Το Ρωμαίικο > Παιδεία > Τελικά, τι είναι Παιδεία;

Τελικά, τι είναι Παιδεία;

Είναι όλες εκείνες οι συγκλίνουσες γνώσεων και διαισθήσεων που καταλήγουν στη διαμόρφωση ακέραιων και ολοκληρωμένων ατόμων.

Η Παιδεία δεν αποτελεί ιδιαίτερο μάθημα και δεν είναι ειδικός κλάδος. Διδάσκεται εμμέσως σε όλα τα στάδια της μάθησης στην Εκπαίδευση, μέσα από διδαχές και αναφορές σε κάποια πρότυπα βίου άλλων ατόμων που είχαν στόχο την άσκηση της πίστεως, την πραγμάτωση έργων στοχασμού ή Τέχνης, μεγάλης και διαχρονικής αξίας, την έρευνα επί του επιστημονικού πεδίου, είτε κινούμενα από το πάθος του «ειδέναι» είτε για να φανούν χρήσιμα στην ανθρωπότητα και σε άλλα παρόμοια επιτεύγματα του ανθρώπου στην τάση του να υπερβεί τον «χοϊκό» εαυτό του. Στο βάθος η Παιδεία είναι μίμησις.

   Γι’ αυτό χρειάζεται υποδείγματα και παραδείγματα. Παιδεία δεν συντελείται με θεωρητικές έννοιες. Οι σπουδαστές δεν αποκτούν Παιδεία μέσα από τα συγγράματα και τις πραγματείες σοφών καθηγητών-δασκάλων. Αυτό το ήξεραν οι Αρχαίοι γι’ αυτό έπλασαν τους μύθους τους, ο Σωκράτης ανακάλυψε τον διάλογο και ο Χριστός τις παραβολές. Όλα επί πρακτικού πεδίου.

Έτσι η Εκπαίδευση χωρίς να περιλαμβάνει στο Αναλυτικό Πρόγραμμά της ανάλογο μάθημα γίνεται το όχημα με το οποίο φτάνουμε στην Παιδεία. Εφόσον βέβαια η Εκπαίδευση έχει σωστό και καθορισμένο δρομολόγιο.

Παπαδόπουλος Θεόφιλος
Δάσκαλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

nv-author-image

Θεόφιλος Παπαδόπουλος