Η σύγχρονη «Κιβωτός του Δήμου»

Στην Αύρα Τρικάλων, τρία χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα σε μία κατάφυτη έκταση 300 στρεμμάτων εκτρέφονται από τον κ. Δημήτριο Δήμο (απόφοιτο της Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, γεωργό-οικονομολόγο) αυτόχθονες και σπάνιες φυλές αγροτικών ζώων, οι οποίες υφίστανται εδώ και 10.000 χρόνια στην Ελληνική ύπαιθρο με την ίδια ακριβώς μορφή. Συγκεκριμένα, η «κιβωτός του Δήμου» περιλαμβάνει:

α) 146 αγελάδες από τις 218 που έμειναν στην Χώρα και οι οποίες αποτελούν την Ελληνική στεπική φυλή (τύπος Κατερίνης). Αποδεικνύεται σήμερα από επιστήμονες ζωοτέχνες αποδεδειγμένο ότι διαβιούν στη Χώρα μας εδώ και 10.000 χρόνια και απεικονίζονται σ’ ό­λες τις αρχαίες αναπαραστάσεις εδώ και 3.500 χρόνια τουλάχιστον (χρυσά κύπελλα του Βαφειού Ποταμού, ταυροκαθάψια Κρήτης, Παναθήναια από τη Ζωφόρο του Παρθενώνα, κ.α.).

β) Ελληνικό μαύρο χοίρο (200 ζώα). Πρόκειται για τη μοναδική αμιγώς καθαρόαιμη φυλή της Χώρας, όπως αποδείχτηκε μετά από εξετάσεις του γενότυπου. Το γουρούνι αυτό που κατά την αρχαιότητα ήταν το σύμβολο της αφθονίας και προστατευόταν από τη θεά Δήμητρα διαιώνισε το είδος μας, διότι από αυτό ο άνθρωπος έπαιρνε ενέργεια τρώγοντας το λίπος του.

γ) Θεσσαλικά άλογα (45 ζώα), τα οποία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τα υπό εξαφάνιση ζώα αφού δεν ξεπερνούν τα 450 σε ολόκληρη τη χώρα. Τα άλογα αυτά ανήκουν στους μικρόσωμους ίππους. Το ύψος τους είναι περίπου 125-135 εκατοστά, το κλασσικό τους χρώμα είναι το γκρίζο, ενώ παρουσιάζουν ισχυρά άκρα και η ουρά και η χαίτη τους είναι αρκετά μακριές, και

δ) 19 ιππάρια (πόνυ) Σκύρου.

Κοινός παρανομαστής των πιο πάνω σπάνιων και αυτόχθονων φυλών ζώων είναι ότι διαβιούν σε συνθήκες εκτατικής εκτροφής (ελευθέρας βοσκής), έχουν δε προσαρμοστεί στις ειδικές συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος και αξιοποιούν κατά τον καλύτερο τρόπο τον φτωχό σε μάζα, αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, Ελληνικό βοσκότοπο, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ λιγότερες απαιτήσεις, παράλληλα όμως να προσφέρουν (λόγω της πλούσιας Ελληνικής χλωρίδας) προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Με λίγα λόγια, η παραγωγικότητά τους είναι ικανοποιητική, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Η ανωτέρω κτηνοτροφική εκμετάλλευση, η προσπάθεια προστασίας και διάσωσης των εν λόγω φυλών, η αντίσταση σε καθετί μαζικό, γρήγορο και εμπορικό που σχετίζεται με την παραγωγή και την διατροφή, η παραδοσιακή γνώση και η παραδοσιακή τεχνική στην παραγωγή, η μη εξάρτηση από τη σύγχρονη βιομηχανία κρέατος, η οποία είναι αλληλένδετη με τις πολυεθνικές της σόγιας, των φαρμάκων και του γενετικού υλικού, αλλά και η επιστροφή στην παράδοση επιβραβεύθηκε το 2002 από το παγκόσμιο κίνημα της «Slow Food» («Αργό Φαγητό»), καθώς το εν λόγω κίνημα απένειμε στον ιδιοκτήτη της φάρμας κ. Δημήτριο Δήμο δύο βραβεία για την συμβολή του στην διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας του πλανήτη.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ο υψίστης σημασίας σκοπός της ύπαρξης της «Κιβωτού», ο οποίος υπηρετεί τη διάσωση των αυτόχθονων και σπάνιων φυλών αγροτικών ζώων, διότι τα ζώα αυτά συνδέονται άμεσα η έμμεσα με την ιστορία, τη ζωή και τον πολιτισμό του τόπου μας, προσδίδοντας έτσι την συνέχεια του Ελληνικού λαού. Επίσης, οι σπάνιες και αυτόχθονες αυτές φυλές ζώων αποτελούν την ζωντανή μας πολιτιστική κληρονομιά και συμβάλλουν ουσιαστικά στην εκπαίδευση, την πολιτισμική ανάπτυξη και γενικά στην μεγαλύτερη καλλιέργεια των κατοίκων με βάση την πατρογονική, πνευματική και πολιτισμική παράδοση. Η προώθηση, τέλος, του εγχειρήματος διάσωσης και αξιοποίησης των σπάνιων αυτόχθονων και αρχέγονων αγροτικών ζώων πρέπει να τίθεται εκτός αμφισβήτησης για τους ανθρώπους, για τα ζώα, τη φύση, την έρευνα, τον πολιτισμό και την αειφόρο ανάπτυξη.

Από την «Κιβωτό του Δήμου» διατίθενται σε νοικοκυριά ζωοκομικά προϊόντα.

Θα χαρούμε να ακούσουμε τις σκέψεις σας

Αφήστε ένα σχόλιο

Το Ρωμαίικο
Logo

Ραδιόφωνο του Ρωμαίικου