως στην πλειοψηφία, οι νέοι σήμερα βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγχυση.

Πιο συγκεκριμένα, πολλές φορές αδυνατούμε να οριοθετήσουμε προσωπική άποψη εξαιτίας των αλληλοσυγκρουόμενων θέσεων που μεταδίδονται και αναμεταδίδονται.

Πρακτικά, σε καθημερινή βάση μπερδευόμαστε από τις εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους τοποθετήσεις όσον αφορά το οποιοδήποτε θέμα, από το πιο ΄΄ανούσιο΄΄, ΄΄τι ρούχα να φορέσω;΄΄, μέχρι το πιο σημαντικό, ΄΄τι κατεύθυνση να ακολουθήσω;΄΄.

Το να επιχειρεί κανείς τη χειραγώγησή μας σε δεδομένα στερεότυπα και συστήματα ενοχλεί. Αλλά και από την άλλη, η απόλυτη ισοπέδωση των πάντων γύρω μας φαντάζει ακόμη πιο επικίνδυνη και τρομακτική.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης που παρατηρείται στους νέους προφανώς πηγάζει από τις πολλαπλές και επαναλαμβανόμενες ματαιώσεις που φαίνεται να έχουν γίνει πλέον κανόνας στον κόσμο μας.

Ως άμεσο αποτέλεσμα όλων των παραπάνω προκύπτει η έντονη απογοήτευση που κυριαρχεί στη νεολαία σήμερα. Απογοήτευση δηλαδή από τους γονείς, επειδή δεν σου δείχνουν το σωστό, απογοήτευση από το σχολείο, επειδή δεν σου διδάσκει το ορθό, απογοήτευση μέχρι και από τον ίδιο σου τον εαυτό, που δεν μπορεί να το ανακαλύψει ή έστω να το αναγνωρίσει. Ενώ την ίδια στιγμή γίνεται λόγος από όλους για κριτική σκέψη. Γεγονός που προφανώς απαιτεί την ικανότητα να κρίνει κανείς, αλλά και να σκέφτεται ορθά.

Εάν όμως τελικά καταλήξουμε στο να αποδεχόμαστε μόνο όσα εντοπίζονται χειροπιαστά λόγω μόνιμης δυσπιστίας, τότε δεν υπάρχει χώρος ούτε καν για σκέψη, πόσο μάλλον κριτική.

 

Μαρία Γκιώση, Μαθήτρια Β΄Λυκείου(τότε…)

Μέλος της ομάδας Νέων, ΄΄Αγορά΄΄, Έδεσσα

 

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου